Tvorba komponent pro C++ Builder 1. díl

Diskuze čtenářů k článku

Ondrej Krajicek  |  14. 09. 2001 09:54

Obavam se ze borlandmm.dll neni dynamicka RTL knihovna (rtl knihovny jsou ty co zacinaji na cw nebo cp). BORLANDMM.DLL je alternativni memory manager, ktery implementuje napr. dynamickou (re,de)alokaci dynamickych retezcu pres hranice DLL knihovny, atp.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Krajicek  |  14. 09. 2001 09:50

Me osobne celkem mrzi, ze takove nastroje jako jsou Delphi nebo C++ Builder jsou hazeny do jednoho pytle s klikaturou jako je Visual Basic nebo PowerBuilder. Jiste, Delphi i C++ Builder umoznuji vytvaret aplikace RADikalne, ale neni to jediny zpusob. C++ Builder je plnohodnotny nastroj, ktery prezije srovnani s MSVC vcetne palety aplikace, ktere je mozne s nim vytvorit (GUI, con, sluzby, kernel mode sluzby, nativni aplikace atp.). Delphi je v tomto smeru chudsi, linker umi vytvaret pouze PE soubory, takze jsme omezeni jenom na GUI/CON/Win32 SVC, ale presto prostredi pokryva celou skalu Win32 API (pro neduverive viz. www.delphi-jedi.org). Napr. ve Visual Basicu si bez toho co mi milostive nezapouzdri Microsoft nebo nekdo jiny ani neskrtnu. PowerBuilder je stejne kafe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Chalupa  |  14. 09. 2001 12:09

Já si opravdu myslím, že C++ Builder je dobrý nástroj na RAD aplikace, ale například na psaní v "čistém API" opravdu srovnání s Visual C++ nesnese. Samozřejmě, že můžete napsat v CBuilderu WinAPI program, to ostatně můžete i v notepadu ve spolupráci s nějakým freewarovým command-line kompilátorem. Ale srovnání vývojových prostředí je již něco jiného. Například editor zdrojů. Ve Visual C++ mám opravdu vizuální editor například dialogů, jehož využití (a to zdůrazňuji!) nemá žádný dopad na výslednou aplikaci (žádný kód navíc), ale prostě mě ušetří vytváření skriptů ručně, což u trochu složitějšího dialogu není zrovna můj oblíbený sport. A ke srovnání kompilítorů ješte poznámku: vezměte minimální aplikaci Win32 (tedy pouze fce WinMain, třeba prázdná, a zkompilujte zdroják ve Visual C++ a C++ Builderu, vše s výchozím nastavením projektu. A pak porovnejte výsledek, konkrétně velikost .exe..... A pokud jde o vývojové prostředí, tak srovnání Code Insight (C++ Builder) a Statement completion (Visual C++) hovoří za vše. Osobně mě tato funkce (ve Visual C++) ušetří opravdu spoustu času a úhozů do klávesnice, nehledě na pomoc pro zapomětlivé (opravdu si nepamatuji z hlavy všechny parametry funkcí, které používám..). BTW...teo nastavení prodlevy Code Insight v CBuilderu 0,5 sec. -xx ...považuji za dobrý vtip...

Radek Chalupa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Krajicek  |  17. 09. 2001 10:06

Co se Code Completion v CBuilderu tyka, nezbyva nez souhlasit.
Nastaveni 0.5 secs je opravdu dobry vtip.
Nicmene nemuzu souhlasit s velikosti .exe. Jiste, pri implicitnim nastaveni je na tom MSVC o neco lepe, ale kdyz si s tim clovek trochu vyhraje... Navic v CBuilderu obcas neumerne zvetsi velikost .exe souboru VCL knihovny.

Dalsi kapitolou je editor zdroju. Editor zdroju je asi neco trosicku jineho nez navrhar formularu v Builderu. Jiste, editor zdroju umi (alespon pokud vim) vytvaret i jine zdroje nez dialogy, ale navrhar formularu spolu s komponentami poskytuje pri navrhu UI vyrazne lepsi sluzbu nez MSVC se vsim co ma k dispozici. Osobne si radsi naklikam UI v Builderovi a dopisu kod pomoci cisteho API (zadne komponenty) nez abych se moril v MSVC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Chalupa  |  17. 09. 2001 10:32

Obavam, se ze pokud budete mit aplikaci v cistem API, tedy bez pouziti VCL, o ktere jsem mluvil v predchozim prispevku, tak si pomoci navrhu formulare moc nenaklikate. Vizualne navrzeny formular potrebuje pouzit v projektu VCL. Pak samozrejme mate v ruce silny nastroj, ale ja jsem mel na mysli srovnaní Visual C++ a CB pro vytvareni WIn32 aplikaci, tedy bez VCL, MFC nebo nejake podobne knihovny. Tam je pak jednoznacne tim nejsilnejsim nastrojem Vďsual C++, treba diky tomu kompletnimu editoru zdroju. Standardni dialog (resp. jeho skript) v C Builderu proste nenaklikate ani nahodou (pokud samozrejme nepouzijete nejaky nastroj treti strany, a vysledny skript pak nevlozite do projektu Buildera, ale tady mluvime o prostredi tak jak je bez dalsich "doplnku").

Radek Chalupa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Krajicek  |  17. 09. 2001 11:45

Zakladnim problemem je, ze kazdy z nas si pod pojmem Win32 aplikace predstavuje neco jineho. Ja osobne si pod timto pojmem predstavuji aplikaci, jejiz spustitelny soubor je ve formatu PE a pracuje pod subsystemem Win32 (psano jazykem Windows NT). V tomto kontextu je tedy srdecne jedno, jestli ma aplikaci uzivatelske rozhrani naklikano v Builderu (VCL) nebo vytvoreno pomoci RC/Win32 API. Vy mate zrejme na mysli cistou Win32 API aplikaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pliska  |  18. 12. 2001 14:02

Prominte, ze muj prispevek ani trochu nezminuje C++Builder, ale ohrazuji se proti pomluvam VisualBasic. Pokud se ten pan citi byt ochuzen o to , co mu "Microsoft nebo nikdo jiny" nezapouzdri, tak se asi nikdy s podobnym problemem nepopere ani v jinych nastrojich. Jiste, programy jsou pomalejsi, ale doposd jsem nenarazil na vec, ktera by nesla udelat. Nejak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor