Tržní procento Internet Exploreru kleslo – poprvé v historii

Diskuze čtenářů k článku

Spacek  |  09. 08. 2004 14:20

Nazdárek, když se tak divam na tuhle diskuzi dělá se mi ze všech voknousovejch obhájců špatně. Už hezkejch pár let píšu soft a od do MS-Dosu z gigantu mrkvosoft nevypadlo nic dobrýho. Neznám ve svém okolí člověka, kterýmu by vydrželi pindousy zapnutý víc jak 14 dní. Já mám komp, kterej nevypínam a jeho uptime je 398 dní bez resetu. Tak mi vysvětlete proč to tak je.

Když ho instaluju nemusím ani měnit datum v Biosu jako ve slavných XP. Taky recenze na longhorny, který mají mít požadavek na železo 4Gb procesory 2 Gb Ram. Jsem přesvědčenej, že to bude stejnej shit jako všechny ostatní jejich produkty. Akorát budete všichni muset nasypat do hardware takovejch 100 000 aby ste si mohli postit alespon MP3. To bude podle mne celej výsledek jejich snažení.

V mým okolí je už řada firem ne malých, který jsem úspěšně přesvedčil na platformu Linuxu, problém je jenom ten, že už nechodím každý týden instalovat novej systém a mám menší zisky, ale prostě to běží a je to zadarmo. A pařby na tom taky behaj jak už tady někdo řek.

 

 

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaromír  |  14. 08. 2006 08:02

Jdete dop..dele s Mozzilou ,firefoxem,operou,šarezou a tak, jsou to sračky, nepoužívám špatný prohlížeč IE, ale v jste zoufalí !!! že IE vede na plné čáře, kdyby IE byl opradvdu špatný, tak ho nikdo nepoužívá jeho procento spadne pod 30% a ne pod 90%. Není problém v něm, ale někde mezi PC a rukama )) to jest Vami. Jděte si mindráky léčit jinam a nevnucujte něco těm,kterým vyhovuje IE .
Nezabezpečené emaily, to je šitovina od Mozilly. Na jednom počítači se dají snadno ovládat více emailů bez nutnosti uložení hesla, prostě to veme všechno a není zapotřebí hesel, no prostě šit.Kde je zabezpečení?????  V počítači není uloženo ani jedno heslo!!!! Mozila si je ,ale uloží sama pro sebe tím, že se jednou zadá do kolonky pro heslo. Kdyby mozila,furefox,opera a jiné šarezy,byly konkurenbce schopné tak by se vznesly nad 30%. Jsou to jednoduše šity které nesahají microsoftu ani po paty )))))))) A Vy se snažíte ze špičky dělat sračku, je to Váš problém a Vašich mindráků. Kdyby Microsoft neexistoval, tak máme ve špičce  Linux, kde ho..no běží na obrazovce sem a tam )))). Linux stejnak vzniknul od podob a učinění Microsoftu, no prostě nebejt Microsoftu, jsme v prd..li. Počítače by nám byly k hov..u. čus bus zdárec, zamyslete se nad sebou!!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
n00b  |  26. 07. 2004 17:02

HM
ten kdo rika ze Opera je hnuj nebo ze ji ignoruje a zlatzej FF nebo co to tam rek je uplnej debil a takovyho kodera bych nepustil ke komplu a poslal bych ho ke zdi a bum...
to proste muze rict jen lama
Takze se zamyslete a zkuste Operu 7.5x a pak neco zvatlejte.
Ja sem mozillak a uznavam jen Mozillu/M.Firefox/Operu a jeste nejaky Geckoidni prohlizece (K-Meleon :je taky zajimavy,ale ne mo User friendly)Safari a atd. atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  24. 07. 2004 15:28

Cisty vydelek po zdaneni: 2 690 000 000$ na jednu akcii 25 centu + 3 centy extra. Stejne obdobi pred rokem: 1 480 000 000$ na jednu akcii 14 centu. Obrat celkovy: 9 290 000 000$.

Sam Bill Gates na svych akciich vydelal 3 300 000 000$ a droval je na dobrocine ucely do Bill & Melinda Gates Foundation (30 000 000 000$)ktere je jedno z nejvetsich na svete!

Kazdy mesic priteka do Microsoftu v Seattle 1 000 000 000$ z trzeb po svete.

http://www.gatesfoundation.org/default.htm

Ukazte vy co nemuzete prijit B. Gatesovi na jmeno na podobnou velkorysost mezi jeho konkurenty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cygnus  |  24. 07. 2004 22:02

Jenže dobročinnost většinu administrátorů nezajímá, tím spíš pokud stráví několik úmorných hodin odstraňováním spousty spyware, které si uživatel do počítače natahal. Práce sice placená (někdy lépe, jindy špatně, protože zákazníkovi nemůžu naúčtovat několikanásobek ceny PC, tím spíš, že tu a tam za to některý z nich fakt nemůže), ale tak nepříjemná a nesmyslná, že ke konci nadáváte hlasitě na celou kancelář a máte chuť idioty z M$ pozabíjet (autory spywaru a reklam na pornostránky nevyjímaje). Pokud takových akcí děláte za týden víc, tak to je fakt o nervy ... někdy jakmile uvidím spyware, tak zákazníkovi rouvnou říkám, že to nemá smysl a vyjde ho levněji přeinstalace + obnova dat ze zálohy + aktualizace záplat, i tak je to práce na pár hodin, takže zákazník zaplatí tak něco okolo 1000 - 1500Kč. To je nejlepší lék jak přimět zákazníka, aby Vás poslouchal, když mu říkáte na co si dát pozor, že nemá spouštět cokoliv co se mu nabídne, že nemá používat Eplorer, protože je náchylnější atd... (Pokud je hodně hloupej, tak mu ani Mozilla nepomůže, protože si například dialer stáhne, rozbalí a spustí sám bez účasti ActiveX, pokud hloupej není, tak Mozilla obvykle pomáhá a problémy se neopakují.) Takových PC jsem dělal opravdu spoustu a je to nejúčinnější prevence před nekvalitním softwarem.

Mozillu jsem v naší firmě nasadil někdy v době verze 0.99, tj. v době kdy ještě za moc nestála a bylo s ní dost problémů, dodavatele jsem postupně (krom jediného, který odolává i stížnostem od Novellu, co u nich začal prodávat svůj SuSE Linux) přesvědčil o problémech na jejich straně a postupně jsme je společnými silami opravili (a určitě jsem nebyl sám, kdo se na tom podílel a chyby hledal a hlásil). Dneska už je vše v pohodě, s tou firmou co se na web vykašlala skoro neobchodujeme a ani moc nechybí, snad jen při nákupu SuSE Linuxu to musímě řešit po telefonu.

Ad článek: P. Hlavenka je opravdu mimo, to co je v článku není realita, ale blábol ovlivěný Hlavenkovo dlouholetou zahleděností do produktů M$. Krom toho koho chleba jíš, toho píseň zpívej. A na Živě tu a tam inzeruje M$.

Ad hry na Linuxu: Před pár dny jsem si koupil Heroes of Myth and Magic 4 Gold edition. Byly problémy s instalátorem, ale nainstaloval jsem u kamaráda, zkopíroval na svůj komp a hraju pod Linuxem. Proč ne? Občas s kamarádama hrajeme turnaje v Enemy Territory (pokračovatel Return to Castle Wolfenstein, který mimochodem funguje taky nativně, stejně jako ET), dokonce hru hrajeme z diskless počítačů s 256MB RAM, vše se tahá po síti. A rychlost? Stejná jako na Woknech, akorát první spouštění levelu trvá déle, když po 100MBitech tahá těch počítačů třeba 10 zároveň, to ovšem nemá s Linuxem nic společného, krom toho, že na Woknech by to mohl být větší problém. A vůbec, nativní hry přibývají, ty co fungují ve Wine taky, krom toho Linux slouží spíš k práci než ke hraní a zpočátku jsem absenci her dokonce považoval za výhodu, protože mne od práce nezdržovaly. Doufám, že i Doom3 bude pro Linux stejně jako v podstatě všechny hry od ID z poslední doby. Jen HL2 se asi nedočkám, Sierra je v tomto ohledu mnohem natvrdlejší než ID Software.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  24. 07. 2004 22:03

Myslim,ze je to ozaj velky prejav dobrocinnosti, darovat si sam sebe peniaze. Na rozvoj informatizacie verejnych institucii. Je to finta, ako okaslat dane. A umelo zvysovat pocet pouzivatelov svojho softu na nafukovanie podielov na trhu. Typujem, ze si sam sebe da aj specialnu zlavu.

Ceny akcii microsoftu klesaju, preto sa usiluju tieto akcie vykupovat a ide minut znacnu cast likvidnych prostriedkov, aby utisil svojich akcionarov. Popri tom si aj tie spominane peniaze daruje, je to fikany clovek.

http://seattlepi.nwsource.com/business/183391_microsoft24.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  25. 07. 2004 15:49
debko  |  25. 07. 2004 23:22

No gates je jezisko. Nase slovenske skolstvo a zdravotnictvo nema peniaze a hlavne, ze sa dalo kopec penazi na jeho soft. Treti svet nema na jeho soft tiez peniaze, preto je miera informovanosti v tretom svete nizka. Nastastie mozu pouzivtat lacny otvoreny software, kory u nich na pomalych pociatcoch pobezi. Tych par odrobiniek, co pojde na vyskum chorob je len bagatel. Nekupujem soft od neho a mozem si dovolit poslat peniaze unicefu a slobode zvierat.

A neverim, ze si od seba zlavnene nekupi ani jednu instalaciu,aby si zvysoval podiel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  23. 07. 2004 21:03

Dnes se na ftp.netscape.com objevil adresar pro Netscape verze 7.2. Zatim je prazdny, ale obsah lze ocekavat kazdym dnem!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  23. 07. 2004 18:36

Nelíbí se mi argument pana Hlavenky že naprosté většině uživatelů je jedno jestli je browser "tabbed". To je tichá podpora ignorance. Naprostá většina uživatelů totiž vůbec neví že něco takového existuje - v IE to prostě neexistuje, a naprostá většina uživatelů neví že existuje něco jiného než IE. Myslím že většina těch, co to ví, tyto komfortní vlastnosti dokáže ocenit, protože čato neuvěřitelně zvyšují efektivitu práce s prohlížečem a webem.

Jinak k hlavním nedostatkům IE nepatří jen (ne)bezpečnost, ale i špatná podpora moderních webových technologií, zastaralé zobrazovací jádro. To velmi brzdí rozvoj webu a zvyšuje náklady na vývoj, kdy standardní věci které v moderních prohlížečích bez problémů fungují se pak ještě musí zdlouhavě dolaďovat a upravovat pro zastaralý a chybový IE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cygnus  |  24. 07. 2004 22:17

Souhlas. Tabulky jsou naprosto super, kdo nevyzkoušel neocení, kdo se s tím naučí, ten se jich nechce vzdát. Vyhledávání se stává naprostou pohodou, protože v první tabulce máte vyhledávač a do dalších si nasypete odkazy aniž byste museli opustit seznam vyhledaných položek, nebo aniž byste museli dělat na desktopu bordel tvořený desítkou oken u nichž se občas zapomene proč jsou otevřená. Blokace popup oken, správná (resp. nejsprávnější jakou jsem kdy v prohlížečích viděl) interpretace kódu, žádný ActiveX (obrovská výhoda), stejné rozhranní bez ohledu na operační systém (já tak mám stejný prohlížeč nejen na svém PC, ale i na PC zákazníků ... ačkoliv oni používají většinou jiný O.S. než já), solidní mailer, kalendář, kontaktovník. Prostě, pro mne je Mozilla skoro citová záležitost, ať si ti co s ní pracovali jen hodinu a nepochopili vůbec nic říkají co chtějí.

