Tři žhavé letní novinky od Minolty

Digitální fotoaparáty jsou v kurzu, Minolta nám proto předvádí nové modely DiMAGE X20, DiMAGE Z1 a DiMAGE A1. Je libo profesionální 5MP zrcadlovku za 45.000,- Kč?

Klasická fotografie zmírá na úbytě, zatímco jedničky a nuly představují jasnou budoucnost zachycování obrazu. Tak jest. Firmy se toho snaží využít jak jen to jde a digitální mánie letošního léta zjevně ještě zdaleka nekončí. Minolta uvádí na trh tři novinky ze tří různých cenových kategorií. Pojďme si je prohlédnout od nejvyšší po nejnižší.

DiMAGE A1

Pět megapixelů, to už je pořádné rozlišení. Na první pohled profesionální, uhlově černá zrcadlovka A1 splňuje ty nejnáročnější požadavky - je určena těm, kteří vyžadují nejvyšší kvalitu zobrazování a univerzálnost. Základem fotoaparátu je přesný elektrooptický systém, vycházející ze snímače CCD typu 2/3 s 5,3 milionu použitelných pixelů. Díky tomuto rozlišení je možné tisknout fotografie s rozlišením 150 dpi o rozměrech až 32,5 × 43,3 cm nebo výtisky s fotografickou kvalitou o rozměrech 16,3 × 21,7 cm.

DiMAGE A1 je první fotoaparát Minolta, který je vybaven novou technologií pro zpracování obrazu CxProcess II, která vylepšuje barvy, kontrast a ostrost. Disponuje také funkcemi pro snížení šumu a technologií Anti-Shake, která minimalizuje rozmazání fotografie.

Ohniskové vzdálenosti 7,8 až 50,8 mm jsou ekvivalentní ohniskovým vzdálenostem 28 až 200 mm objektivu pro 35mm kinofilm. Transfokátor se světelností f:2,8–f:3,5 a 7násobným optickým zvětšením je propracovaný apochromatický (APO) objektiv s čočkami, využívajícími sklo s anomální disperzí (AD) minimalizující chromatické vady při všech ohniskových vzdálenostech. Clonu objektivu lze nastavovat v krocích 1 /3 clonového stupně, což umožňuje jemně doladit expozici. Rozsah expozičních časů začíná na 1/16000 sekundy a končí u 30 sekund.

Předpokládaná cena: 44.990,- Kč

DiMAGE Z1

Třímegapixelová stříbrná zrcadlovka uchvátí každého začínajícího i zkušeného fotografa především svým futuristickým vzhledem. Jedná se o první kousek z řady výkonných jednookých digitálních zrcadlovek s jednoduchým ovládáním. Je vybavena objektivem s 10násobným optickým zvětšením, ohniskové vzdálenosti 5,8 až 58 mm (38 až 380 mm objektivu pro 35mm kinofilm), 10násobný megatransfokátor má světelnost f:2,8–f:3,5, CCD snímač typu 1/2,7 disponuje celkem 3,3 miliony pixelů.

Fotoaparát má být po zapnutí připraven k akci za 2 sekundy a vypne se za 2,4 sekundy. Po aretování zaostření je zpoždění mezi stisknutím tlačítka spouště závěrky a exponováním snímku 0,06 sekundy, což je čas srovnatelný s časem jednooké zrcadlovky. Fotoaparát bude po expozici jednoho snímku připraven zachytit další snímek za 1,2 sekundy.

Mezi speciální vlastnosti patří režim Super Makro, který stisknutím jediného tlačítka umožňuje zaostřit objekt již od 4 cm od přední hrany objektivu. Snadné ovládání je zajištěno pětitlačítkovým ovladačem na zadní straně fotoaparátu - používá se pro nastavování většiny pokročilých funkcí a nabídek fotoaparátu.

Předpokládaná cena: 15.990,- Kč

DiMAGE X20

Přestože je X20 nejlevnějším nově uvedeným modelem, zaplatíte za něj necelých 10.000,- Kč, což není zrovna málo. Vyšší cena kvalitativně průměrného 2MP digiťáku je dána především jeho rozměry - ve své třídě je totiž dosud nejmenší a nejlehčí na světě.

Model X20 se může pochlubit také velmi krátkým uvedením do provozu - stačí sekunda a můžete fotit. Ovládacích prvků je poskrovnu, digiťák je určen k jednoduchému a rychlému použití. Prostě jej vytáhnete z kapsy, vyfotíte a zase zandáte. Rozlišení dvou megapixelů a trojnásobný optický zoom (4x digitální) skutečně nemohou sloužit dokonce ani poloprofesionálním zájemcům o digitální fotografii. X20 je určena pro bezstarostné pořizování snímků kdykoliv a kdekoliv, bez velkých příprav. Samozřejmě lze s její pomocí zaznamenat také krátké video v rozlišení 160 × 120 a 320 × 240 pixelů. Napájení běžně dostupnými napájecími články velikosti AA (alkalickými bateriemi nebo akumulátory NiMH) zajišťuje takřka neomezený přísun energie.

Zaostřování je automatické, malý objektiv přímo od Minolty se z fotoaparátu nevysouvá. Nalezneme zde také volbu omezení šumu. Připojení k PC se děje za pomoci v krabici dodávaného USB kabelu.

Předpokládaná cena: 9.990,- Kč

Diskuze (34) Další článek: Kerio Personal Firewall 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,