AMD | Čipy | TSMC

TSMC má přetížené 7nm výrobní linky, hrozí nedostatek procesorů Ryzen 3000 a karet Navi od AMD

Jak to tak vypadá, problémy s výrobními kapacitami nemá jenom Intel, ale poslední týdny se s nimi potýká i AMD. Firma si nechává vyrábět poslední generaci grafických čipů i procesorů u taiwanského výrobce čipů TSMC, který ale nestíhá vyrábět, upozorňuje Digitimes.

Na vině je především velká poptávka po procesorech Ryzen 3000, které poslední dva měsíce trhají prodejní rekordy, zároveň se dobře prodávají grafické karty RX 5700 a RX 5700XT s architekturou Navi. Celé situaci moc nepomáhají ani výrobci mobilních SoC v čele s Applem, který nové 7nm čipy potřebuje do nové generace svých nových telefonů.

Všechny tyto  příčiny společně přispěly k tomu, že se čekací doba pro objednané čipy prodloužila ze dvou měsíců skoro na půl roku.

Pokud by měl tento stav trvat delší dobu, mohlo by to vést k nedostatku procesorů i grafických karet od AMD a tím pádem i k navýšení cen. AMD se přitom chystá v brzké době uvést další hardware závislý na 7nm výrobě – nový procesor Ryzen 9 3950X, v přípravě je i nová generace procesorů Threadripper a také nižší modely grafických karet s architekturou RDNA.

Zda se pokusí TSMC výrobní kapacity nějak navýšit, nebylo prozatím oznámeno. Otázka je, zda je toho firma v současné době vůbec schopná a jak se bude vyvíjet poptávka poté, až odpadne nápor největšího hladu po novinkách. 

Diskuze (26) Další článek: V Indii úplně zakázali e-cigarety. Argumentují zdravím, tabákové výrobky však mají zelenou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,