Turbo Navigator 1.44 – kvalitní souborový manažer zdarma

Na Internetu naleznete velké množství různých souborových manažerů, ovšem jen část z nich můžeme považovat za kvalitní. Mezi kvalitní souborové manažery, které jsou zároveň zdarma, patří i Turbo Navigator.
Na Internetu naleznete velké množství různých souborových manažerů, ovšem jen část z nich můžeme považovat za kvalitní. Pokud zúžíme výběr na produkty, které jsou zároveň kvalitní a zdarma, dostaneme velmi malé číslo. Mezi kvalitní souborové manažery, které jsou zároveň zdarma, patří i Turbo Navigator.

Po spuštění programu se vám zobrazí standardní okno aplikace, které již můžeme považovat za standard souborových manažerů. Na rozdíl od konkurence máte v Turbo Navigatoru možnost upravovat panel nástrojů pomocí uspořádání různých kategorií ikon. K dispozici jsou standardní funkce, které každý kvalitní souborový manažer obsahuje. Samozřejmě i tento program má několik vylepšení a bohužel i funkce, které mu chybějí. Užitečnou funkcí je možnost samostatného modifikování okna se strukturou souborů a adresářů s možností navolení jednotlivých specifikací (například v pravém panelu zobrazování informací o velikosti dané složky, jiné uspořádání,...atd.). Další užitečnou pomůckou je například akce ke zjištění velikosti dané složky nebo souboru – zobrazí se vám pěkně uspořádaná tabulka s grafem zaplnění aktuálního disku a informace o vybrané složce nebo souboru.

Většina souborových manažerů využívá pro některé své funkce externích programů, některé je mají již zabudovány. Ani Turbo Navigator není jiný, na rozdíl od podobných programů má zabudován vlastní přehrávač různých zvukových formátů. Pokud bych měl uvést porovnání programu například se sharewarovým Windows Commanderem, neobsahuje vylepšenou podporu komprimovaných souborů a v dnešní době poměrně důležitý FTP klient, což můžeme považovat asi za jeho největší nedostatek. Zajímavou možností je přidávání a ubírání oblíbených složek, tedy velmi podobná funkce, jakou naleznete v internetových prohlížečích. Všechny důležité změny parametrů můžete provést v nastavení aplikace, například změnu programu pro editaci (standardně je nastaven Notepad).

Pokud tedy od souborového manažeru nevyžadujete maximum, je pro vás Turbo Navigator jistě dobrou volbou. Program má velice jednoduché a intuitivní ovládání; jediné, co by mohlo být pro některé překážkou, je anglické prostředí. Program je distribuován jako freeware. Instalační soubor má velikost 870 kB.

Diskuze (2) Další článek: Impérium AMD vrací úder mobilním Duronem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,