Třicet let notebooků: splněný sen o mobilitě

Notebooky nevypadaly vždy jako dnešní tenké stroje, ale prošly od svých prapočátků v osmdesátých letech bouřlivým vývojem. A rozhodně si je tehdy nemohl dovolit každý.

Čekání na třesk

Od přelomu tisíciletí už mnoho revolucí nenastalo, notebooky jsou standardní součástí počítačového světa, a tak se setkáváme spíše s evolucí. Jedinou jasnou výjimkou je právě přechod Apple na platformu Intel, který proběhl v letech 2005/2006. Další revolucí by měl být přechod na SSD disky (které jsou pro notebooky mnohem vhodnější), očekávaný pád cen těchto komponent ale nenastal, proto jsou stále vyhrazeny jen několika málo dražším modelům.

Evoluce ale rozhodně neznamenala zastavení změn. Nenápadně zmizely LCD displeje s podsvícením pomocí zářivek a nahradily je výlučně modely s LED. Přibližně stejným tempem proběhl i přechod z formátů 4:3 na širokoúhlé displeje – důvodem je především to, že takovýto displej lépe odpovídá rozložení klávesnice, což umožní kompaktnější tvar těla. Bohužel se přitom přidal i lesklý povrch. Na nové technologie stále jen čekáme, slibovaní nástupci LCD (např. OLED) se potýkají s technickými potížemi i stále vysokou výrobní cenou. Touchpady získaly schopnost snímat více dotyků, zrychlilo se bezdrátové připojení, přibyla nová rozhranní.

macbook air.png
Jedním z designových ideálů dnešní doby je třeba Apple MacBook Air

To, že roste výkon, klesá cena a zlepšuje se výbava, nás může jen těšit. Možná se ale konec notebooků tak, jak jsme je nějakých 20 let znali, přece jen blíží – jejich výlučné místo „mobilních počítačů“ mohou přebrat tablety. Ale to teprve uvidíme.

 

Tento článek vyšel v letním dvojčísle 13–14/11 časopisu Computer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,