Trim Slice: dvoujádrový počítač se spotřebou tři watty

Compulab představil další úsporný a miniaturní počítač, který je však ze zcela jiné kategorie. Obsahuje sice platformu Nvidia Tegra 2, jeho spotřeba je ale pouze tři watty.

Minulý týden jsme se podrobně podívali na nový miniaturní počítač fit-PC3 od společnosti Compulab, která se specializuje právě na tato malá a úsporná zařízení. Fit-PC3 byl založen na hybridním procesoru AMD Fusion s instrukční sadou x86, která je kompatibilní s rozšířeným operačním systémem Windows.

Compulab ale představil z určitého pohledu ještě zajímavější zařízení, které nám především ukazuje určitou budoucnost v tomto odvětví, především kvůli platformě ARM a extrémně nízké spotřebě.

Trim Slice: mobil počítačem

Compulab Trim Slice je tak malý počítač, že si ho snadno spletete třeba se čtečkou paměťových karet. Uvnitř se však ukrývá výkonná ARM platforma Nvidia Tegra 2, která kombinuje dvoujádrový procesor Cortex-A9 (ARMv7) na frekvenci 1 GHz a grafický čip GeForce ULP (Ultra Low Power), který má osm programovatelných jader s podporou technologií jako OpenGL ES 2.0, OpenVG 1.1. Samozřejmostí je podpora akcelerace multimédií (video, audio), včetně Full HD videa s H.264 (i v rámci enkódování). Tato platforma je na jednom kusu křemíku (SoC – System On Chip), který je vyrobený 40nm technologií.

Trim-Slice-with-keys.jpg

Trim Slice má operační paměť DDR2 s frekvencí 800 MHz a velmi slušnou kapacitou 1 GB. Pro instalaci operačního systému je k dispozici nejen SD slot, ale také micro SD slot (oba podporují SDHC), každý lze osadit kartou až s kapacitou 32 GB. Pro náročné využití je možné využít i SATA rozhraní pro odlehčené SSD (s maximální kapacitou 64 GB), které bude pouze v podobě čipů s řadičem, podobně jako to má například MacBook Air od Applu.

Trim-Slice-back.jpg

Co se týče síťových možností, můžou některé starší a klasické počítače závidět. I v tomto malém počítači je totiž možné využít port s gigabitovým ethernetem a rychlou WiFi 802.11n, včetně Bluetooth.

Počítač je pochopitelně nutné i připojit k nějakému zobrazovacímu zařízení, od toho slouží rovnou dva digitální HDMI výstupy (verze 1.3), které si díky pokročilému grafickému čipu v Nvidia Tegra 2 poradí i s rozlišením 1 920 × 1 080. V případě potřeby lze pomocí adaptéru změnit HDMI na DVI.

Trim-Slice-render-with-captions.jpg Trim-Slice-top-view.jpg

Zvukový výstup lze vyřešit pomocí šestikanálového S/PDIF nebo přes běžné 3,5mm konektory, které jsou určeny i pro případný mikrofon. Další zařízení lze připojit pomocí čtyř USB 2.0 portů, pokud to budete potřebovat, lze přes interní konektor na základní desce získat i sériové rozhraní.

Není vidět, slyšet a vůbec nežere

Compulab Trim Slice je tak malý, že vám vůbec nepřijde, že jde o počítač, byť pouze typu smartop. Jeho rozměry patří spíše do segmentu některých jednoduchých USB rozbočovačů, jsou totiž pouze 13 × 9,5 × 1,5 cm. Miniaturní a zcela kovové tělo neobsahuje žádný ventilátor, vše je řešeno pasivně s nulovým hlukem. Vzhledem k tomu, že komponenty jsou vlastně i pro mobilní zařízení, nevzniká žádné velké teplo, které by bylo nutné chladit.

Trim-Slice-with-2_5-hdd.JPG
Srovnání velikosti s 2,5" pevným diskem

Napájení zajišťuje adaptér s napětím 8 až 16 V, přičemž maximální spotřeba při největším zatížení nepřesáhne 3 W. První předobjednávky bude Compulab přijímat v dubnu tohoto roku, cena by měla být pod hranicí tabletů.

  • Procesor: dvoujádrový ARM Cortex-A9, 1 GHz (Nvidia Tegra 2)
  • Grafický čip: GeForce ULV (Nvidia Tegra 2)
  • Operační paměť: 1 GB DDR2
  • Úložiště: SD, micro SD, SSD
  • Výbava: WiFi, ethernet, 4 × USB 2.0, 2 × HDMI, S/PDIF
  • Rozšíření: JTAG, 2 UARTs, SPI
  • Rozměry: 13 × 9,5 × 1,5 cm
  • Spotřeba: 3 W
  • Cena: zatím neuvedena, různé operační systémy

Kvůli architektuře ARM je ale nutné použít jednoduchý operační systém typu Android OS, nebo nějakou speciální nenáročnou verzí Linuxu podle vaší libosti, čímž lze dosáhnout poměrně solidního přístroje, který slouží nejen ke kancelářské práci, ale i k procházení internetu včetně flash obsahu a dalších multimédiálních věcí. Použití s Linuxem jsou tak možnosti nepřeberné. Compulab ale nenechá vše na uživateli a bude Trim Slice dodávat s několika různými operačními systémy, které už budou přímo připraveny pro toto zařízení. Ale co Windows?

Budoucnost i s Windows

Jak už jste určitě zaslechli, Microsoft chystá příští verzi svého operačního systému Windows představit i pro platformu ARM, což pro většinu z nás zcela změní náš pohled na podobná, v dnešní době „omezená“ zařízení.

Zatímco dnes je Nvidia Tegra 2 svým výkonem na optimalizovaném systému přibližně na úrovni netbooků, přičemž nabízí vyšší grafický výkon, za přibližně dva roky budou běžně dostupné čtyřjádrové modely s několikanásobně výkonnější grafikou, de facto na úrovni dnešních low-end desktopových grafik.

windows-arm.gif

Za dva roky si na takové zařízení velikosti usb rozbočovače nainstalujete Windows (pokud o to ještě v té době budete mít zájem) a můžete použít i balík Office. Ani dnešní možnosti ale nejsou nijak malé – můžete připojit velké displeje, bezdrátové klávesnice či myši, webkamery, tiskárny, přehrávát filmy, hudbu a tak dále. S rozšiřováním cloud aplikací ale možná postačí i takový Chrome OS.

Použitelný počítač se spotřebou několika wattů, který si poradí i s nejnovějšími multimédii už dnes? Vypadá to, že předpovědi v podobě jednoduchých terminálů napojených na cloud služby se možná stanou realitou již za několik málo let.

Diskuze (50) Další článek: Nová kniha: WordPress Podrobný průvodce tvorbou a správou webů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,