Tvorbu finančního portálu berou do rukou samy banky

Sedm největších světových investičních bank vytvoří portál TheMarkets.com
Zažitého, i když nepřesného slova portál se musíme držet i v tomto případě, protože sami zakladatelé svůj web takto označují. Sedm z nejvýznamnějších světových investičních bank (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter, Credit Suise First Boston, Deutsche Bank, Alex Brown, UBS Warburg – jak praví klasik, již při vyslovení těchto jmen cinkají zlaťáky) se rozhodlo vytvořit portál www.themarkets.com, zaměřený na institucionální investory, tedy na relativně exkluzivní a omezenou klientelu. TheMarkets.com bude fungovat – rovněž mírně překvapivě – jako společnost s ručením omezeným (LLC).

Spíše než portál se sem hodí slovo „e-marketplace“, elektronické tržiště, kam je povolen vstup jenom vyvoleným (a platícím), kteří zde naleznou důležité, jinde neveřejné informace pro svou činnost a budou moci přímo provádět transakce. Na rozdíl od portálu je tento web typickou destinací, tj. místem, které by se mělo stát pro investory jakousi denní pracovní plochou. Na portálu (budiž) se zcela jistě už nějakou dobu pracuje, neboť vlastníci oznámili jeho spuštění na čtvrté čtvrtletí letošního roku, tedy nejpozději za tři měsíce.

Investor – typicky si pod ním představíme nějaký fond – potřebuje ke své práci především nepřetržitý tok aktuálních finančních dat; ta dnes získává z více zdrojů, nejčastěji už ale z Internetu, nicméně roztříštěně, z více míst současně. Dále potřebují stovky podrobných informací o firmách, které mají v investičním portfoliu. Investiční banky, které se pak svou velikostí ještě tyčí nad fondy, když jim půjčují peníze a samy provádějí investice v řádově vyšších sumách, si sice navzájem tvrdě konkurují, ale zde se kupodivu rozhodly spojit síly. Důvod se zdá být nasnadě: jde o konkurenci mezi touto velkou sedmičkou a desítkami dalších, více či méně významných investičních bank. Pokud se tvorba tohoto „portálu“ podaří (historie ukazuje, že to obvykle není jednoduché – kamenné firmy mají problémy s vytvořením špičkových, snadno ovladatelných webů s přidanou hodnotou), budou mít konkurenční investiční banky ztíženou pozici, protože podobnou nabídku nemají.

Váš názor Další článek: Výsledky soutěže The Best of Invex

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,