Tvorba ikon pro Windows XP

Již jsme si představili programy pro tvorbu ikon a kurzorů pro systémy Windows 95-98, které jsou sice použitelné i pro Windows XP, ale tyto ikony nevyužijí některé vlastnosti tohoto operačního systému. IconXP, který dnes představujeme, to umí.
IconXP není tak neznámý editor, je totiž založen na univerzálním jádru editoru ArtIcons firmy Aha-soft známé čím jiným než hlavně editory ikon a konverzními utilitkami na vyhledávání a převod ikon. Tento program jsme si představili minule a dnes se podíváme na jeho „sourozence“. Není to tedy nic jiného než upravený editor ArtIcons; úpravy se pochopitelně týkají práce s ikonkami ve formátu použitém u Windows XP, tedy ikon ve 32bitovém rozlišení umožňujícím využívat průhlednost a stínování. IconXP stojí 20 USD a funguje pod Windows 95/98/ME/NT4/2000/XP.

Ikony ve formátu použitém u Windows XP se dají kromě toho, že je můžete importovat, také přímo kreslit – stačí k tomu vybrat si příslušné rozlišení a počet barev. IconXP umí podobně jako ArtIcons importovat řadu grafických formátů včetně animovaných ikon, kurzorů a PSD souborů, neumí ale pracovat s knihovnami ikon, ani je přímo extrahovat z DLL nebo EXE souborů. Ikonky si také můžete grabnout přímo z plochy Windows, k dispozici je několik poměrně inteligentních funkcí (včetně práce s průhledností), které výběr "té správné" ikonky urychlí.

IconXP má mnoho kreslících a editačních nástrojů – mimo standardních nástrojů na kreslení nejrůznějších geometrických tvarů včetně 3D tlačítek se dá použít například Gradient designer, z efektových funkcí je to nezbytná práce se stínem, průhledností a paletou barev. Z dalších speciálních efektů je to pak inverze jednotlivých RGB barvových kanálů a mimo jiné také možnost upravit si ikonky ve Windows.

Možnost modifikovat většinu ze "systémových" ikon Windows se už objevila v mnoha programech včetně předchůdce IconXP, kterým je ArtIcons. Má program také něco navíc? Má. Pomocí této utility můžete nejen ikonky měnit, ale také zasahovat do systémových registrů a nastavit si například defaultní velikost ikon, rozestupy mezi nimi a počet barev, ve kterých se budou zobrazovat.

IconXP je jistě kvalitní nástroj pro práci s ikonami a mohu ho jen doporučit, i když v tomto oboru se pohybuje mnoho kvalitních programů, které by také stály za vyzkoušení. Ale o tom až někdy příště.

Pokud byste si tento program chtěli zkusit, podívejte se na domovské stránky společnosti nebo přímo na stránku, kde se dají programy stáhnout. Budete-li si přát tento program aspoň zkusit, bude to soubor o velikosti 827 kB. Je třeba dodat, že plná verze stojí necelých 20 dolarů.

Váš názor Další článek: Nejrychlejší vypalovačka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,