Krom toho poslední vážná chyba Mozilla (týkající se výhradně Windows XP) dyla opravena do druhého dne od zveřejnění (Jasně, tvůrci mají zájem na dobré pověsti Mozilly, ale to je přece správné, nebo ne?). To se Vám s M$IE nestane, protože když už M$ vezme chybu na vědomí (předpokládám, že si musí stěžovat velký zákazník, nebo to řádně rozmáznout nějaký webzin) a opraví ji, tak následuje dlouhé testování, jestli náhodou kvůli opravené chybě v M$IE nepřestalo fungovat něco ve Windows (občas se to nepovede a opravu neodhadne správně, viz. případ se zavináčem v URL) kvůli provázanosti (třeba na M$ Update, ten bez IE nechodí ani omlylem), občas se vyskytne software, který bez IE nefunguje ačkoliv k tomu na první pohled není zjevný důvod (viz. Software 602 a jejich PC Suite). Pak se musí otestovat všechny jazykové verze. Ty stejnak vycházejí s dalším spožděním. Takže nakonec patch vydá o mnoho týdnů až měsíců později než by bylo třeba. Mezitím se stihne vesele vyrojit spousta malware, spyware, dialerů, trojských koní ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tralalak  |  25. 07. 2004 18:30

Tabulky jsou naprosto super, kdo nevyzkoušel neocení, kdo se s tím naučí, ten se jich nechce vzdát. Vyhledávání se stává naprostou pohodou, protože v první tabulce máte vyhledávač a do dalších si nasypete odkazy aniž byste museli opustit seznam vyhledaných položek, nebo aniž byste museli dělat na desktopu bordel tvořený desítkou oken u nichž se občas zapomene proč jsou otevřená. Blokace popup oken ....

Tohle vsechno resi napriklad myie2 + pridava treba mouse gestures a dalsi veci, jaky dalsi duvod mam pro pouzivani alternativnich prohlizecu kdyz tohle vse uz upgradnuty ie umi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  25. 07. 2004 20:47

To není upgradnutý IE. To je pořád ten samý zoufale zaostalý IE, jen s jiným kabátkem. Zastaralé zobrazovací jádro, které brzdí rozvoj webu, nezvládá pořádně značnou část moderních webových technologií, je pomalé (moderní prohlížeče načítají ztránky mnohem rychleji - už to samo o sobě je pro některé lidi důvod ke změně prohlížeče), a navíc s chronickými bezpečnostními problémy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tralalak  |  27. 07. 2004 15:50

co furt mate s tou rychlosti zobrazovani? mam tu ff, operu i myie a rozdil proste nepozoruju. v myie mam 99% stranek nactenych do 1s zive mozna trva 2s takze opera nebo ff mi je zobrazi jeste rychleji? cim konkretne a co konkretne nezvlada ie za "moderni webove technologie", jen ne neco proprietalniho co pouziva asi promile lidi, to skutecne nikoho nezajima. chronicke bezpecnosti problemy to vypada jakoby se ve ff a opere zadne nevyskytovali nahlednete obcas sem http://secunia.com/advisories/ ani vase opera ci ff nejsou neomylne snad to pro vas nebude moc tvrde probuzeni a ted si predstavte ze by mel ff treba pres 90% trhu to by nam pak objevovaly diry jako houby po desti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  27. 07. 2004 19:29

To že IE nezvládá moderní webové technologie je všeobecně známý fakt který uznává i Microsoft a příznivci IE. IE je prostě velice zastaralý a už mnoho let nevyvíjený. Nejde o žádné proprietární věci (na to je naopak expert Microsoft se svým IE), jde o standardní věci od W3C jako je CSS, které IE pořádně nezvládá ani po řadě let od vydání jeho specifikace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  26. 07. 2004 08:54

Nic proti tabbed browserům, ale můžete prosím nějak upřesnit či ozřejmit, jakým způsobem tabbing "neuvěřitelně" zvyšuje efektivitu práce s webem? Rád bych také dosáhl "neuvěřitelného" zvýšení efektivity své práce, sem s tím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kojot  |  26. 07. 2004 19:50

No, ja nevim jak vy, ale mne se opravdu lepe dela (pokud potrebuju mit najednou otevreno vice stranek) s "tabbed browsingem" nez kdybych to mel "co stranka to jedno okno". Zvlaste, mam - li otevreno jeste vice dalsich aplikaci a jejich oken.
Kazdy, komu jsem to ukazal, byl z "tabbed browsingu" nadsen, protoze je to skutecne vice privetive. To jen vy snad mate za povinnost shazovat vse, co neni od MS :).
Ja myslim, ze az Microsoft v MSIE v 10.0 tabbed browsing vynalezne, dockame se od vas oslavneho clanku o nove technologii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  26. 07. 2004 22:49

Ale já souhlasím s tím, že tabbed browsing je vtipná věc a rovněž si myslím, že to Microsoft v další verzi uvede. Není to však nic, co by "neuvěřitelně" zvyšovalo výkonnost, jak tady píše kolega.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  26. 07. 2004 23:42

Na tom se prostě nesdhodneme - pro mě to neuvěřitelné je.

Člověk tomu asi neuvěří dokud si to nevyzkouší na vlastní kůži, což vyžaduje dlouhodobější zkušenost, ne jen povrchní seznámení. Po letech používání záložkových prohlížečů si bez této vymoženosti nedovedu používání webu představit. Viz můj příspěvek níže (a to je jen příklad). Je to ohromně užitečné, šetří to čas a umožňuje to sledovat mnoho věcí současně. Taková diskusní fóra - jak bych se tam bez záložek obešel? To je v dnešní době nutnost.To bych nemohl pořádně souběžně sledovat všechna možná témata. Celý den pracovat s desítkami permanentně otevřených záložek, efektivněji vyhledávat, využívat i pomalejší připojení na plný plyn, atd. Je toho hodně.

A to, že to lidé chtějí, dokazuje i to, že když se objeví nový prohlížeč, jedna z hlavních vlastností kterou si uživatelé vynutí jsou právě záložky. Viz například Konqueror v KDE, který je kdysi na naléhání uživatelů po vzoru Mozilly přidal taky. Samozřejmě nějaký běžný domácí uživatel, pro kterého "surfování" znamená jednou týdně otevřít stránku s TV programem, se bez toho obejde. Takový uživatel (a tito tvoří tu většinu) ponětí, pro ty je "Internet" synonymem pro tu ikonku modrého e na ploše.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  26. 07. 2004 23:45

Oprava - v poslední větě mi vypadla část textu: takový uživatel nemá o "tabbed" prohlížečích ponětí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  26. 07. 2004 20:33

Ono je to neuvěřitelné už v tom, že ten kdo je zvyklý na tabbed browsing a pak přijde k počítači kde může použít jen IE (jediný současný prohlížeč který to neumí), připadá si jako bezruký. Kdo nezažil, nepochopí. To není jen moje zkušenost - jak říkám, tabbed browsing je jedna z hlavních předností kterou na alternativních prohlížečích oceňují ti kdo o jejich existenci vědí (proto mi taky vadí vaše tvrzení že naprosté většině je jedno jestli je browser tabbed - bodejť by jim to nebylo jedno, když neví že něco takového vůbec je).

Co je na záložkách tak super? Dvě věci - úspora a přehlednost.

Typický příklad - prohlížím si úvodní stránku Živě.cz, klikám prostředním tlačítkem (kolečkem) na nadpisy, které se mi mezitím na pozadí načítají v záložkách, zatímco pokračuji v prohlížení úvodní stránky. To je ohromně rychlé a pohodlné. Co udělám v IE? Najedu na odkaz, kliknu pravým tlačítkem, dám otevřít v novém okně. To zopakuji x-krát. Tím jednak ztratím hodně času, navíc nová okna se neotvírají na pozadí (další zdržení). Navíc nová okna zabírají mnohem víc paměti než nové záložky - po otevření x oken IE zkolabuje, zatímco nových záložek si otevřu několikanásobně víc.

Přehlednost - typicky mám otevřená 2-3 okna, v každém z nich 10-30 záložek. To je pro mě efektivní využívání webu (opět, uživatel IE si to asi nedovede představit, protože na to není zvyklý, jeho prohlížeč to neumožňuje) - prostě permanentně sleduji několik serverů současně, u každého mám načteno několik stránek v jednom okně. Kdybych používal IE, musel bych se z toho zbláznit. Buď bych měl taskbar zaplácaný tak, že bych se v tom neměl šanci vyznat, nebo bych používal taskbar grouping ve Windows XP, což je ale chabá náhražka - jednak na rozdíl od něj mám záložky stále na očích, nejsou skryté, takže se v nich snadno orientuji a rychle mezi nimi přepínám, jendak rád využívám kombinaci nových oken a záložek. To je tedy ta organizace - v jednom okně mám 10-30 záložek buď z jednoho serveru, nebo týkající se jednoho tématu. Další věc je, že mnohé prohlížeče umožnují drag'n'drop se záložkami - mohu je libovolně přesouvat, a to jak co se týče pořadí, tak mezi okny. Opět skvělé pro přehlednost.

Zkrátka, záložky mi opravdu umožňují používat web mnohem, mnohem intenzivněji než bych byl schopen s IE. A to není jen moje zkušenost, tohle oceňuje spousta uživatelů "alternativních" (já bych spíš používal slovo "moderních") prohlížečů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  27. 07. 2004 21:04

to musis vyskusat.

hlavna vyhoda je v tom ze zalozky ti pekne ukazuju ci su uz naloadovane alebo nie a pokial je plac i nazov stranky. to iste mas i normalne v taskbaru ale nieje to pekne prisebe. pokial mas XP tak to ich zgrupovanie je miestamy este horsie ako kebi sa to nerobilo lebo ti nedavaju ziadne informacie a casto vyberas okno podla pameti. Dalsia nesporna vyhoda je ze pokial ma prezerac tablet brovsing nemusi na kazdu dalsiu stranku otvarat dalsie okno (ktore je objekt z istou reziou ktora pri tablet brovsingu odpada.
A co je asi najhlavnejsie dost setri cas ked po otvoreni odkazu v novom okne/tabe sa nemusis vracat spet lebo sa to otvori na pozadi a nie na popredi co ta nuti zase prepnut okno.

