Tři roky za nelegální software

Jeden ze členů pirátské skupiny DrinkOrDie, jedné z nejstarších na internetu, byl odsouzen ke 33 měsícům ve federálním vězení. Jeho proviněním je spiknutí za účelem porušení autorských práv.

Americký Digital Millennium Copyright Act se stal poměrně účinnou zbraní v boji amerických úřadů s počítačovým pirátstvím. Na základě tohoto zákona byla postavena i žaloba proti Christopherovi Trescovi, který používal počítač v zaměstnání k šíření materiálů chráněných autorským právem v podobě filmů, programů, her a hudby. Žalobce navrhoval 5 let vězení a 250 000 dolarů pokuty, soudce rozhodl o nižším trestu.

Nižšímu trestu napomohla i „projevená účinná lítost“. Na radu advokáta si pan Tresco nasypal popel na hlavu. Státní návladní se k postoji odsouzeného piráta vyjádřil takto: „Chris udělal chybu, když se zapletl do těchto aktivit a uvědomuje si, že porušil zákon. Doufá, že se ostatní z jeho případu poučí a nebudou se dopouštět počítačových zločinů a porušování autorských práv.“

MIT jako centrum pirátů

Tresco známý také pod nickem BigRar využíval pro provozování FTP serverů své skupiny technického zázemí, které mu poskytovalo zaměstnání systémového administrátora na Massachusetts Institute of Technology. Právě zde sídlilo „dropsite“ DrinkOrDie, prvotní místo, odkud byly šířeny všechny release skupiny. V rámci konektivity MIT fungovaly také leech FTP servery s mnoha GB copyrightem chráněných dat, které byly veřejně přístupné ke stažení.

Vyšetřování

Tresco je jedním že čtyřiceti lidí, kteří uvízli v síti mezinárodní protipirátské operace Buccaneer. Tajné vyšetřování prováděl americký celní úřad po dobu čtrnácti měsíců a uzavřel jej na konci roku 2001. Jeden ze spoluviníků Tresca při „spiknutí“ byl tento rok odsouzen ke 46 měsícům. Cílem vyšetřování nebyla jen skupina DrinkOrDie, ale také známější Razor 1911, RiSCISO nebo POPZ. Obviněno bylo zatím 13 lidí, z nichž deset již bylo i odsouzeno. Tento počet je v rozporu s odhadovanými počty členů pirátských skupin. Jen DrinkOrDie měla podle vyšetřovatelů 65 členů v mnoha zemích včetně Švédska, Finska nebo Austrálie.

Budoucnost

Doby, kdy elitní pirátské skupiny byly předmětem obdivu, pomalu končí. FTP přístupy na warez servery jsou stále žádaným zbožím, ale s rostoucím rozšířením broadband internetu roste obliba P2P sítí, které mimo jiné slouží i ke sdílení materiálů chráněných autorským zákonem. Šíření v P2P sítích je oproti klasické FTP cestě bezpečnější před odhalením. Způsob jak zlikvidovat počítačové pirátství zatím neexistuje. Významného snížení by ale bylo možné dosáhnout spíše snížením cen software než drakonickými tresty.

Diskuze (35) Další článek: SiS oficiálně uvádí grafický čip Xabre 600

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,