Tvůrci MacOSu pracují na prostředí pro Linux

Human Interface Group, která u Apple vyvinula grafické prostředí Applu se vrhá plně do vývoje grafického prostředí pro Linux.
Human Interface Group, která u Apple vyvinula grafické prostředí Applu se vrhá plně do vývoje grafického prostředí pro Linux. Ne že by na linuxu žádné grafické rozhraní nebylo, jejich standardy jsou ale značně roztříštěné a většinou kopírují rozhraní Windows 9x doplněné o další udělátka. Problémem Linuxu ovšem je, že ho dělají tvůrci sami pro sebe, grafické rozhraní je tedy navrženo tak, jako to vyhovuje jejich tvůrcům a nějaké velké grafické cítění také není z linuxových rozhraní příliš cítit. Cílem skupiny Apple je právě vytvořit unifikované rozhraní pro Linux, které definuje jasná pravidla pro grafické rozhraní operačního systému. Nově založená skupina Eazel tvořená bývalými inženýry Applu nechce vařit z ničeho, jako základ tedy poslouží Gnome, jehož vývojáři se budou moci nadále soustředit především na funkce prostředí. Eazel postará o to, jak bude vypadat a jak se bude chovat k uživateli. V současné době se pracuje na správci souborů Nautilus, který by měl podobně jako na Apple umožňovat odstínění uživatele od souborového systému a poskytnout mu co nejjednodušší ovládání, pochopitelně bude i možnost pracovat v klasické stromové struktuře složek.

Toto prostředí spatří v konečné podobě světlo světa asi za rok a půl, což je bohužel poměrně dlouhá doba. V té době již může být trochu posunuto chápání prostředí operačního systému od jeho dnešní podoby a tento systém se mu bude muset pochopitelně přizpůsobit.

Pluralita grafických nadstaveb systému pochopitelně u Linuxu zůstane zachována, zkušenější uživatelé asi nebudou příliš vyhledávat prostředí pro úplné začátečníky, nicméně pokud bude existovat Linux, který se bude ovládat stejně snadno jako Apple, je to jistě dobrá zpráva.

Diskuze (8) Další článek: Týden: CeBIT a vše co s ním souvisí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,