TweakUI aneb „hands-free“ přihlášení do Windows 98 (VIII.)

Často používaným a zneužívaným trikem pokračujeme v odhalování TweakUI.
Jak je užitečná, tak je nebezpečná – jde o osmou záložku TweakUI, nazvanou Network. Můžete se totiž s její pomocí automaticky přihlašovat k Windows 98, tj. systém sám „podsune“ vaše přihlašovací jméno a heslo tím, že je vyplníte v této záložce a zaškrtnete „Log on automatically at system startup“.

Výhoda tohoto nastavení se projeví tehdy, když používáte počítač v prostředí, kde k němu nikdo jiný nemůže, například doma; v práci je to naopak velmi nerozumné. Navíc toto nastavení skrývá další nebezpečí, neboť pokud zde zadáte heslo, je veřejně (nezakódovaně) přístupné v registru Windows 98, takže pokud se během vaší nepřítomnosti někdo dostane k vašemu počítači a nalezne si v registru klíč

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Winlogon

uvidí zde vaše heslo; a protože většina lidí používá jedno univerzální heslo k řadě zdrojů (aby se jim nepletla), hrozí soukromí vašich dat značné nebezpečí. Takže, jakmile není počítač vysloveně privátní, raději tuto funkci oželte.
  >Poznámka: chcete-li najít všechny předchozí tipy a triky pro TweakUI, otevřete v Živě sekci Windows 98 nebo zadejte v poli hledání „TweakUI“.

Váš názor Další článek: Ještě k Bojkotu: kopat do mrtvoly dovoleno

Témata článku: , , , , , , , , ,