Ono tie vyhodi az tak nevyzeraju ale je to silne navykove rovnako ako som si u unixou zvykol na tretie tlacitko ktore mi u windows chcyba (kopirovanie textu) ci kolecko ktore rapidne zrichluje a zefektivnuje citanie textou (kym som to nevyskusal tiez som tomu moc neveril a zo zaciatku mi to dokonca i vadilo)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Palo  |  23. 07. 2004 15:58

ja absolutne nechapem ako vobec moze niekto este pouzivat IE. uz nejaky rok pouzivam mozillu, a je neporovnatelna. instaloval som na novy disk novy windows, stary disk s datami som nemal pri sebe. po instalacii som potreboval par veci vygooglovat, ale IE je hrozne pomaly, bez tabov, skratka som nechapal ako stym moze niekto efektivne surfovat. musel som stiahnut mozillu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Wunder Pepi  |  23. 07. 2004 15:06

Pane Hlavenka, dokazte toto sve tvrzeni - cituji:

Ne že by byly konkurenční prohlížeče zrovna bezpečné, ale logicky z důvodu jejich řádově nižších tržních podílů neexistuje tolik případů zneužití


Pokud to neudelate, musim vas povazovat za MS pucfleka, ktery i na, pro MS, negativnich zpravach chce vytriskat nejaky ten politicky kapital pro sveho pana.

Zdrojove kody napr. Mozilly jsou volne dostupne, prohlizi je spousta lidi. Obcas nejaky problem najdou (to dokazuje, ze tam chyby intenzivne hledany jsou). Chyby v MSIE jsou hledany daleko obtiznejsim zpusobem a presto jich je radove vice. To je jednoznacny rozpor.
Rozsireni prohlizecu na to vliv nema. To ma urcity vliv na nasledne zneuzivani znamych chyb. Znamych chyb je v MSIE radove vice...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZ  |  23. 07. 2004 16:34

Známých chyb určitě není řádově více - v aktuální verzi IE jsou dvě známé neopravené chyby, z toho řád nevytřískáte. Znáte-li nějaké další, uveďte. Mozilla a psol má velkou výhodu v tom, že její uživatelé jsou zvyklí aktualizovat. Zatímco na spoustě míst najdete IE 6 bez jakékoliv aktulizace, taková Mozilla 0.9 (která je ještě o něco novější) asi na moc počítačích nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Se Chechtam  |  23. 07. 2004 17:07

Dve chyby v IE ? To jako (1) nefunguje podle standardu, a (2) ma bezpecnostni diry. Nebo jste to myslel nejak jinak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav  |  23. 07. 2004 17:15

Nemám důvod se zastávat Hlavenky, ale jak můžeš proti jeho výroku postavit to, že v Mozille se chyby hledají a v MSIE to jde mnohem hůř?
Jsem rád, že se v Mozille bezpečnostní problémy a chyby hledají, protože tam prostě jsou. A i kdyby náhodou byla dneska mozilla bez chyby, kdo může zaručit, že to díky novým znalostem bude platit i za měsíc? Takže snad jenom trochu pokory a zdravého rozumu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zzz  |  24. 07. 2004 02:05

Ale on přece psal o tom, že v Mozille je nalezení případných chyb mnohem jednodušší, protože jsou k dispozici zdrojáky i lidem mimo vývojáře. A přesto jich bylo objeveno o dost méně než v uzavřeném MSIE. Je to jednoduchá úvaha. Tak tady neplácejte.
Schválně - kolik vážných bezpečnostních chyb bylo za poslední 2 roky nalezeno v Mozille a kolik v MSIE ? Dostaneme se asi opravdu na ten řád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav  |  24. 07. 2004 11:58

a těch pět hrušek je vlastně sedm jablek. Proč zase musí logika plakat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  26. 07. 2004 08:50

Jak mám dokazovat něco, co vyplývá z logiky věci? Neumím dokázat, že 1+1=2, jinak než odkazem na elementární aritmetiku.

Chyby v MSIE zneužívají "záškodníci", protože na tom mohou vydělat - píší viry, červy, spyware, protože se tak mohou dobrat velkého množství citlivých údajů. U ostatních prohlížečů by měli cca 50x menší šanci za stejnou práci - proč by tedy na ně útočili?

Jinak by diskusi prospělo, kdybyste si osobní útoky odpustil, respektive byste je věnoval např. osobám ve svém okolí, neboť ti na ně mohou adekvátně, např. fyzicky, reagovat. Do veřejné diskuse tyto útoky nepatří, jak jste si jistě přečetl v povídání pod diskusním příspěvkem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kojot  |  26. 07. 2004 19:44

A kde je ta logika veci?
Schvalne, jak vypada nerovnost, kde je na jedne strane pocet vaznych bezpecnostnich chyb, odhalenych, dejme tomu, za 2 roky zpet, v MSIE a na strane druhe pocet podobnych chyb v Mozille ?
Pro jednoduchost uvazujme ty skutecne vazne chyby, ktere vedou ke spusteni kodu.
Dejme tomu, ze - hypoteticky - by mely Mozilla i Explorer po 50%. Ktery browser bude vice zneuzivan ? Ten, kde je vaznych bezpecnostnich mene nebo ten, kde je jich vice ?
Muzeme jeste zacit porovnavat rychlost oprav techto chyb a jeji vliv na miru uspesnych "pruniku" - dokazete to ?
Mozna byste, misto svalnatych reci, mohl zacit secitat ty chyby.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kero  |  23. 07. 2004 13:49

Takova spousta zvesti, ze by vaporware?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  23. 07. 2004 12:31

»Longhorn — následovník WXP — má z dnešního pohledu extrémně vysoké požadavky na hardware … dva procesory pracující na frekvenci 4 až 6 GHz (v budoucnu procesor se dvěma jádry), 2GB operační paměti, gigabajtovou síťovou kartu. Počítače s takovou výbavou sice ještě nejsou běžně k dostání, ale žádný strach: Microsoft přesunul termín spuštění Longhornu až na konec roku 2006.«

Pamatuji dobu, kdy Velký Bill pravil, že 640 kB RAM je až moc a na věky. Brzy poté se místo spuštění programu objevila hláška o nedostatku paměti (to stál 1 MB minimálně 1200 Kč), ale OS Microsoftu pracoval nad 640 kB jen s pomocí fint.
Poté se  Microsoft pustil do snahy ovládnout trh. Chytil se všeho nového, co se objevilo, včetně oficiálních standardů, zmršil to a díky úspěšné likvidační politice svůj výtvor udělal neoficiálním, ale nuceně trpěným (kolik prodejců PC rozumí čemukoliv, co není spojeno s Microsoftem?). Množství chyb, nejrůznější konflikty, bezpečnostní díry, vysoké ceny za zmetky, které by si jiný výrobce nemohl dovolit prodávat (kdo by si koupil např. televizi, o které by bylo známo, že se často kazí nebo auto proslulé vynecháváním brzd?, atd.) otravují život obrovskému počtu nucených použivatelů Windows. Proto se začínají rozšiřovat alternativní OS, protože člověk jako např. já, který potřebuje PC na práci a ne na blbiny a zabíjení času a není úplně padlý na hlavu už má většinou produktů Microsoftu dost.

Microsoft sice úspěšně zlikvidoval OS/2 od IBM (se 65 – 120 MB OS na disku se dalo udělat totéž, co s W95, ale bez pádů OS), ale v Linuxu vidí největší nebezpečí. Proto na svých stránkách i v reklamách v časopisech se snaží Linux zdiskreditovat.

Nejsem uživatelem Linuxu. Zatím 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Maras  |  23. 07. 2004 12:30

Boze muj, to uz snad nemuze byt pravda Hlavne ze mame tridniho nepritele a uzasne nas bavi se vuci nemu vymezovat (jak je to, byt "in" a "cool" ?)

To ze je neco bundlovano prece jeste neznamena, aby se to rozsirilo v masovem meritku  Pokud to bude hovadina, nepomuze tomu nic, ani to, ze to nekdo tlaci horem dolem.

Pravdu ma kolega vyse, pisici naprosto na rovinu o faktu, ze v dobe zhruba 5-7 let zpatky nebyla (!!!) zadna jina rozumna alternativa. To, ze MS zaspal a pak vcelku bez problemu prevysil se svym IE konkurenci o nekolik radu, to si mozna vetsina z prispivajicich ani nemuze pamatovat, protoze v tu dobu mela jiny starosti.

Nevim jak vy, ale me je vcelku srdecne jedno, jestli se podil IE snizil o zanedbatelne procento nebo ne. Konkurence zaspala a horko tezko dohani IE (co se podilu tyce). Az se povede zvratit podil na 50 %, pak to bude zprava zasluhujici si misto v "uvodniku"

PS: Pro drtivou vetsinu zde drzkujicich, IE nepouzivam (svete div se), pouzivam Mozillu (1.6).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mk  |  23. 07. 2004 15:11


Konkurence zaspala? To je blbost. Kdo zna obchodni praktiky MS, tak vi, ze MS proste nepohodlne firmy a produkty likviduje. Netscape nemohl ekonomicky stacit MS, kdyz byl IE v OS a zadarmo, a tudiz v te dobe 2000-2001 jeho vyvoj skomiral, Opera byla mala firmicka a projekt Mozilla se teprve formoval

"bez problemu prevysil se svym IE konkurenci o nekolik radu"... to sis trochu ulitl ne? He, IE nikdy nebyl signifikantne technicky lepsi, spis mel ve zminovane dobe trochu lepsi vykreslovani nekterych prvku, mozna jeste nejaky dalsi drobnosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  25. 07. 2004 08:48

Netscape bol isty cas horsi, lebo ho museli kompletne od zaciatku prerobit, aby to nebola zlatanina. Isty cas bol netscape dost padavy(2000-2001), lebo nasadili nedokoncene jadro mozilly. Ale to sa po rokoch zmenilo. Teraz je to najstabilnejsi browser a ma dlhe roky vyvoja za sebou. Microsoft mal ulahcenu robotu, tym, ze kupil spyglass (ktory pouzival kod z mozaicu, byvaleho browseru zakladatelov netscape) a svojou trhovou politikou netscape prevalcoval. Ale, ked sa pozriete na stary mozaic, zistite, ze MS tomu velmi nepridal. Jedine tie sporne casti - ohnuty javascript a skazene css, zrusil multiplatformovost. Posledny mosaic vysiel 1996 a ma niektore tie iste bugy, co teraz IE. Microsoft sa do noveho browsera nepusti, ked ma vacsinu na trhu, nechcu zazit Netsacapeove fiasko. Aj tak planuju nasadenie svojho Avalonu miesto klasickeho (x)html-ka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
senil  |  26. 07. 2004 23:22

Microsoft mal ulahcenu robotu, tym, ze kupil spyglass  Myslím, že mu k úspěchu pomohlo právě to, že MSIE kompletně ve verzi 4.0 přepsal a ten starý kód Spyglass opustil. A tvrdit, že DHTML+CSS (+databinding, filtry, multimedia, později pak VML, XSLT) Microsoft do MSIE nepřidal je spíš úplněj nesmysl, než poťouchlá lež.

