Umělá inteligence | Sociální sítě

Tvůrci Instagramu chystají Artifact. Bude to něco jako TikTok pro textové články

Kevin Systrom a Mike Krieger se vrátí s novou zpravodajko-sociální platformou, která hodlá obrodit text umělou inteligencí. Zmínění pánové v roce 2010 založili fotosíť Instagram, kterou o dva roky později koupil Facebook. V roce 2018 odešli kvůli později popsaným interním potížím s Facebookem, potažmo s jeho šéfem Markem Zuckerbergem.

Po nějaké době v ústranní Systrom a Krieger spouští novou platformu Artifact. Nepůjde o sociální síť v tom smyslu, jak pojem aktuálně chápeme. Artifact bude něco jako moderní čtečka RSS, která vám zprostředkuje zprávy dle vašich zájmů.

Nebude ale jen o zprostředkování relevantních zprávy, ty budete moct diskutovat se svými blízkými. Služba bude jako první spuštěna na iOS a Androidu a momentálně se můžete hlásit o přístup k betaverzi. Samotné testování by mělo začít záhy, jak zjistil Casey Newton, který na rodící se platformu upozornil a označil ji za TikTok pro text.

Tohle přirovnání není nahodilé, obě služby spojuje algoritmus, který Artifact nazývá umělou inteligencí. Čím více obsahu shlédnete, tím více budou doporučení relevantní. Nebo by aspoň měla být. Po otevření uvidíte obsah, rychle se ale dostanete k dalšímu. Jak jste si asi všimli, název aplikace představuje slovní hříčku, protože nabízí články (articles), fakta (facts) a umělou inteligenci (artificial intelligence).

Doporučování obsahu prostřednictvím algoritmu, který se vám snaží porozumět, nepředstavuje žádnou novinku a najdeme příklady podobného způsobu distribuce článků, nabízí se třeba Twitter. Artifact by úspěch TikToku a jeho algoritmu okopírovat, konkurence je ale silná. Proti textu navíc stojí obrázky a videa.

artifack.png
Artifact nabídne články doporučované silným algoritmem (obrázek: Artifact via Platformer)

Podobně jako on chce např. i zobrazovat jednak obsah doporučený algoritmem a vedle toho obsah od účtů, které sledujete. Aspoň zatím platí, že příspěvek bez odkazu na síť nevložíte, což ji odlišuje od již zmíněného Twitteru nebo Facebooku. Chybět nemá ani prostor pro soukromé zprávy.

Různé jiné projekty zaměřené na čtení článků v minulosti neuspěly. iPadovou čtečku Pluse nakonec koupil LinkedIn, Yahoo marně zkoušelo živý časopis na iPadech Livestand a také Facebook Paper selhal a po dvou letech úplně skončil. Nedávno propustil 40 % lidí projekt SmartNews, který opět sloužil jako agregátor zpráv s algoritmem.

Zdroje: Platformer | Wired

Diskuze (1) Další článek: Ze správce hesel KeePass lze potichu vytáhnout data. Dle autorů však nejde o zranitelnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,