Tužky a gumy na vašem pracovním stole

Které aplikace a utility zabírají nejčastěji místo na vašem desktopu?
Dostat se na počítačový desktop, zahnízdit, zavrtat se tam – nic není větším snem softwarových a internetových podnikatelů, v počtech bezesných nocí strávených nad tímto tématem nyní podnikatelé v USA předstihují počty nespících amerických psů vyjících na měsíc, jak potvrzuje analytická firma XXX.

Dobře, vtip se nepovedl, realita zůstává. Internet je především gigantické marketingové médium, a pokud se někomu podaří zaujmout „defaultní“ pozici na pracovním stole, znamená to, že na něho budou – třeba jako na malou ikonku – denně civět milióny či desítky miliónů lidí na celém světě. A určité procento si ho tudíž denně spustí.

Jaké jsou dnes pozice nejpoužívanějších aplikací na internetových desktopech v Americe? Jedničkou zůstává, což asi není překvapivé, Microsoft Internet Explorer – podle Media Matrixu je dnes na 53 % desktopů, což zase není nějaká úžasná dominance. Následuje Microsoft Word (43 %) a Notepad (!) s 33 %. Pak následuje první nemicrosoftí software… není to ale, jak byste asi hádali, soft od Netscape, ale RealPlayer s 31 %. Ten předstihuje klienta America Online (lidé připojení k AOLu v USA používají tento proprietární software) s 30 %, následuje Outlook Express (tj. součást MSIE) také s 30 %, pak jsou ikonky Office s 27 % a až za nimi je dnes Netscape s 25 %.

Zajímá-li vás i další pořadí, tady je: InstallShield 24,5 % (chudák, ten z toho nic nemá), Microsoft Solitaire 22,6 % (ten taky ne, ale cosi to ilustruje…), AOL Instant Messenger 19,6 % (před ICQ!), Microsoft Media Player 19,5 % (hanba kvalitě a funkčnímu rozsahu současné verze – už aby se to zlepšilo) atd. Až na 25. místě je WinZip s 11,7 % – jistě rozdíl od domácích desktopů.

Je to jenom počítání tužek a gum? Jenom do té doby, než si to přepočteme na milióny a zjistíme, kolik reklamních štítků se dá v online čase na danou tužku a gumu nalepit a střídat. Až je z podivem, jak málo se toho zatím využívá.

Diskuze (12) Další článek: Autodesk Inventor Release 2 je v lepší společnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,