Už MSIE 4.0 byl výrazně lepší a stabilnější, než Necky. Necky skolila mizerná práce s JavaScriptem a nestabilita. A že se MSIE dodával s Windows < Paintbrush se taky dodává s Windows a nikdo ho pro seriózní práci s grafikou nepoužívá - a obráceně - Opera je komerční, s Windows se nedodává a docela úspěšná. V každém případě se sama uživí, nekrachuje jako Netscape.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tralalak  |  25. 07. 2004 17:51

kdyz byl ie tak priserne spatnej/deravej/nebezpecnej tak jaktoze mu netscape nestacil? proc lidi nekupovali bozskej netscape? a proc dneska kdyz je vetsina browseru zadara nemaji uz nejmin 80% podil na trhu? vzdyt ten msie je tak prisernej zastaralej a nebezpecnej a jedine alternativni browser zobrazi stranku perfektne, rychle a bezpecne! urcite to neni kvuli bundlovani prohlizece k os to je pouze berlicka "alternativcu" aby se meli na co vymlouvat. ja mam v kompu jak msie+myie2 tak ff a operu, nepouzivam "bundlovanej" mediaplayer ale vplayer a mpc a misto ms messengeru mam mirandu/icq dokonce ani office nemam a pouzivam wordperfect. ale duvod proc ff a operu pouzivam jen na testovani a ie "upgradnutej" o myie2 jako default browser je prostej, pro me je ie+myie2 100x lepsi nez oba dva zminovany browsery dokupy. zaplatuju jednou za cas (rozhodne ne vsechny diry na to sem linej) funguju primarne bez antiviraku (jednou za 3-4 mesice ho nainstaluju updatnu a testnu disk) a NIKDY sem zadnyho cerva necapnul. jak tu v diskusi nekdo napsal kdo pouziva ie je lama, kdo ff nebo operu je zkusenej uzivatel. ja to otocim pouzivani ff a opery je pro lamy kterym browser nic nedovoli a ie je pro zkuseny uzivatele ktery jako tupci neklikajii na vsechny prilohy a na alerty odpovidaji YES !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  25. 07. 2004 23:01

Preto ma IE taky naskok, lebo ludia vidia na svojej ploche ikonku internet s modrym eckom, a dalej nerozmyslaju. To je politika microsoftu, zbavit ludi schopnosti rozmyslat a vyberat si. V mediach im o opere ani mozille nepovedia, vsade vidia len vysvietene modre ecko. Ani nevedia, ze nejake lepsie a bezpecnejsie browsery su. Kdezto ten, co o chybach IE vie a nadalej ho pouziva vela rozumu nepobral. Narozdiel od uzivatelov IE mozillaci a operaci mozu chodit na hocijaku stranku a klikat, kam chcu. Maju o niekolko sposobov, ako capit virus menej. Sloboda je nechodit na niektore stranky ? Tak v cinsky lud je najslobodnejsi na svete. A mozzila nie je vyspelejsia len o zopar gombikov naviac, to je omyl. Ona ma implementovany cely rad standardov W3C, o ktorych IE moze len snivat. Sefom W3C je mimochodom vynalezca webu. Ignorovat w3c a standardy znamena ignorovat samotny rozvoj.

A ten anrivirak si radsej zapnite, ked mate otvorenu hlavnu dieru. Odporucam este firewall a ad-aware. Na svojom linuxiku chvalabohu ani IE pustit nemozem (No mrzi ma to kvoli ladeniu stranok). A kedy som pouzival antivirak? Co je to vlastne ten antivirak?

Ale mate u mna plus, ze testujete aj pre ine browsery, to sa casto u "explorerovych" vyvojarov nevidi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Krepelak  |  23. 07. 2004 12:29

Microsoftu nema smysl nic doporucovat, on dobre vi co dela, kdyz na IE nepracuje. Uvedu nekolik duvodu:

1) Zvyseni podilu jinych prohlizecu MS nijak financne neohrozuje. I kdyby mely alternativni prohlizece 50%, tak to MS muze byt jedno, protoze ho stejne dava zdarma. Jinymi slovy: penize investovane do vyvoje MSIE (pro soucasne OS) se mu nemohou vratit.

2) Podnikova infrastruktura je postavena na MSIE a z chyb se staly vlastnosti. Uvedeni MSIE do souladu s W3C standardy by zpusobilo nefukcnost rady firemnich webu, proto to MS neudela. Opravuji se jen bezpecnostni chyby.

3) MS potrebuje killer aplikace pro Longhorn. Updatovany MSIE bude jednou z nich. Proto nema smysl ho vypoustet nyni.

Pro uklidneni verejnosti mozna MS prida nejake drobne vylepseni v ovladani, ale jinak jsou webove technologie na bazi HTML zablokovane do vydani Longhornu. Naopak intenzivne se pracuje na multimediich - tam jde o ohromne mnozstvi penez, a tak se MS snazi.

Zajimavejsi by byla analyza, co s tim muze konkurence delat. Mnoho moznosti totiz nema. Na to ale uz nemam cas, protoze jdu na obed .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pítr Bobáň  |  23. 07. 2004 11:57

No to je posun o 1,3 % - z 95,5 % na 94,1 %

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Strela  |  23. 07. 2004 12:05

Zkuste se podivat odkud ta statistika pochazi a jak ve skutecnosti vypada. Asi se nebudete stacit divit nad nekterymi udaji (jmenovite napriklad podil IE 4.0 a 5.0 v USA). V evrope jsou ty statistiky vyznamne posunute smerem k novejsim verzim IE i k jinym prohlizecum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lacola  |  23. 07. 2004 10:04

To ma byt clanek dne???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  23. 07. 2004 09:57

No, pokud MS MSIE dale nevyviji, potom pro nej jiz neni natolik zajimavy jako drive. A ja bych uplne nevylucoval, ze to v budoucnu vezme stejnou cestou jako Apple, totiz vezme otevrene jadro browseru a nalinkuje k nemu svoje proprietarni knihovny. Uvidime.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Noname  |  23. 07. 2004 09:57

No me napriklad brutalne M$ stve jejich politikou uzavreneho sveta. Napriklad velka firma pouzivajici technologie vsech leadru trhu (HP,IBM,Sun) atd. by napriklad rada ve svem prostredi pouzila MSSQL server, ale jaxi nemuze protoze M$ ji tlaci k tomu bud budete pouzivat kompletne aplikace z Windoze nebo mate peska. O cem mluvim no o nemoznosti komunikovat nativne s MSSQL z Unixoveho sveta, prece firma nezahodi vesekery software za ktery zaplatila popripade vyvinula jen proto ze meni DB engine. Ono by se toho naslo vicero. To je to same jako kdyby Oracle u sve DB podporoval napriklad jenom HPUX a ostatnim rikal, kupte si HPUX a muzete provozovat oracle. Pozor nikdo nechce po M$ aby portoval DB na jinou platformu, pouze bychom chteli aby z jine platformy bylo mozne pristoupit k MSSQL serveru "nativne" nikoliv pres ruzne ODBC2ODBC bridge apod. od tretich stran.

Bye

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 10:09

Z unixoveho sveta je mozno komunikovat s MSSQL:

http://www.freetds.org/
http://jtds.sourceforge.net/

Mono tiez obsahuje driver pre MSSQL.

Unika mi dovod, preco by niekto chcel MSSQL, ked na unixoch su perfektne schopne databazy, ktore nikoho nikam netlacia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  23. 07. 2004 13:09

perfektne schopne databazy. Ktere ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 13:45

Oracle, DB2, Sybase, pre pamatnikov Informix - to z tych komercnych.

Pgsql, Firebird - z tych free.

Staci?

No a pokial nevies, tak MSSQL je fork Sybase.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 21:19

napriklad tie ktore pouzivaju systemy z podstatne vedsimy databazamy ako zvlada PC svet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
simonides  |  23. 07. 2004 11:08

placas nesmysly - 1) je blbost mluvit o nativnim spojeni - nic takoveh neexistuje 2) zpusobu existuje hromada. Nakonec to muzete vzdycky psat v jave a tam v jdbc pro mssql drivery jsou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 21:18

ista sanca je kedze MS SQL je kupeny a upraveny (zoptimalizovany na windows) kod SYBASE tak drivre na sybase vedia chodit z MSSQL serverom teda pokial sa nerozhodli to dosrat a nepreorali komunikaciu. ja som uz dlho z MS SQL nerobil

dalsia moznost je ODBC-ODBC driver.

viac ma serie napriklad to ze dost ich produktou je viazana cisto na ich SQL server (sharepoint)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t3x  |  23. 07. 2004 09:28

"z důvodu jejich řádově nižších tržních podílů neexistuje tolik případů zneužití bezpečnostních děr. "

no a nebo taky z důvodu toho že se snaží přicházet s novejma aktualizacema téměř ihned. ne jako IE u kterýho jsou známý chyby rok a furd tam jsou. používat IE je jako používat Win 3.11 a nadávat, je to starý, nedodržující standardy W3C, a navíc taky to není bezpečný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sphinx  |  23. 07. 2004 08:46

to se jako proc snazite furt psat takovyto flamovy clanky?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roger Krowiak  |  23. 07. 2004 09:32

bannery, bannery

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 10:10

Kazdy normalny clovek ma na zive adblock

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ll  |  23. 07. 2004 12:40

ted si uhodil hrebicek na hlavicku
jako vyraz nesouhlasu se straslivou kvalitou (imho PR MS) clanku jim budu blokovat reklamu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  23. 07. 2004 18:49

Len niektore reklamy su svine, su tchnicky rafinovanejsie, preto prelezu. Ale je ich malo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lania  |  26. 07. 2004 08:24

Jak se pozná flamový článek? Co je na tomto flamovýho?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
brouk  |  23. 07. 2004 08:26

No nevím proč čtu třetí článek za prázdniny o cipatém MS IE. Asi už v tom CP zůstal jen pan Hlavenka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  23. 07. 2004 08:13

On Microsoft sice bundloval MSIE do Windows, ale je potreba si take uvedomit, ze duvody rozsireni MSIE jsou i jine: ze sveho casu (tak v r. 2000-2001) byl MSIE OPRAVDU nejlepsi browser, ve smyslu kvality zobrazovani stranek. V te dobe jsem dost zoufale hledal alternativu. Vzpomenme si na soucasniky MSIE 5: zkomirajici a zastaraly Netscape 4.7.x, Mozilla v rannem stadiu vyvoje - verze jeste oznacovany jako Mxy, v te dobe sice jaks-taks slusne renderujici, ale zoufale pomale a nestabilni. Opera - mozna ve verzi 5 (v6 je z r.2002 tusim), pricemz slusna verze je az 7.x... Potom sice zajimave ale pro bezneho uzivatele nepouzitelne projekty Amaya a Links. Takze suma sumarum, v r.2001 nebyla rozumna alternativa. To ovsem neni chyba Microsoftu - konkurence proste zaspala. Ted zase zaspal Microsoft, protoze Mozilla/Firefox je kvalitnejsi, a Opera se pomalu a jiste dotahuje. Takze bud se Microsoft probudi, nebo bude dale podil na trhu ztracet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 08:42

nebol ani nahodou najlepsi a ani neje. jeho vyhodou bolo to ze svojim bandlovanim k OS dosiahol dostatocne zastupenie aby webdizajnery zacaly vyuzivat jeho rozsirenia (vnaka "nedokonalosti" vtedajsieho HTML) a tym priklincovaly uzivatelou u IE. Teraz ked uz je HTML,CSS,XML na urovni presahujucej kvality rozsireni IE. caka ich len odliv uzivatelou a webdesignerou, pokial konecne nenasadnu na vlnu stardardizacie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
panho  |  23. 07. 2004 10:32

nebol ani nahodou najlepsi a ani neje.

autor se nebavil o soucasnosti ale o roku 2001. a dokaz tedy ktery prohlizec byl z te doby lepsi. jinak je to jen prazdne tlachani bez argumentu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 21:13

tak dokaz ty ze nie prco ja vy som mal spvokje tvrdenie podporit faktamy ked predchadzajuci respondent to nespravil? ale tak ci tak staci si pozriet ko to bolo z podporou vtedy platnich standardov a to staci cim viac treba stranku "optimalizovat" na dany browser tym je horsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Strela  |  23. 07. 2004 12:09

Amaya taky nikdy nebyla zamyslena jako plnohodnotny prohlizec, jde vicemene o experimentalni praci pro testovani standardu, links je prozmenu negraficky takze taky trosku mimo.

