Aktualizováno: Špeky, kterých se dočkáme ve Windows 9

Práce na novém Windows 9 míří do cíle. Testovací verze je za dveřmi a internet je plný důkazů, co všechno bude Devítka umět. Pojďme se podívat na ty nejslibnější špeky.

Už za pár dnů se Microsoft pochlubí se svým novým operačním systémem Windows 9. Pojďme se tedy podívat na ty nejlákavější novinky, z nichž mnohé už firma skutečně potvrdila. Jiné jsou naopak stále zahalené nejistotou a nánosem spekulací a pravdu se dozvíme až příští rok ve finální verzi. 

1. Název nebyl úplně samozřejmý

Dlouhé měsíce se spekulovalo, jaké bude mít příští Windows označení. Zpočátku to vypadalo, že by se mohlo jednat o Windows 8.2, brzy však bylo jasné, že tentokrát půjde o velkou aktualizaci. Nabízelo se tedy označení Windows 9, ale objevily se i hlasy, podle kterých by se mohl Windows vrátit i k nějakému kódovému názvu ve stylu Windows XP a Windows Vista.

403287508
Windows 9 na profilu Microsoftu na jedné z čínských sociálních sítí

Nakonec se prořekla čínská pobočka Microsoftu a na začátku školního roku použila opravdu spojení Windows 9. To později potvrdil i šéf francouzského Microsoftu.

2. Testovací verze v úterý, nebo ve středu?

Windows 9 by měl být hotový až příští rok na jaře, nicméně testovací verze bychom se měli dočkat už za pár dnů. Nejspíše se bude jednat o ISO obraz Windows 9 Enterprise Techncial Preview – tedy o nejvyšší možnou verzi určenou primárně pro podniky.

687523489
Pozvánka rozeslána, tak snad někdo dorazí

Microsoft v polovině září rozeslal pozvánku na tiskovou konferenci do San Franciska, přičemž ta se bude konat poslední zářiový den. Pokud by Microsoft ještě tentýž den uvolnil Windows 9 pro širokou komunitu, díky časovému posuvu by mohla být k dispozici buď v úterních večerních hodinách, nebo následující den. Komunita je nažhavená, protože tentokrát na torrentové sítě neunikl žádný obraz, doufejme tedy, že nebudou v Redmondu otálet.

3. Upgrade za 20 dolarů

Majitelé současných verzí Windows 8.x by se měli dočkat zvýhodněného upgradu v ceně okolo 20 dolarů (okolo 400 korun). Pokud je tato informace pravdivá, přechod na Windows 9 by mohl být ještě o něco levnější než někdejší zvýhodněný upgrade z Windows 7 na Windows 8.

4. První OS bez starého vedení

Windows 9 bude první OS, který uvede nový šéf Microsoftu Satya Nadella. Po vydání Windows 8 exekutivu společnosti postupně opustili jak někdejší šéf celé divize Windows Steven Sinofsky, tak výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer, který nedávno oznámil i odchod z představenstva společnosti. I když se samozřejmě každá verze Windows vyvíjí dlouhé roky, Nadella měl přeci jen určitý čas trošku pozměnit herní pole a za Windows 9 tedy bude nesporně plně zodpovědný.

5. Záloha v cloudu?

Jednou z nejzajímavějších vlastností nového systému by mohla být možnost zálohy a obnovy z internetového úložiště. S touto informací přispěchal ruský WZor, který má zpravidla důvěryhodné informace. Co by to znamenalo v praxi? Záloha celého systému by se mohla uložit na server Microsoftu a vy byste ji mohli kdykoliv obnovit. Žádné DVD, žádný sekundární pevný disk. WZor však jde ještě mnohem dál a praví, že by bylo možné tyto archivní obrazy celého systému dokonce virtualizovat – doslova píše o „cloudovém hypervisoru“. To by bylo do jisté míry přelomové. Uvidíme, jak to bude vypadat v praxi. Pokud by zůstalo jen u internetové zálohy, už to je poměrně významný krok vpřed.

