Tweak UI - nastavte si efekty, práci se složkami a vyhledávání na Internetu (V.)

Pokud vás iritují nejrůznější animované a grafické efekty, kterými vás oblažují Windows 98, můžete je s pomocí Tweak UI snadno vypnout. A nejen to.
Druhá záložka utility TweakUI má název General a umožňuje nastavit několik důležitých parametrů chování grafického rozhraní Windows 98.

První sekce se jmenuje Effects a lze s její pomocí zapínat či vypínat tzv. „efekty“, některé spíše esteticky působící prvky zobrazování, které ale mohou zpomalovat práci, pokud máte nevýkonný počítač. Tyto efekty a činnosti při vyškrtnutí okénka jsou:

  • Window animation: vypíná „animaci“ pohybu okna při jeho minimalizaci či maximalizaci
  • Smooth scrolling: vypíná plynulé posuvy textu nebo řádek tabulky v oknech programů, např. textu ve Wordu nebo internetovém prohlížeči
  • Beep on errors: vypíná hraní zvuků při chybách (zvuky jsou „hrány“ i při ztlumeném ovladači hlasitosti, tj. procedura proběhne, a to může zbytečně zpomalit činnost počítače)
  • Menu animation: vypíná animaci při otevírání menu
  • Combo box animation a List box: vypíná animaci při otevíráni (spouštění) roletek typu „combo“ a „seznam“ v dialogových panelech v programech
  • Menu underlines: vypíná podtrhávání písmen v menu programů, které se pak dají otevírat pomocí Alt-písmeno
  • X-Mouse auto-raise. Je-li zapnouto, zapíná se okno jako aktivní už tehdy, když do jeho prostoru přesunete kurzor myši (není potřeba stisknout tlačítko)
  • Mouse hot tracking effects: zapíná funkce, které se spouštějí obecně při přejetí kurzoru myši přes „žhavý“ bod, například může jít o bublinkovou nápovědu
  • Show Windows version on the desktop: zobrazí číslo verze a sub-verze (tzv. buildu) na pracovní ploše
Sekce Special Folders je užitečná v případě, kdy chcete přesunout speciální („systémové“) složky do jiného místa, než do jakého je umístí instalace Windows 98. Systémových složek je jedenáct a jsou uvedeny v roletce; Location uvádí, kde má tato složka aktuálně místo a pomocí Change Location můžete zadat její místo nové.

Jde o to, že tato funkce nejenže složku přesune (to byste koneckonců dovedli i ručně), ale současně změní veškerá nastavení v registru týkající se této složky, takže všechny programy, které se složkou pracují, o ní náhle budou „vědět“ – to byste bez této funkce dokázali jen velmi těžko.

Search engine určuje, co se stane při zadání parametru

? vyhledávací_slovo (…)

do pole „Adresa“ v Internet Exploreru. Můžete zadat některou z vyhledávacích služeb v USA, ale také zvolit „Custom“, a také zadat parametry vyhledávací služby v Čechách či na Slovensku, jako je Seznam, Atlas atd. Musíte ovšem znát syntaxi těchto příkazů.

Váš názor Další článek: TweakUI – co všechno dovede s myší (III.)

Témata článku: , , , , , , ,