Jinak uz v r. 2001 prestoze nebyla prakticky jina alternativa bylo IE vycitano spoustu veci, mmj. napriklad fakt ze od IE 4.0 se slibovala plna podpora PNG a v IE 6.0 stale nebyla, stejne tak neuplna ci spatna podpora CSS 1.0

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sousedovic Koza  |  23. 07. 2004 14:12

Zaspani konkurence je zavadejici duvod. V te dobe uz bylo jasne, ze IE je a bude soucasti MS-Windows a jenom pomatenci si mysleli, ze nejaka firma by investovala miliony USD do vyvoje neceho, co MS dava zdarma. Proto Netscape velmi rozumne nastartoval Mozillu jako open source projekt a na MS vysoudil penize. Toz tolik k onomu "zaspani" konkurence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  23. 07. 2004 15:32

Rict o stavu kolem r. 2000, ze konkurence zaspala, je vrchol neinformovanosti. MS zacal davat IE k Windows zadarmo a tim diky svemu monopolu na poli OS nedal konkurenci sanci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  23. 07. 2004 07:40

Vysledoval jsem zajimavou zavislost: cim vice zkusenych uzivatelu tim vetsi zastoupeni alt. prohlizecu.

Treba na foru venujicim se prevazne hardware (tedy zadne linuxacke doupe) http://forum.pctuning.cz
ma mozila a opera dohromady 25%. Staci prozkomat dalsi weby treba pomoci http://www.toplist.cz/ a hned uvidite jasnou korelaci mezi "IT vyspelosti ctenaru" a podilem Gecka a Opery.

PS. www.mvcr.cz ma 97% zastoupeni IE...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karpi  |  23. 07. 2004 09:10

Tak to je dooooost dobrej vtip. Zkusenej uzivatel se pozna podle toho, ze nepouziva MSIE. Hmmm, tos teda musel hodne dlouho vymejslet .... Dik aspon sem se po ranu pobavil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas  |  23. 07. 2004 09:21

To, ze weby s odborneji zamerenymi clanky deklaruji vetsi pocet alternativnich prohlizecu je uz davno znamo, to neni zadny vas objev.

To Karpi: Ano, pokud uzivatel nepouziva MSIE tak je vetsi !pravdepodobnost!, ze se jedna o zkuseneho uzivatele. Muzete s tim nesouhlasit, muzete o tom diskutovat ale to je tak asi vsechno, co s tim muzete delat. Ostatne staci se zamyslet a zaver je jasny, neni treba sahodlouze studovat statistiky. Bezna sekretarka si bude tezko instalovat jiny prohlizec protoze ji to ani nenapadne (internet je takove to modre "e").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karpi  |  23. 07. 2004 09:41

"Ano, pokud uzivatel nepouziva MSIE tak je vetsi !pravdepodobnost!, ze se jedna o zkuseneho uzivatele."

Prominte, ale o tom by se dalo pochybovat. To jake aplikace kdo pouziva, nerika nic o tom, jake jsou jeho zkusenosti a schopnosti. Diky temhle diskuzim a nazorum nekterych lidi mam posledni dobou pocit, ze skutecnym odbornikem v IT muze byt jen ten, kdo nikdy nepouziva zadny produkt od MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas  |  23. 07. 2004 09:59

Prominte ale kdyz jste nepochopil ani to s temi sekretarkami ktere pouzivaji IE a chodi na stranky pro zeny a nechodi na stranky o databazich treba a tim zhorsujou tento pomer a take ze se jedna o STATISTIKU, ktera o jednotlivci nerika vubec nic tak to se pak tezko vysvetluje. Cozpak nechapete ze mezi odborniky se klidne muze vice pouzivat IE ale ty "sekretakry" jim to kazi?

Ostatne staci se opravdu podivat na statistiky navrcholu nebo toplistu a uvidite, ze to proste tak je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wessan  |  23. 07. 2004 10:02

Asi jste prehledl v predchozim prispevku slovicko "pravdepodobnost" ... Podle me, nema cenu abyste vubec o tom diskutoval, protoze podil typu prohlizecu na jednotlivych webech je velice snadno meritelny a relativne objektivni udaj. Jedine co by mohlo byt jinak je jeste vetsi podil Opery (a mozna Mozilly - ta nevim jak se hlasi), protoze Opera se mi po instalaci implicitne identifikovala jako IE a musel jsem ji prepnout, aby se identifikovala jako Opera. ...
A pak si myslim, ze znalosti a zkusenosti rozhoduji o volbe software - clovek musi vedet, ze existuje neco jineho nez IE, musi mit duvod prohlizec zmenit, musi ho najit, ... (to je proste vec kterou se sekretarky apod. nezajimaji, protoze ani nevi co je to internet). Podobne, kdyz nekdo bude delat dokumentaci v pdf, tezko bude pouzivat MS Office, kdo dela grafiku tezko bude pouzivat malovani, ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karpi  |  23. 07. 2004 10:23

Samozrejme jsem slovo "pravdepodobnost" neprehledl. Chtel jsem tim rict, ze je dost odvazne uvest ze to ci ono ma vetsi pravdepodobnost, bez nejakych dukazu. A co se tyka statistik podilu typu prohlizecu na jednotlivych webech to je take dosti zkresleny nicnerikajici udaj, nebot zahrnuje jenom urcitou cilovou skupinu, ktera dane weby navstevuje, ale opet se to neda generalizovat ....

to Tomas: Ja to samozrejme s temi sekretarkami jsem pochopil. Jen jsem napadal vase tvrzeni s tou vyssi pravdepodobnosti ....

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wessan  |  23. 07. 2004 10:35

ale vzdyt to je prave ono - soustredi se to jen na nejakou cilovou skupinu (tj. lidi kteri se o danou problematiku zajimaji), vylucuje to tedy sekretarky a podobne
z pruskumu ve volbach se da taky generalizovat - tam mate daleko mensi procento prozkoumanych a vysledky jsou velmi presne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karpi  |  23. 07. 2004 10:43

Jenze pokud navstevuji napriklad stranky venujici se HW,  nemohu rict, ze je vetsi pravdepodobnost, ze jsem v dane oblasti zkusenejsi uzivatel. Jedine co lze z toho vycist, je to, ze se s urcitou pravdepodobnosti o danou oblast zajimam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bflm  |  23. 07. 2004 12:03

Hm, vy jste asi logiku a statistiku nestudoval, protoze delate celkem zasadni chyby .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rej  |  23. 07. 2004 14:23

Karpi ked viem ze pouzivas IE tak si pre mna vacsi amater ako hocikto kto pouziva nejaku alternativu(FF napr.). lebo ziaden "profesional" co do toho aspon trosku vidi by si nedal IE !!! ff=firefox. tie extensionsy, nastavenia (napiste tam kam vkladate adresy www: about:config), skiny proste FFall !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Wunder Pepi  |  23. 07. 2004 15:27

Samozrejme nelze tvrdit, ze plati pravidlo, ze skutecny IT odbornik nepouziva nic od MS.
Lze ale tvrdit (a neni to daleko od pravdy), ze skutecny IT odbornik se snazi produktum MS vyhnout jak jen to je mozne. Duvodem je skutecnost, ze odbornik velmi snadno prohledne u jakeho produktu je primarnim cilem oskubat zakaznika a o vic se nestarat (pripadne jen simulovat starostlivost - jak to delaji neslusne komercni firmy) a u ktereho je primarnim cilem, aby fungoval a pak na nem, samozrejme, vyrobce pripadne i vydelal - chce - li (slusne komercni firmy samozrejme chteji vydelavat, tvurci Open Source nemaji vydelavani jako svuj primarni cil. U obou je ale primarni poskytnout uzivateli funkcni produkt, ktery dela dobre jmeno).

Pokud namitnete, ze ve svem okoli vidite "odborniky", jak bezhlave nakupuji reseni od MS, musim s vami souhlasit. Ono totiz SKUTECNYCH ODBORNIKU mezi uzivateli a zakazniky je vzdy malo...Bohuzel - na tom je zalozen uspech Microsoftu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DuckDaffy  |  23. 07. 2004 21:26

Trochu rozvedu Vaši myšlenku:
O nákupu SW nerozhodují admini (rozuměj odborníci) ale manažeři. A myslím si, že manažerů, kteří rozumí tomu, co kupujou a proč to kupujou je jako šafránu.
Většinou je to právě naopak. Ani se nezeptají admina či SW oddělení a nakoupí licence MS Office za XXXXX Kč i na Linuxový server... :]
DuckDaffy d(.)!(.)b

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cygnus  |  24. 07. 2004 21:40

Běžným sekretářkám M$IE s oblibou odstraňuju já, neb několik sítí spravuju. Sekretářka si stejně snadno zvykne na malého červeného dráčka (akorát tomu většinou říkají Modzilla s důrazem na D). Dokonce si ji některé hlasitě pochvalují (zaslechl jsem hovor, když jedna uklidňovala nervózní kolegyni s tím, že jí vyjmenovávala všelijaké fíčurky).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Palo  |  23. 07. 2004 16:01

je to pravda. kazdy kto pouziva IE nevie poriadne co je to internet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melichar  |  23. 07. 2004 20:56

MSDN má 100% zastoupení IE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Salvador Limonez  |  23. 07. 2004 02:09

...blbecci monopolu. Stale si myslite ze je ie zadarmo? A hurra za Windows Audio/Wideo! To je presne duvod proc ukopnout mivrossoftu pul prdele, nejpve svou multimiliardovou masinerii zmasakruje konkurenci prostym zabundlovanim do wokenic a az ma 90% tak zpoplatni. Paralela z dealery drog je zcela na miste.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  23. 07. 2004 13:05

Tohle bych cekal ze ceka linuxare, jednou prijde doba a uz to zadarmo nebude

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 21:09

zial bohu linuxu sa to stat nemoze. ale to bi si si musel precitat licenciu jedina moznost je aby VSETCI ludia na svete sa rozhodli aby bol linux komercni. lebo staci jeden jedini a je moznost dalsieho nekomercneho rrastu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
coJeTo  |  23. 07. 2004 01:54

<img src=http://tubes.ominix.com/art/animals/water/goldfish-unhappy.png>

IE to snad ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepe  |  23. 07. 2004 01:40

2Jiří Hlavenka:
Napsat o MSIE, že je velmi slušný kus kódu, myslíte opravdu vážně?
Není náhodou MSIE uzce spjat s OS a tím pádem je celý systém mnohem více zranitelný? A z toho logicky vyplývá, že alternativní brouzdadla i s dírama jsou na tom lépe?
Není náhodou M$ velmi častým celostránkových inzerentem v časopisech computer pressu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
anonym  |  23. 07. 2004 02:40

Kecy kecy kecy - IE je de facto jedna dll knihovna SHDOCVW.DLL. Zadne provazani v systemu. Staci neco malo vedet nez tupe opakovat standardni fraze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  23. 07. 2004 07:19