6. Nabídka Start

Co však můžeme potvrdit s naprostou jistotou, je návrat nabídky Start. I když slovo „návrat“ vlastně není úplně přesné. Nabídka Start v podobě, jak jste ji znali ve Windows 7, se rozhodně nevrátí. Nová nabídka Start by měla být jakýmsi miniaturním Metrem, které bude dobře stravitelné i pro ty, kteří ovládají počítač výhradně myší a klávesnicí.

7. Notifikační centrum

Součástí Windows 9 bude i nové notifikační centrum, které bude fungovat i vypadat podobně jako na mobilních systémech. Windows 8.x procoval s notifikacemi už nyní, chyběl ale jejich seznam. Když se tedy něco stalo, z pravého horního rohu vyjel notifikační proužek, kterého jste si ale nemuseli všimnout. Nyní se tyto notifikace po zobrazení „uklidí“ do šuplíku v oznamovací oblasti Windows.

8. Přelomový Internet Explorer 12

Jednou z posledních velkých spekulací je i podoba příštího Internet Exploreru 12. V testovací verzi se ho asi v plné síle ještě nedočkáme, podle Neowinu však nabídne celou hromadu novinek. Uživatelské rozhraní má rozložením prvků připomínat jakýsi předěl mezi Chromem a Firefoxem a IE 12 by prý mohl podporovat moderní doplňky. A to teď nemáme na mysli zbytečné lištičky, zastaralý ActiveX a pluginy po vzoru Flash Playeru, ale rozšíření, která znáte z Chromu a Firefoxu napsaná v Javascriptu a HTML.

480619497
Současná podoba Internet Explorer 11 na Windows 8.1

Sice to zní skoro jako sci-fi, poněvadž tyto doplňky produktový tým IE dlouhé roky odmítal a právem je vinil, že spotřebují příliš mnoho prostředků a zpomalí surfování, nicméně stejně kategoricky Microsoft ještě nedávno odmítal i WebGL a dnes jej už Internet Explorer podporuje a Microsoft propaguje na každém kroku.

9. Virtuální plochy

Poměrně nečekanou novinkou by mohla být i podpora virtuálních ploch, jak na ně jsou zvyklí fanoušci grafických linuxových distribucí. Virtuální plochy umožňují rozdělit práci do vícera displejů, i když máte jen jeden monitor. Mezi plochami můžete jednoduše přecházet pomocí klávesových zkratek, takže zatímco na první virtuální ploše budete mít třeba otevřený prohlížeč, na druhé editor fotografií.

10. Aplikace Metra v oknech

Aplikace Metra ž nebudou běžet výhradně v celoobrazovkovém režimu, ale na desktopu i v okně. Tento přístup má opět pomoci těm, kteří nemají dotykový displej. Identickou technologii už dnes nabízí třeba aplikace ModernMix.

11. Hlasová asistentka Cortana

Ve Windows 9 by se měla objevit i hlasová asistentka Cortana. Microsoft ji nejprve představil ve Windows Phone, a jelikož se stále jedná o poměrně ranou technologii, je poměrně překvapivé, že by se měla objevit v desktopovém Windows už za půl roku. Českého uživatele ale něco podobného asi příliš nenadchne, je totiž nadmíru nepravděpodobné, že by se snad Cortana během těch několika měsíců naučila komunikovat v češtině.

856676499
Dorazí Cortana do Windows 9?

Ať už se tedy ve Windows objeví, či nikoliv, bude pro tuzemského uživatele stejně nedostupná jako základní hlasové ovládání Windows. Ano, i to je už dávno součástí Windows a funguje poměrně dobře, ale není dostupné v češtině, čili o něm tuzemský uživatel povětšinou nemá nejmenšího tušení. Je to škoda.

