Trump zablokoval spojení Broadcomu a Qualcommu. Má strach z ohrožení národní bezpečnosti

Po patentových válkách a komplikovaných jednání už se pomalu schylovalo k tomu, že Broadcom sídlící v Singapuru koupí americkou společnost Qualcomm (hlavní sídlo San Diego). Transakce to měla být skutečně obrovská – Broadcom by za Qualcomm zaplatil dle posledního jednání 117 miliard dolarů.

Do spojení těchto dvou obřích technologických společností ale vstoupil současný americký prezident Donald Trump, který obchod zablokoval přímo příkazem ze své pozice, na což má dle zákona právo.

Jako důvod v příkazu udává, že má věrohodné důkazy o tom, že by to mohlo ohrozit bezpečnost Spojených států. Obě firmy se zabývají vývojem čipů nejrůznějších druhů, které se pochopitelně používají i v armádě a bezpečnostních složkách USA, což by částečně dávalo smysl.

S heslem „America first“ se Trump snaží už dlouho omezovat vliv Číny, asijských i dalších trhů a preferovat společnosti z USA. Problém je, že svět už není v době minulého století a trh funguje globálně. Vývoj, výroba či testování – to všech může i u jednoho produktu probíhat na jiné části planety a u technologických věcí to platí obzvláště.

Klepněte pro větší obrázek

Vzhledem k tomu, že se Qualcommu pomalu zbavuje i Apple, není to pro tuto americkou společnost zrovna dobrá zpráva do budoucna. Qualcomm ale rovněž dokončuje akvizici NXP Semiconductors, což by mělo zajistit nové trhy a zákazníky.

Diskuze (4) Další článek: Terminátor vytáhl do boje proti ropnému průmyslu. Viní ho z páchání „vražd prvního stupně“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,