Sakra, tak proc se pri upgradu nahrava mnoho MB, kdyz ta knihovna ma neco pres 1MB? To je komprimacni technologie MS tak vykonna?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
anonym  |  23. 07. 2004 13:44

SHDOCVW.DLL - samotne jadro IE, iexplore.exe - obalka okolo. Ty nahravane dll pro instalaci budou pravdepodobne ruzne standardni knihovny jako MFC atp. Kazdopadne neni vubec pravda, ze padem IE pada cely system. At uz konecne se lidi probudi - uz tu mame temer pet let Win2000 nebo WinXP. Navic to, ze drive padaly cele WinMe/Win98/Win95 s padem programu se netykalo jen IE. Kazdopadne IE se chova a chovalo jako normalni aplikace. Rad bych videl nekde uz konecne specifikovany, co ti demagagove mysli tim, ze IE je provazany se systemem? Anyway, jak muze byt program vubec s kernelem provazany? Co je to za kravinu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ach jo ...  |  24. 07. 2004 01:27

MS velmi casto do aktualizaci pridava vselijake dalsi aktualizace jinych systemovych knihoven (treba KERNEL, GDI, USER) .... ktere s IE nijak nesouvisi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  23. 07. 2004 09:32

Tak si ji smaz, idealisto. Uvidime

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  23. 07. 2004 12:28

OK, a co dal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 21:04

fakt len jedna knihovna? to je asi najlepsi ftip co som tento rok pocul

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
anonym  |  23. 07. 2004 21:13

Ano, tak mi vyjmenujte ty ostatni?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ach jo ...  |  24. 07. 2004 01:26

Jenom namatkou ... se jedna o BROWSEUI.DLL, WINIINET.DLL, URLMON.DLL, MSRATING.DLL, MSHTML.DLL, INETCOMM.DLL....

ale jinak je to fakt... IE nejak moc soucasti systemu neni ... vzdyt IE neni nic jineho nez ActiveX komponenta (nebo jak tomu momentalne Microsoft rika), kterou spousta dalsich programu Mikrosoftu pouziva (a vzbuzuje to tak dojem, ze je to nedilna soucast...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mk  |  23. 07. 2004 13:43


Cely tenhle clanek je silne pro-microsofti az hruza, ooo ooo IE stratil desetinku procenta, bijme na poplach... kde to zijete? Asi spinkate na pekne kupe penez od MS, protoze realita je trochu jina. IE ztraci podil uz 2 roky a na nekterych webech uz ma sotva 50%

95% muze mit jen snad na msn.com a podobnych mainstream portalech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melichar  |  23. 07. 2004 20:55

Nebo na Google...

Line Graph: Browsers Used to Access Google: March 2001 - June 2004, MSIE 6.0 vs. MSIE 5.5 vs. MSIE 5.0 vs. Netscape 5.x+ vs. Netscape 4.x vs. MSIE 4.0Pie Chart: Operating Systems Used to Access Google - Windows98: 16%, WindowsXP: 51%,  Windows2000: 17%, WindowsNT: 3%, Windows ME: 3%; Windows95: 1%, Macintosh: 3%, Linux: 1%, Other: 5%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa z depa  |  23. 07. 2004 01:19

"Je zajímavé, že přitom toto byla vždy taktika Microsoftu, kterou používal úspěšně např. v Microsoft Office: trvalé vylepšování tohoto balíku byť technicky nepodstatnými, ale na pohled „hezkými“ novinkami, zatímco konkurent, technicky perfektní, vypadal opticky zastarale." - Technicky nepodstatnymi ? Uzivatelske rozhrani je nedilnou soucasti kazdeho software a tudiz zlepsovani uzivatelskeho rozhrani je zlepsovani technickych kvalit produktu! Konkurent pak vypada opticky zastarale, protoze JE zastaraly! Navic - to, ze ztratili 1,5 procenta je opravdu neco, s cim si nemusi az tak lamat hlavu - byli on the top - odtamtud vede pouze jedina cesta - dolu - a pokles pouze o 1,5 procenta tak vlastne znamena uspech ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 08:35

no dovolim si stebou nesuhlasit: rovnako ako kupa liatich diskou a nalepenie imitacii nasavania vzduchu a kridla zo starej Skody 105 nespravy ferrary takisto uprava vyzoru SW nespravy z neho lepsi produkt. Staci si pozriet nejaky film o filme kde robia vela trikou z kompamy a dobre si vsimnut te okianka co obcas vydno na monitoroch a hnet ti je jasne ze SW co si dostal k 2000,- webkamerke vyzera "profesionalnejsie" ale nesaha, tomu co pouzivaju profici, ani po nechet na malicku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 10:03

jj, toto je aj dovod, preco Motif nechce zomriet - pouziva ho prilis vela prilis dobreho softu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nemam  |  23. 07. 2004 12:27

Motif bude zit vecne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  23. 07. 2004 18:44

MOTIF ruluje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
owebu  |  23. 07. 2004 00:47
7  |  23. 07. 2004 00:46

roku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mexičan  |  23. 07. 2004 00:43

Pokud novou verzi MSIE neplanuji, budou jejich podily klesat dal a casem i mozna rychleji. Vic lidi si stahne Mozillu, vic lidi se podiva po jinych prohlizecich, povi si mezi sebou to velike tajemstvi "ono to neni Microsoft a kupodivu to taky funguje" a mozna nekoho i napadne zkusit vic a zmenit cely operacni system. Jiste, nejdriv jen nanecisto, bez moznosti poskozeni soucasneho, treba s nejakym liveCD, no a mozna casem i doopravdy.
Pak mozna klesne i celkovy podil MS Windows. No a Microsoft se bude muset poradne zamyslet. Bud nabidne velmi kvalitni Longhorn nebo bude muset zlevnit. Kazdopadne se bude muset zacit snazit. Takze i ti, co u Windows zustanou na tom vydelaji.
Konkurence je zdrava. Nemusite se bat a zustavat porad na stejnem miste. Mate pred sebou cely Internet, Google. Je tam hrozne moc informaci, staci si jen vybrat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XXTeens  |  23. 07. 2004 01:36

..a pak si se probudil ze sna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MarCz  |  23. 07. 2004 06:20

Pred nejakou dobou jsem te videl prudit na mobilmanii. Nyni se svymi pseudonazory prudis zde?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pítr Bobáň  |  23. 07. 2004 11:58

Ma pravdu, protoze s nastupem nove verze prohlizece nastane kruty obrat. Nahrazky nyni mohutne dohaneji, IE dva roky nemusi nic delat a podil klesne o 2 %

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
takymatematik  |  23. 07. 2004 16:38

Pokud pokles bude linenarni, coz nemusi byt nutne pravda, jakmile dosahne podil ostatnich prohlizecu urcite hodnoty, zacne jejich podil stoupat prudceji a pak se zase bude zpomalovat, coz ale bude az  pri hodnote 60% podilu IE a pak to budou ty dve procenta za dva roky, o kterych pises, ale to uz bude pohupovani kolem urcite hodnoty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  24. 07. 2004 04:07

Pítr Bobáň, XXTeens, senil a par dalsich exotu jsou skutecnymi ETALONY vyvoje zastoupeni jednotlivych prohlizecu na celosvetovem trhu. Budiz jim chvala. Popravde receno, vetsi debily jsem jeste tady nevidel, takze se vzdy tesim na kazdy jejich dalsi prispevek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XXTeens  |  24. 07. 2004 09:09

Takže kdo nepoužívá Linux a Mozillu je pro Tebe debil? Já pouze komentuju skutečnost. IE je stále nejuniverzálnější prohlížeč, a to, že má 2 neopravené bezp. chybyb, mi za celé 3 roky, co mám doma PC, nezpůsobilo žádný problém. Takže může se Ti IE nelíbit, nemusíš se mnou souhlasit, ale to je tak všechno, cio s tím uděláš. IE prostě má hodně přes 90% podílu. A než začneš někomu nadávat do debilů, přemejšli, jestli jím nejseš ty sám..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  24. 07. 2004 14:04

Tady ale neni rec o mozille ani linuxu ale o takovejch naprosto nekritickejch obdivovatelich MSIE, jako ses ty. Mit tri roky v kompu deravej soft a jeste se tim chlubit, to je opravdu debilita.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XXTeens  |  24. 07. 2004 14:28

To vypadá, jako kdyby jsi si byl jistej, že Mozilla žádnou bezpečnostní chybu nemá. Já IE neobdivuju, pouze používám prohlížeč, kterej funguje a jak říkám, bezp. chyby IE mi zatím nezpůsobili žádný problém. Mozilla a Firefox taky fungují, ale oproti IE za cenu ztráty komfortu a funkčnosti velké části int. stránek. I MyIE2 či Avant docela taky jdou, ale opět za cenu ztráty některých funkcí. Například s MyIE nejde stejně pracovat s FTP jako s holým IE (pro jednoduchou práci samozřejmě - na file transfer). Prostě holej IE zatím vítězí a hodně dlouho se na tom nic nezmění, i když by tady spousta lidí chtělo něco jinýho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Almad  |  24. 07. 2004 16:18

Na mych strankach zabyvajicich se rpg (tj. nikoli tucnakem neco necim takmovym) s navstevnosti ~ 600 UID/den ma IE podil 69-71 %.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Booster13  |  25. 07. 2004 11:24

www.lavasoftusa.com = Ad-aware download

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JacquesClousaeu  |  23. 07. 2004 02:07

Fascinuje mě, s jakým klidem přecházejí lidé, kteří předpovídají brzký nástup linuxu do domácích počítačů, existenci her a prostý fakt, že 99,9% dnešních her na PC se dělá jen pro Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
acid  |  23. 07. 2004 06:22

To vypovida jen o neschopnosti programatoru udelat port na jine systemy. Dobri programatori (iD, Epic) hry pro Linux delaji, pritom to neni nic tezkeho, staci nepsat prasacky a s portem nejsou potize.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Walda  |  23. 07. 2004 08:38

Otazka je, jak moc se to z ekonomickeho hlediska vyplati? Nemyslim jen portaci kodu, ale testovani (kazda distribuce linuxu na ruznem HW, je tak trosku jina pohadka*), media, prodej..

* mysleno: kernel, verze knihoven, neexistujici nebo horsi drivery pro grafiku, problemove zvukovky..Pochybuji, ze by nejaky paran cetl 100k README, patchoval jadro a stravil pul dne instalaci... At nadava na Win kdokoliv (taky bych je na server nedal), tak funguji na ruznym zeleze velmi podobne, takze psat pro ne gamesky je urcite jednodussi.

Honza

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  23. 07. 2004 09:13

U velkych projektu je zvykem linkovat knihovny staticky prave z duvodu existence ruznych verzi. O jakych problemovych zvukovkach to mluvite? A proc bych mel kvuli hre patchovat kernel?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
david  |  23. 07. 2004 09:38

Bohužel, s těmi verzemi knihoven se trápí i nejrozšířenější desktopový OS. Mám zkučenost, že programy a patche od jednoho správného dodavatele se musí instalovat v přesně daném pořadí, jinak vzájemné přepisování DLL knihoven je znehybní.
A za druhé to co běží v jedné kombinaci OS+SP nemusí běžet v jiné.
Vezměte si jen kolik malých tvůrců SW a utilitek přibaluje např MSVB*.DLL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
7  |  23. 07. 2004 09:40

Autor: acid Datum: 23.07.2004 06:22
dalsi linaxackej blb ! a directX a visual studio net a dalsi haflo devpacku vezmes pod linux vezmes kde ? snad si nemyslis, ze nekdo bude pouzivat ubohe openGL a programovat v textovem souboru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  23. 07. 2004 09:50

DirectX - je tady uz hoodne dlouho OpenGL (multiplatformni - IA32, IA64, x86-64, ...), dalsi moznost Java3D (beha taky skoro vsude).

