Soukromí | Tim Berners-Lee | W3C

Tvůrce webu chce zachránit internet. Jeho nápad podporují Google, Facebook i Microsoft

Tim Berners-Lee je tvůrcem webu – navrhl jak základy HTML, tak i HTTP a nyní řídí konsorcium W3C. Nyní hodlá zachránit internet skrze neziskovou kampaň, kterou podpořily i velké technologické společnosti, jako je Google, Microsoft a Facebook.

Chystanou neziskovou skupinu podporují velcí hráči, jako je Facebook, Google, Microsoft, ale i Reddit,DuckDuckGo, GitHub (spadající pod Microsoft) či reportéři bez hranic. Má za cíl vytvořit smlouvu, která vyzývá společnosti, aby lépe nakládaly s uživatelskými daty, politickou reklamou a vlády, aby zajistily obyvatelům přístup k internetu.

Ohledně toho se vyjádřil v rozhovoru pro CNBC i Andrian Lovett, generální ředitel World Wide Web Foundation. Ten upozornil na rozšiřující se vliv fake news a nenávistný obsah, který na internetu bují. Nová smlouva má spojit firmy a vlády a ukázat, že je třeba podniknout konkrétní kroky pro zlepšení.

Uvnitř má být na 76 různých bodů, přičemž hlavním bodem je volný přístup k internetu pro všechny. Zdaleka ne všichni obyvatelé na světě k němu mají  přístup. Všechny body nemusí každá organizace dodržovat, většina z nich by se jich ale měla týkat. Smlouva by měla posloužit i jako podklad pro vládu např. v Německu, kde dnes má Berners-Lee vystoupit.

Smlouva je tak reakcí na neutuchající problémy, které se v poslední době objevují. Všichni si ještě pamatujeme úniky z Facebooku v kauze Cambridge Analytica, či třeba poslouchání nahrávek chytrých asistentů z domácností reálnými zaměstnanci. Tlak na velké společnosti, co se týče ochrany soukromí uživatelů, je nyní čím dál větší a přichází ze všech stran. Otázkou ale je, zda aktuální snaha přinese kýženou změnu.

Jak zkrotit Facebook? Poradíme:

Diskuze (29) Další článek: Čínský kosmický program zrychluje hlava nehlava. Na tamní vesnice dopadají toxické zbytky z raket

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,