Tři experimentální vakcíny proti SARS-CoV-2 vstupují do nejdůležitější fáze klinického hodnocení

Americká federální vláda bude během léta financovat tři klinické zkoušky tří experimentálních očkovacích látek proti novému koronaviru SARS-CoV-2. Ve všech případech se jedná o zkoušky fáze III, které jsou považovány za nejdůležitější.

The Wall Street Journal uvádí, že každá z těchto studií bude provedena na zhruba 30 000 jedincích. Polovina z nich dostane injekci s vakcínou a druhá polovina placebo.

Jako první se začne testovat preparát vyvinutý společností Moderna Inc – konkrétně v červenci. Brzy poté přijdou na řadu vakcíny od AstraZeneca Johnson & Johnson.

Vědce tlačí čas

Připomeňme, že za obvyklých okolností může dosažení vrcholné fáze vývojového procesu trvat i několik let. Teď jsou však badatelé nuceni postupovat rychle.

„Budeme využívat výzkumné zdroje země a optimalizovat jak nejlépe umíme, abychom dostali odpověď co možná nejdříve,“ komentoval to specialista na vakcíny Larry Corey z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Skutečnost, že existují již tři experimentální očkovací látky, je podle zahraničních médií velmi slibná. Pokud alespoň jedna z nich bude fungovat, znamenalo by to zásadní obrat v boji proti pandemii COVID-19.

Diskuze (103) Další článek: Jak odposlouchávat sousedy: Bizarní Lamphone a další netušené techniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,