Visual studio.net - no tak jako zacatek treba KDevel, Kylix a pekna radka dalsich, ktery pred clovekem ume zkryvaji ty nejdulezitejsi casti kodu, ktery pak hezky brzdi vysledny aplikace, ale zato tu aplikaci vyklika kazdej a hezky rychle, pravda efektivita vyslednyho kodu je v haji.

Mam zkusenosti s programovanim jak pod Win, tak po Un*xem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jméno a příjmení:  |  23. 07. 2004 09:58

Autor: 7 Datum vložení: 23.7.2004 9:40:41
dalsi wink***t! naco ti je directx a dalsie hafo devpackov, ked na hry ti staci SDL/OpenGL/OpenAL a glibc/libSystem.dylib?

Naco ti je visual studio net? Myslis, ze ten kod napisa za teba? Ved aj vacsina NT kernel teamu v MS pouziva Emacs!

Ty si v zivote nevidel zdrojovy kod ziadnej hry, inak by si taketo blbosti nepisal!

Pre ostatnych okrem 7: pri vyvoji hry je developer prostredie nepodstatne, dolezitejsie je, v com spravite assets pre hry. A tam je uplne jedno, na ktorej platforme sa to urobi, pretoze vysledok je mozne pouzit aj tak vsade. (Aj tak XSI a Maya bezia aj pod Linuxom).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mk  |  23. 07. 2004 13:18


A na co bych ty sr*cky pod linuxem potreboval? Co to blabolite o patchovani kernelu? POkud vyvojari hry nejsou stejne pitomy jako nekteri lidi tady, tak

1. si vezmu DVD s gamesou (treba konkretne nedavno UT2004),
2. strcim do mechaniky, spustim instalaci
3. hraju

Souhlasim ale s tim, ze ekonomicky se to vyvojarskym firmam moc nevyplati, takze pro linux nevyvijeji a plno decek kvuli malo hram do linuxu nejde

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  23. 07. 2004 10:03

Ano, naportovat slusne napsanou jednoduchou SDL nebo OpenGL hru lze behem par hodin, maximalne dnu. Ale vetsina dnesnich PC her bezi pres D3D. Dale, akcelerovane ovladace grafickych karet pro Linux vetsinou bud chybi, nebo jsou docela vyrazne pomalejsi nez windowsove, casto i mene stabilni. Proste hry jsou oblast, kde windows bude jeste nejakou dobu dominovat. Koneckoncu byl to OS pro hry od sameho zacatku, zejo .-)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 10:45

Naportovat UT2k4 trvalo par dni - a to bol target linux/ia32, linux/amd64 a macosx. Moderne hry totiz nemaju D3D rozlezene po celej hre, ale pekne separovane do jedneho modulu/rendereru, ktory staci vymenit a praca je hotova.

Tie chybajuce ovladace myslis tieto?

http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_1.0-6106.html
http://ati.com/support/drivers/linux/radeon-linux.html

Ked ti chybaju, preboha na com hras? Na NeoMagicu alebo Tridente? (Aj na tie by mali byt ovladace).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  23. 07. 2004 11:41

Moderne hry totiz nemaju D3D rozlezene po celej hre, ale pekne separovane do jedneho modulu/rendereru, ktory staci vymenit a praca je hotova.

Jasne, navic se tim naportuji vsechny hry, ktere pouzivaji stejny modul. Jenze kazdy dalsi API layer ma svou cenu, snizuje vykon. Technicky neni treba problem napsat nad OpenGL wrapper, ktery se bude tvarit jako D3D, ale rezie bude znacna. A hry jsou oblast kde pokles vykonu napriklad na polovinu je pocitovan jako neakceptovatelny.

Ked ti chybaju, preboha na com hras? Na NeoMagicu alebo Tridente? (Aj na tie by mali byt ovladace).

Mam GF4MX440, akcelerace pod Linuxem funguje bez problemu (az na otravne logo pri startu, a nutnost mit tainted kernel). Rychlost mi sice osobne staci, ale ovladace pro Linux jsou pomalejsi, featury a podpora novych karet jsou tam se zpozdenim, to je proste dolozitelny fakt. Neni se cemu divit, 99% zakaznikum nVidie zajima akorat skore ve 3D Marku, Linuxove ovladace jsou akorat polozka v reklamnim checklistu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 12:03

Pozor, tie moduly nie su wrappery! Zvycajne to fungujuje tak, ze hra (lepsie povedane herny engine) ma privatne API a na ten sa napasuju dva moduly: jeden pouziva DirectX a privatne API hry, druhy pouziva OpenGL a privatne API hry. Nie je tam ziadny pokles vykonu, nema preco.

Tainted kernel je dany tym, ze je to closed source ovladac. Logo sa da vypnut v konfigu (z hlavy ti nepoviem ako, osobne mam ATI, ale viem, ze som niekde videl postup na vypnutie). Co sa tyka rychlosti, skus si precitat dokumentaciu k ovladacom, je tam zapnutych kopec konzervativnych nastaveni, urcite ti to pojde zrychlit.

Linuxove ovladace nie su polozka v reklamnom checkliste, Nvidia urobila linuxove ovladace pre ludi, ktorych zaujimaju karty Quadro. Preto ta mozno prekvapi, ze maju produkty, ktore bezia _len_ na Linuxe, podpora pre Windows "sa chysta":

http://film.nvidia.com/page/gelato.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  23. 07. 2004 12:40

No jasne ze kdyz uz vkladam dalsi vlastni API level tak to nebude 1:1 wrapper, ale rovnou tu uroven abstrakce o neco malo zvysim, jenze je to neco za neco- cim vys pujdu, tim vic kodu bude ten modul obsahovat, a tim mene bude platit argument o "portovani maleho modulu". A pokles vykonu tam samozrejme bude, kazdy pridany layer ma rezii.

Argumenty ze tento layer by mela i native D3D aplikace neberu, samotne D3D je uz dosti vysokourovnove na to, aby se z aplikacniho kodu velmi casto volalo primo, a taky se tak deje. Hodne toho sice zachrani makra a inlinovani, ale rozhodne nelze tvrdit ze "zabaleni D3D do maleho modulu" je bez ztraty vykonu!

Linuxove ovladace nie su polozka v reklamnom checkliste, Nvidia urobila linuxove ovladace pre ludi, ktorych zaujimaju karty Quadro.

Pro tento segment trhu mozna ne. Pro consumer gaming market ale nepochybne ano.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
px  |  23. 07. 2004 13:37

Ale ty nevkladas dalsiu uroven abstrakcie - ta tam uz aj tak je. Jednoducho nemozes prekladat cely svoj kod volaniami do [oblubeneho API]. Vznikol by ti taky spageti kod, az by sa ti z toho hlava tocila a nikdy by si svoj vytvor nedokoncil.

Namiesto toho je hra poskladana z objektov ako renderer, scene graph, dynamika pevnych telies, animacny system zalozeny na kostiach, apod. Ani jeden z nich nevie - ani ich to nezaujima, aky konkretny vystupny system sa pouzije - vsetko, co robia je, ze dostanu pole vertexov a ich vystup je ine pole vertexov. To sa dostane do renderera a az ten "vie", ake vystupne API pouzit. Takze jednoducho mas objekt renderer a jeho interface je tvoje privatne API.

D3D je nizkourovnove API, ci to uz beries alebo nie. Aj ked sa snazil dostat do businessu scene graphov, tak mu to nevyslo. Uvazujes ako typicky pouzivatel - hra je to, co vidim na obrazovke. Ale v skutocnosti ta hra robi ovela viac, to co vidis na obrazovke je iba zlomok.

Este ti prezradim jednu vec, ktora sa ti vobec nebude pacit - vacsina hier je vovnutri skriptovana. Pouzivaju sa rozlicne proprietarne jazyky (QuakeC, UnrealScript) alebo aj open-source jazyky (milacik herneho priemyslu - Lua), niektore hry su dokonca skriptovane v Jave!

Takze jednoducho rozdelit hru do objektov

1) ma prilis vela vyhod, aby sa to nerobilo

2) ma minimalny vplyv na rychlost, v porovnani s inymi castami hier

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek  |  25. 07. 2004 22:49

> Jednoducho nemozes prekladat cely svoj kod volaniami do [oblubeneho API].

Pokud nechcete vkladat dalsi zbytecny wrapper, nic jineho vam nezbyva. Musite se s tim smirit.

> ... To sa dostane do renderera a az ten "vie", ake vystupne API pouzit. Takze jednoducho mas objekt renderer a jeho interface je tvoje privatne API.

Ano, a prakticky CELY renderer musite portovat, a jsem si jist ze renderer tvori podstatnou cast kodu.

> D3D je nizkourovnove API, ci to uz beries alebo nie. Aj ked sa snazil dostat do businessu scene graphov, tak mu to nevyslo. Uvazujes ako typicky pouzivatel - hra je to, co vidim na obrazovke. Ale v skutocnosti ta hra robi ovela viac, to co vidis na obrazovke je iba zlomok.

To je prekvapive asi jako krajeny chleba.

> Este ti prezradim jednu vec, ktora sa ti vobec nebude pacit - vacsina hier je vovnutri skriptovana.

Vcera kdyz jsem o pul treti v noci vylezl z hospody ven, predstavte si, venku byla tma!

> Takze jednoducho rozdelit hru do objektov...

Je uplne jedno jak si hru rozdelite. Vrstva, ktera bude lezet primo nad API grafickeho subsystemu bude v kazdem pripade bud mala a zbytecna, nebo velka a obtizne portovatelna, a vase legracni poucovani na tom nic nezmeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  23. 07. 2004 12:16

Logo se da vypnout napsanim Option do konf. souboru XFree86 (nebo Xorg). Vse je popsane v readme k nvidia ovladacum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 20:51

ad vyrazne pomalejsioe drivre: to mas odkial? matne si spominam na jedni drivre ktore vyuzivali na akceleraciu nejake cachrovanie z pametou a na Linuxe boli o dost percent rychlejsie (niekde medzi 10-20%)

Vedsina veci je zrovnatelne rychla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek  |  25. 07. 2004 23:09

No, sam jsem to nemeril, ale mam pocit ze je to vseobecny konsensus z obou stran- do windowsovskych ovladacu a jejich testovani a ladeni je evidentne investovano nesrovnatelne vetsi usili, takze by mne to neprekvapovalo.

Dalsi faktor je, ze D3D je podle meho nazoru pokrocilejsi a lepsi rozhrani (kricte si jak chcete). OpenGL je sice starsi a dosud jde o "prumyslovy standard", ale MS investoval do DirectX opravdu hodne usili, od verze 5.0 je docela pouzitelne, navic nebyli tak konzervativni, takze nepotrebuji tolik berlicek, a nova rozsireni jsou mnohem lepe integrovana.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tupoun  |  23. 07. 2004 10:53

Problem neni v Linuxu, problem je v lidech jako jste Vy - neinformovanych, ale s vyhranenym nazorem.

