Technologie | Čipy | TSMC

TSMC dělá pokroky s 5nm výrobou, AMD s ní počítá u architektury Zen 4

Na příští rok chystá TSMC spustit hromadnou výrobu 5nm čipů, které přinesou vylepšení jak po stránce výkonu, tak i spotřeby a velikosti. Jak to dle posledních informací vypadá, náběh nové technologie se TSMC daří velmi dobře.

Oproti současné 7nm technologii přinese 5nm technologie o 15 % vyšší frekvence, snížení spotřeby o 30 % a 1,8× zvýšení hustoty čipu. Tato čísla samozřejmě platí pouze při srovnání při stejné architektuře, ale vzhledem k tomu, že vývojáři čipů neustále vylepšují i samotnou architekturu, celkově dosáhnou k ještě vyššímu zlepšení či jiné konfiguraci.

Podle informací webu China Times už TSMC pokračuje v náběhu 5nm výrobní technologie velmi dobře a aktuálně už je výtěžnost na 50 %, tedy polovina všech testovacích čipů na waferech je zcela funkčních. Ostatní nejsou z různých důvodů zcela použitelné, ale i to dává prostor například k tomu, že se u daných procesorů nepoužijí všechna jádra a podobně.

Mezi prvními procesory, které už byly v testovací fázi vyrobené novým 5nm procesem, je nový čip Apple A14, kterého se dočkáme minimálně v příštím iPhonu a také mobilní čip řady Kirin od Hisilicon.

Dalším významnými procesory na bázi 5nm technologie budou také budoucí generace od AMD s architekturou Zen 4. V tomto případě se ale dočkáme až v roce 2021, protože příští rok AMD ještě použije pro novou generaci Zen 3 současný 7nm+ proces.

Pokud jde o technologický skok u významných čipů, Nvidia by měla příští rok představit grafické karty s 7nm čipy, které si ale bude pravděpodobně nechat vyrábět u Samsungu.

Diskuze (18) Další článek: Hledá se způsob, jak uložit elektřinu. Možná pomohou obří gravitační baterie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,