Tvrdá pravda o koupelnových vysoušečích rukou: Hygienické rozhodně nejsou!

Vysoušeče rukou jsou nesporně účinné a ekologičtější než například papírové ručníky. Jenže nová studie ukázala, že na vaše čerstvě umyté ruce mohou nafoukat spoustu bakterií, plísňových spor, miniaturních kousků exkrementů atd.

Nejhorší situace je samozřejmě na veřejných toaletách. Možná je to pro vás novinka, ale spláchne-li někdo otevřený záchod, potenciálně škodlivé nečistoty se mohou dostat až do výšky 4,5 metrů. Vysoušeče je následně „vcucnou“ a později opět uvolní.

Odborníci z University of Connecticut pod několik takových přístrojů (instalovaných přímo v prostorách inkriminované školy) umístili Petriho misky. V těch, které byly vystaveny 30 sekundám vysoušení, při následné analýze objevili 18 až 60 kolonií bakteriálních kolonií. Pokud se miska nacházela jinde v umývárně, obsahovala obvykle jen jednu bakteriální kolonii.

Výsledky jsou natolik přesvědčivé, že i na samotné University of Connecticut po jejich představení začali nabízet alternativu v podobě již zmíněných papírových ručníků.

Samozřejmě, bakterie i jiné mikroby jsou všude kolem nás a převážná většina z nich nám nijak neubližuje. Stejně tak platí, že z hlediska posilování imunitního systému má smysl se jim vystavovat. Jenže ruce si umýváme právě proto, abychom jich co možná nejvíc odstranili – například před jídlem či jeho přípravou. Jestliže tedy pak zapneme vysoušeč, značná část tohoto úsilí přijde vniveč.

Podle hlavního autora Petera Setlowa nicméně vysoušeče (zejména ty bez HEPA filtrů, které dokážou počet bakteriálních kolonií snížit až čtyřikrát) představují riziko jen pro jedince s oslabenou imunitou. Nám ostatním by prý žádné velké zdravotní problémy způsobit neměly – což ovšem neznamená, že se během jejich používání budeme cítit příjemně...

Diskuze (18) Další článek: 4K s HDR na stěnu za cenu lepší televize: Benq má nový projektor, který vás bude zajímat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,