Tucet nejrychlejší vlaků světa aneb o čem se našim drahám může jen zdát

  • Na českých kolejích se smí jezdit maximálně 160 km/h
  • Jinde ve světě se jezdí dvojnásobnou rychlostí
  • Podívejte se, jaké vlaky v běžném provozu jsou nejrychlejší na světě

THSR 700T (300 km/h)

Na českých kolejích je maximální povolená rychlost 160 km/h. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) sice do budoucna počítá se zvýšením tohoto limitu na 200 km/h, přesto u nás zatím nemáme trať, která by se dala označit jako „vysokorychlostní“. Dnes si takové skutečně vysokorychlostní vlaky ukážeme – nejedná se přitom o žádné experimentální rekordní jízdy, ale o nejrychlejší vlaky, které jsou v běžném provozu.

Naše putování začneme na Tchaj-wanu, kde na nás místní vysokorychlostní vlak THSR 700T. Jezdit začal už v roce 2007 na trase mezi městy Tchaj-pej a Kao-siung. Původní dobu jízdy konvenčním vlakem zkrátil tento stroj ze čtyř a půl hodin na pouhých devadesát minut.

Souprava, vycházející z vlaků Šinkansen, sestává ze dvanácti vozů, z nichž devět se podílí na jejím pohonu. Vlak, postavený japonskými společnostmi Kawasaki, Nippon Sharyo a Hitachi, dokáže zrychlit z nuly na 300 km/h během patnácti minut.

Klepněte pro větší obrázek
THSR 700T

Společnost Taiwan High-Speed Rail (THSR) provozuje celkem třicet vlaků THSR 700T, přičemž z tuctu vagónů v soupravě s celkovou kapacitou 989 cestujících je jeden vyhrazen pro první třídu, zbývajících jedenáct pak poskytuje prostor 923 cestujícím ve standardní třídě.

Vzhledem k evropským bezpečnostním požadavkům v rámci THSRC byly vlaky vybaveny řadou bezpečnostních prvků. Jde například o systémy udržování rychlosti, automatické zastavování ve stanicích či kontrolu bdělosti strojvedoucího. V interiéru pak byla provedeno mnoho úprav, směřujících k vyšší protipožární bezpečnosti.

Diskuze (35) Další článek: FlyCam: natáčení nádherných záběrů pomocí dronu bude ještě jednodušší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,