Wikipedia | Politika | Turecko

Turecko po dvou a půl letech obnovilo přístup k Wikipedii. Blokace byla protiústavní

Turecko zamezilo tamním obyvatelům přístup k Wikipeidi již v roce 2017, nyní ale Ústavní soud vynesl rozsudek, který tento zákaz považuje za protiústavní. Důvodem pro někdejší zablokování byla neochota encyklopedie smazat některé texty. Informoval o tom web The New York Times.

Země v roce 2017 využila jeden ze zákonů, který ji umožňuje regulovat obsah na internetu. Wikipedie totiž podle státní agentury Anadolu odmítla odstranit obsah a komentáře, ve kterých stálo, že Turecko spolupracuje s teroristickými organizacemi. Nyní byl ale tento zákaz zrušen právě Ústavním soudem, který v prosinci rozhodl, že porušuje právo na svobodný názor zakotvený právě v turecké ústavě. K publikování rozsudku došlo ve středu, kdy se také uživatelé dočkali odblokování.

Spor se dostal i k Evropskému soudu pro lidská práva a Can Yeginsu, právník zastupující Wikipedii, uvedl, že stále pokračuje a bude řešit nejen samotný zákon, který zákaz umožnil, ale i dlouhé trvání soudního procesu. Právo na svobodné vyjádření je přitom v Turecku dlouhodobě pod tlakem.

Blokovány jsou totiž i další stránky, většinou ale dojde k rychlému odblokování. Svého se dočkal i Twitter, jehož blokace trvala pouze dva týdny, či YouTube Od pokusu o vojenský převrat v roce 2016 také bylo zrušeno několik médií a desítky žurnalistů se nachází stále ve vězení.

Diskuze (1) Další článek: Soumrak tradičních leteckých soubojů: Čína plánuje vybavit své bojové letouny laserovými zbraněmi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,