Software | Microsoft | Windows

Třicet let tu strašilo Malování. Teď se ho Microsoft pokusí zničit novou zbraní

  • Malování se za posledních třicet let prakticky nezměnilo
  • Nezametl s ním Paint.Net ani Fresh Paint
  • Nyní to Microsoft zkusí znovu

Operační systém Windows sice v posledních třiceti letech prošel dramatickou proměnou, ovšem na některých jeho součástech se zub času podepsal minimálně, až se staly předmětem lidového veselí, narážek a věčného vtipu geeků.

Krásným příkladem je třeba Poznámkový blok, který dělá přesně to, co dělaly textové editory v dobách, kdy byl Steve Jobs ještě mladý a nezkušený, a vlastně tak i vypadá – je to opravdu jen okénko s poblikávajícím kurzorem.

Muzejní exponát Malování

Další neměnnou konstantou bylo dlouhé roky Malování, které se sice před pár lety dočkalo lišty ribbon, to však nic nemění na tom, že spíše než vážně míněným rastrovým editorem je připomínkou toho, jak vypadala podobná kreslítka v 80. letech minulého století. Malování toho dnes umí asi tolik jako první verze tehdejšího Photoshopu.

153323609 233533129
Malování se od dob Paintbrushe 80. let dočkalo vlastně jen jedné koncepční změny. Vertikální panel s nástroji vystřídala horní lišta ribbon. Samotné malířské funkce jsou však stejné jako tehdy včetně primitivních štětců a plechovky se sprejem.

Na stranu druhou, jen díky Malování je dnes YouTube plný videí, ve kterých šílení grafici demonstrují, jak s hrubým štětcem bez vyhlazování a s bizarním sprejem v digitální plechovce dokážou vytvořit fotorealistickou grafiku. Sice to nedává žádný smysl, ale…

Paint.Net

Když se v roce 2004 na scéně objevil bezplatný Paint.Net, který svůj marketing postavil právě na tom, že je to jakési Malování na steroidech, zdálo se, že snad stařičký rastrový editor Microsoftu skutečně vystřídá, nicméně se stal pravý opak a spíše se zapomenulo na slibný Paint.net, jehož vývoj je sice stále aktivní, ale zajímá to už bohužel jen největší fanoušky.

47070107
Paint.Net před lety mnozí považovali za budoucí náhradu za Malování. Nestalo se.

Fresh Paint

Další pokus o výměnu Malování nastal v roce 2012, kdy Microsoft představil Windows 8 a moderním rozhraní Metro, přičemž jeho výkladní skříní měla být mimo jiné kreativní aplikace Fresh Paint. Fresh Paint uměla a umí skvělé kousky včetně malování fotorealistickými štětci, její ryze dotykové rozhraní bez tradičního panelu s nástroji z ní však činí skutečně jen digitální malířské plátno pro majitele tabletů s Windows.

306823554
V roce 2012 Microsoft představil povedenou aplikaci Fresh Paint s fotorealistickými štětci. Ačkoliv samotné malování zvládá zejména se stylusem bravurně, chybí ji klasické nástroje.

Microsoft Paint

Letos to Microsoft zkouší podruhé. Už na jaře prosákly na internet první obrázky nového kreslítka z Redmondu. Opět se samozřejmě jedná o moderní aplikaci, tentokrát už ale o tu univerzální, která nevypadá vysloveně pitomě ani na klasickém počítači a notebooku s připojenou myší a klávesnicí.

179070635 270964424 348497257 237211192
Letos na jaře se na webu objevily první snímky nového kreslítka od Microsoftu. Sice z nich nešlo moc poznat, člověk si ale udělal alespoň představu o uživatelském rozhraní.

Nový Paint, jak mu Microsoft stručně říká, je jakousi fúzí klasického Malování a zmíněného Fresh Paintu. Se stylusem v ruce či prstem na dotykové obrazovce s ním tedy můžete ledabyle čmárat nebo vytvářet i něco hodnotnějšího, po ruce ale máte stále klasické nástroje stařičkého Malování – sic v novém hávu.

Ani v roce 2016 tedy Microsoft nehodlá z Malování dělat jiný produkt – produkt vyšší kategorie s podporu vrstev a složitých filtrů. Malování není a už asi nikdy nebude univerzální grafický editor. Je to opravdu pouze a jedině… Malování.

Na stranu druhou, v kalendáři se už opravdu nepíše rok 1987, a tak je to Malování, jak se patří. Se skvělými štětci a s podporou jednoduchého modelování 3D objektů, kdy, alespoň podle nových uniklých videí, vytvoří třeba 3D rybu opravdu každý.

Tvorba 3D a jeho obarvování není nic nového, ale programů, které nabízejí modelování ve třech osách a způsobem, aby to bylo opravdu jednoduché a intuitivní i pro běžného uživatele bez profesionálních ambicí, je jako šafránu. Anebo spíše ještě mnohem méně.

Tajemná tiskovka

Microsoft zatím mlčí a na uniklé jarní snímky a aktuální produktová videa příliš nereaguje, zdá se však, že by mohl být nový Paint jedním z mnoha drobných lákadel nového all-in-one modelu počítače Surface, o kterém se už nějaký čas spekuluje a který by mohl Microsoft představit už za pár týdnů na své newyorské tiskovce 29. října.

Nechme se tedy překvapit, jestli nezlomné Malování přežije i tuto ránu, anebo definitivně skončí v propadlišti dějin.

Diskuze (37) Další článek: Týden Živě: Novinky Googlu a lapálie s klávesnicí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,