12. Chytřejší dlaždice

Když jsme si letos na apríla udělali legraci z dlaždic v Metru Windows 8.x, ještě jsme netušili, že nebudeme příliš daleko od pravdy. Microsoft nejspíše opravdu plánuje vylepšit chování dlaždic Metra o nejrůznější interaktivní funkce. Dlaždice poštovního klientu by tedy jako doposud nemusela umožňovat pouze zobrazení titulků posledních zpráv, ale rovnou i odpověď. Pasivní dlaždice by se tedy mohly proměnit v jakési interaktivní widgety, nebo miniaplikace.

194762511
interaktivní dlaždice Metra

13. ARM bez desktopu

ARMové počítače s Windows dle spekulací přijdou o desktop. Porozumí si pouze s prostředím metro, poněvadž budou orientované výhradně na dotyk. Neměl by to být žádný problém, Microsoft totiž v mezidobí připravuje dotykový Office pro Metro.

14. Dotykový, či nedotykový?

Windows 9 by měl nabídnout již při instalaci preferenci prostředí. Buď se rozhodnete pro dotykové Metro, nebo desktop. S tím souvisí informace, že podniková verze Enterprise i verze Server budou ve výchozím stavu preferovat desktopové rozhraní.

15. Připraven na vysoké DPI

Windows 9 by měl snad zároveň konečně vyřešit problém s displeji o vysoké pixelové hustotě. Systémové ikony se tedy dočkají i variant s rozlišením 768×768 pixelů a systém si lépe poradí se situací, kdy k notebooku s běžným rozlišením připojíte třeba velký monitor s 4K rozlišením v režimu rozšířené pracovní plochy. Prostředí by mělo vypadat v obou případech dobře, aniž by na jednom z displejů svítily titěrné, nebo naopak obří prvky GUI.

446805340
Ikony ve Windows 9 mají nově rozlišení až 768×768 bodů (zdroj: PCportal.ru)

Toto Microsoft sliboval už ve Windows 8.1, uživatelé se ale dočkali pouze polovičatého řešení. Nechme se tedy překvapit, jak to bude vypadat ve Windows 9.

16. Miracast

V srpnové aktualizaci Windows 8.1 Microsoft vylepšil podporu protokolu Miracast a před pár dny pak v předprodeji nabídl svoji odpověď na Chromecast jménem Wireless Display Adapter, který právě tento protokol používá pro zrcadlení spárovaného zařízení třeba na obrazovce televizoru. Podpora multimediálního protokolu Miracast bude nejspíše i předmětem Windows 9. Mohli bychom se tedy dočkat snadného sdílení obrazovky napříč počítači.

746092497
HDMI dongle Wireless Dsplay Adapter používá protokol Miracast. Ten Microsoft podporuje teprve čerstvě a bude jistě tématem i ve Windows 9.

17. Rychlé aktualizace

Toto už bude běh na delší trať. Microsoft pracuje na novém systému distribuce aktualizací ve svých produktech. Chce dosílit toho, aby se nová záplata a vylepšení funkce dostalo na všechny klientské stanice co nejdříve. Redmond chce zároveň zapracovat na výrazném zkrácení vývojového cyklu – aktualizací bychom se tedy měli dočkávat každý měsíc a nebude se jednat pouze o dosavadní bugfixy.

Sice nevíme, jak daleko v budování tohoto systému už Microsoft je, ale otestovat jej bude moci právě v případě Windows 9, u kterého se předpokládá klasický prodej OEM s novým počítačem a elektronický upgrade z Windows 8.1 a Windows 7.

Windows 9 by tedy měl přinejmenším lépe reagovat na dynamický vývoj na ostatních platformách. Minulostí by měla být představa, že Microsoft jednou za pár let představí nový OS a v mezidobí uvolní jen několik balíčku se záplatami chyb – naposledy Microsoft v rámci srpnové aktualizace vylepšil třeba právě podporu zmíněného streamovacího protokolu Miracast. Nechme se tedy překvapit, s čím skutečně Microsoft vyrukuje už za pár dnů.

Diskuze (262) Další článek: Zprávy Živě: Další kritická chyba v Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,