Trik pro DirectX 11 ve Windows Vista a ukázka grafiky v Dirt 2

Nové rozhraní DirectX 11, které nabídne spoustu nových technologií pro zobrazování, které lze využít především v nejnovějších počítačových hrách, je dostupné v novém operačním systému Windows 7. Pokud však máte operační systém Windows Vista a nehodláte z různých důvodů upgradovat, můžete si (pokud vlastníte DirectX 11 grafickou kartu) nainstalovat DirectX 11 již nyní.

Microsoft se poučil z aféry kolem DirectX 10, které bylo dostupné pouze ve Windows Vista a nikoli pro předchozí Windows XP, a uvede DirectX 11 i pro Windows Vista. Podle informací by se tak mělo stát oficiálně až se service packem 3. Díky „hacku“ však můžete DirectX 11 nainstalovat dle návodu na serveru TomsHardware již nyní.

directx11-logo.jpg

Trik spočívá v úpravě registrů, které zpřístupní stažení DirectX 11 pomocí beta kanálu ve Windows Update. Úprava je jen pro zkušené uživatele a vyžaduje poslední SP2 ve Windows Vista. První hrou která využívá schopností DIrectX 11 bude Colin McRae Dirt 2 od společnosti Codemasters. Velmi očekávanou novinkou je podpora teselace (zvýšení počtu trojúhelníků ve scéně s menší náročností), kterou sice ATI v první verzi podporovala již od Radeonu 8500, nedokázala ji ale takzvaně „prodat“.

Nejnovější Radeony řady 5000 mají již velmi pokročilý hardwarový teselátor, který zvládne více technologií než zatím podporuje DirectX 11. Ukázka z připravované hry Stalker: Call of Pripyat:

Stalker-COP-DirectX-11.jpg

Teselace zvládne takřka dokonale oblé tvary s minimálním propadem výkonu

Při včerejším oficiálním uvedení Windows 7 byly prezentované i grafické možnosti DirectX 11 ze hry Dirt 2, recenzi si může přečíst na serveru Doupě.

Pro vyšší kvalitu přepněte na HD

Aktualizováno: jak teselace v reálu funguje se můžete podívat díky benchmarku Heaven na enginu Unigine, který můžete stáhnout zde.

Kompletní video z benchmarku využívající různé technologie z DirectX 11:

Diskuze (23) Další článek: Opera Turbo: tři milióny uživatelů a 668 miliónů zpracovaných stránek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,