Opravdu by Vam ublizilo, kdybyste se podival, jak je to s hrami na Linuxu? Zjistil byste totiz, ze krome portovanych her je k dispozici i produkt, ktery umoznuje na Linuxu spoustet hry pro MS-Windows, viz http://www.transgaming.com/. Je mi jasne, ze nektere lidi proste nejaky link nezajima, a tak to sem radsi prekopiruji:

Toronto/Ottawa -- June 22, 2004 -- TransGaming today unveils the milestone release of version 4.0 of its flagship product, WineX, which has been renamed to Cedega. Cedega allows Windows ® games to seamlessly and transparently run under Linux, out-of-the-box, with outstanding performance and equivalent game-play. Cedega 4.0 includes support for Microsoft ® DirectX ® 9.0, significantly broadening the scope and availability of the latest triple "A" titles for avid Linux gamers. The landmark release of Cedega 4.0 adds support for new blockbuster DirectX 9.0 titles such as EA's™ Battlefield Vietnam™, Eidos'™ Hitman: Contracts ©, and LucasArts' © Star Wars™Galaxies™, bringing the total number of games supported under Cedega to well over 300. Furthermore, Cedega features unprecedented support for NCSoft's ® recently released massive multiplayer online game, City of Heroes ® and Blizzard Entertainment's ® unreleased but highly anticipated World of WarCraft ®.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JacquesClousaeu  |  23. 07. 2004 15:08

Jistě, ale místo kopírování reklammních zpráv o tom kolik her funguje, jste se mohl podívat na diskuze k jednotlivým podporovaným hrám - i u těch, které podle autorů běží zcela bez problémů je hafo lidí, kteří hru na jejich kominaci distribuce/jádro/ovladače prostě nespustí. Tohle není řešení pro normálního člověka. A navíc je to placený produkt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  23. 07. 2004 18:35

Ked si to stiahnes z ich CVS, nemusis za to zaplatit ani korunu. Hry, co pisu, ze idu, tak ozaj idu. Ak ti ide grafika a aj akceleracia v distre, tak ide a vo wineXe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uzivatel  |  24. 07. 2004 11:27

winex pouzvam z cvs, ale da sa stiahnut aj ta posledna verzia co vysla pred nedavnom? Nikde neviem najst "kde to rastie". Pokial vies podel sa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debko  |  25. 07. 2004 09:41

Na winex som pouzival skripty pre debkov http://ting.homeunix.org/cvs_wine/GetWineX.html . Zda sa, ze funguju. Ale ci je tam teraz najnovsia verzia, neviem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CandySan  |  23. 07. 2004 02:36

MS se ze sceny jen tak nevytrati... i kdyby z nejakeho duvodu padli uplne na hubu (coz se diky patentum a NETu vubec nezda), tak ma tolik penez, ze se muze ze dna zvednout treba i po par letech jakekoliv krize.
Dosazitelne maximum by mohlo byt treba tretinove zastoupeni konkurence (v browserech ci os), ale i to se zda byt dostatecne nepravdepodobne, protoze hloupejch + neinformovanejch je rozhodne nejvic (bojim se, ze i vice nez 2 tretiny ).

Vzdy budou existovat lidi, kteri si budou myslet, ze IT=MS a ze internet = modre ecko.
Tedy jako cil snazeni bych videl respekt vyrobcu HW + SW (uz se stava skutecnosti) a respekt tvurcu webovych aplikaci (stale existuje hodne trotliku, co si mysli, ze je zajimavej jen IE a nepochopili deni kolem sebe - ve vlastnim oboru).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 08:30

no peniazeim klesajucu doveru klientu nezabezpecia. akurat im mozu pomoct pri jej ziskavani. Kebi kazdu tretiu korunu co davaju na marketing dali na vyvojarou tak budu mat SW na podstatne lepsej urovni.

No ona konkurencia ma CELKOVO vedsie zastupenie v IT akurat MS je "lidrom" v jednom jedinom segmente tohto trhu a na jeho skodu na tom najnestabilnejsom a najviac ohrozenom nelegalnim pouzivanim. Navyse v takom kde neexistuje nejaka velkalojalnost klientou, ktora moze pomoct pri dlhodobejsom upadku (sun, apple), Takze si myslim ze MS sa musi zacat snazit HNED nie az neskor ked budu protivnici silnejsi.

ad ludia zo zlymi asociaciamy: no vdaka tomu ze je relativne kriza a nielen v IT konecne sa v ramci IT dava vyznamnejsie slovo ludom ktory tomu rozumeju (este stale vysoka penetracia windows NT, rastuce nasadzovanie freeOS na serveroch v malich a strednich firmach).

ad respekt vyrobcou HW: ten uz je lidri uz pochopili. problemy si hlavne z "garazivimy firmickamy" ktore sa maximalne zmozu na upravu defaultnich drivrou na stav kedy idu len z ICH verziou HW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CandySan  |  23. 07. 2004 10:18

souhlasim. stejne mam obavy, ze se od MS dockame jeste mnoha dalsich spinavosti aby se udrzeli u korytka... maj na to ohromne zasoby financi a ferova ta spolecnost neni ani vuci svym zakosum (neni to o jejich loajalite ci volbe, ale o tom, ze nevedi a boji se - sou v pasti), takze to fakt jednoduche neni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZooM  |  23. 07. 2004 13:45

no jako clovek kterej se zivi tvorbou web aplikaci nejak extremne nadcenej nejsem me by vubec nevadilo kdyby mel MSIE nebo Mozilla FF 100% podil

nebo si nekdo mysli ze je zabavny odladovat 1 korektne napsanou stranku pro 4 (Ie,FF,Safari,Opera) browsery jen kuli tomu ze nejaky hovadko musi vycnivat z rady a pouzivat operu??? Uz me ty CSSHacky na kazdou trochu zajimavejsi vec docela prudej

ale co stejne operu ignoruju, zlatej FF ten je doslova verzi od verze lepsi meli by ho standardne dodavat ke vsem nonMS OS aby se svet odprostil od podivnosti jako je konqueror atd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cicobasket  |  23. 07. 2004 06:54

halooo, vstaaaavat je raaaano.....minimalne jednu tvoji myslenku chci utnout. Zlevnovani rozhodne necekej. V ramci srovnavani cen s EU stoupnou ceny produktu za nekolik malo dalsich let az o tretinu. Ted nevim jestli pouze lokalizovane produkty nebo vsechny, ale zlevnovani rozhodne necekej. Idealisto  :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Laso  |  23. 07. 2004 10:11

No jistě, ale MS může zlevnit právě v rámci EU

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  23. 07. 2004 09:22

Jediná chyba kterou Microsoft na svém Windowsu má je IE a jeho bezpečnost (popřípadě Outlook) kdyby tam tyto dva produkty VŮBEC NEBYLY tak se jedná o naprosto špičkový produkt který si s každým Linuxem vytře prdel! Píšu to proto protože nevím proč by měli lidé (viz. výše) přecházet na jiný systém jenom kvůli IE + OE ... Tak si stáhnou Operu, Mozillu a já nevím co ještě a bude po problémech s veškerou bezpečností...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  23. 07. 2004 09:41

Ja mam o "spickovem produktu" ponekud jine predstavy. MS Windows si nezaslouzi ani oznaceni "prumerny produkt". A MSIE nebo MS Outlook s tim nemaji nic spolecneho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  23. 07. 2004 09:54

Hmmm, obávám se že v tom případě by ale měla většina v současné době "stáhnutelných" linuchových distribucí nést razítko s varováním "Pozor, amatérský a ještě hoooodně nedodělaný systém, určeno jen pro skutečné nadšence, stížnosti vyloučeny - sledujte updaty a drivery si radši pište sami".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  23. 07. 2004 13:11

Nicmene narozdil od MS Windows to celkem zdravy zaklad. Nelze totiz ocekavat ovoce od stromu se schnilymi koreny. A kazdy strom take musis nechat neprve vyrust aby mohl ovoce produkovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  23. 07. 2004 13:20

A co na něm není špičkového?

Stabilita? Ještě mě Xp nikdy nespadli. Mám je rok.

Výkon? Max. podpora hardwaru je myslím znatelná.

Dostupnost programů? Komernční aplikace i freeware aplikace na velké úrovni. Možná Linux má čas od času světlý maaaaaaaaaalinký bodíček třeba v GIMPU ale ten se nedá s PhotoShopem srovnat páč mu nesahá ani po okraj krabice ...

A co je ještě tak důležité co Linux má a Windows né? Nebýt IE a OE tak si můžou jít Linuxáci políbit prdel i s jejich "skvělým svobodným" softwarem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
chocholousek  |  23. 07. 2004 16:45

No, tak jsi se udelal a ted honem umyt a prevleknout

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  23. 07. 2004 20:31

Víte nevím co je na mém názoru špatně. Představte si počítač bez internetu. Žádná bezpečnost. Tak co si tam dám? Xp na které je všechno nebo ubožáčka Linuxa kterej se pišní jenom tou bezpečností která je mi v tomto případě na nic?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 20:46

XP a na vsetko? uz len toto tvrdenie ukazuje ze o IT a OS vies prd. ZIADEN OS na svete nieje vhodni na vsetko. niektore su univerzalnejsie (linux) niektore len na uzko specifikovanu oblast (TRON) a niekotre len pre ludi co si mylia pocitac z pisacim strojom a hracou konzolou zaroven (Windows XP Home)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  23. 07. 2004 21:01

to ja som ich dostal na kolena za par minut navyse tento tizden sa nam o srandu stara kamosou komp z CISTO MS produktamy (windows XP PRO + MS office BASIC)

ad podpora HW: to je pekna blbost pokial mas stastie tak ano ale kopa HW ma drivre len v beta verzii a potom sa nane vyrobca vysral. lebo zistil ze ina verzia sa mu predava lepsie tak tuto utopil a ty mas smolu ..... mne stacilo len to ze na 4 TW karty z tim istim chipsetom som musel zhanat 4 rozne drivre zatial co na linuxe jeden zvladol vsetky styri

Co ma linux a windows nie? podpora sieti o ktorej sa MS moze len zdat, stabilita, kvalitnejsi memory managment, ......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Almad  |  24. 07. 2004 16:27

Co mi chybi na windows?

KMail (ano, je thunderbird, ale bohuzel podpora gnupg neni takova, jakou potrebuju].

Kate...proste jednoduchy editor na opravu textaku, ale s highlightingem, kontrolou pravopisu apod.

Moznost customizovat si system bez toho, abych si stahoval neoficielni patche a hrabalo mi to do explorer.exe :o)

Rozumejte...oba produkty maji sve misto. Tyhle flamy nechapu...dam deset argumentu, proc si linux vytre prdel s winxp...a naopak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  23. 07. 2004 10:01

Az priste budete updatovat Windows, tak se podivejte na ty updaty a zjistite, ze hodne der je sice v IE + OE, ale zdaleka to nejsou vsechny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Soust  |  23. 07. 2004 00:31

Už by bylo na čase aby se Microsoft zamyslel nad MSIE verzeme nebo vymyslel něco jiného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor