Bezpečnost | Ransomware

Trumpova administrativa: za WannaCry mohou Severokorejci

Rok 2017 byl mimo jiné rokem ransomwaru. Vyděračský malware zasáhl miliony počítačů na celém světě v několik obřích vlnách. Nejznámějším se přitom stal WannaCry, který postupně napadl i státní instituce v několika zemích nebo nemocnici ve Spojeném království. Nejvíc byly zasaženy Spojené státy, které nyní viní z rozšíření malwaru Severní Koreu.

WannaCry prý způsobil škody, které jsou vyčísleny na více než 4 miliardy dolarů. Asistent Donalda Trumpa pro bezpečnost uvádí na webu WSJ, že odpovědnost za WannaCry nese jednoznačně vláda Kim Čong-una. Na aktuální vyhrocenou situaci mezi oběma zeměmi chce administrativa hlavy Spojených států reagovat i posílením kyberbezpečnostních systému a zvýšením investic v této oblasti.

Severní Koreu coby zdroj WannaCry označilo dle The Guardian i britské ministerstvo zahraničí.

Vedle Severní Koreje podniká americká vláda bezpečnostní kroky i proti Rusku. Letos proto Trumpova administrativa nařídila kompletní odstranění veškerého softwaru od společnosti Kaspersky z vládních počítačů. Zástupci vlády vyjádřili obavu, že se citlivá data sesbíraná primárně antivirem mohou dostat do nesprávných rukou a ovlivnit federální systémy.

Váš názor Další článek: Senzace se nekoná. Mezihvězdný asteroid 'Oumuamua je nejspíš jen stará skála pokrytá krustou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,