Trh se servery klesl, přece jen byl strach z Y2K

V předposledním čtvrtletí roku 1999 klesl prodej serverů o 10 %.
Dnes už víme, že problém roku 2000 nenapáchal prakticky žádné škody, ať už tím, že prostě nebyl tak velký, jak se tvrdilo, nebo že byl dobře zvládnutý; v některých segmentech trhu ale přece jenom zapříčinil o něco menší prodeje, nikoli však katastrofické propady, jak se předpokládalo.

Podle výzkumné zprávy IDC poklesl příjem z prodeje serverů ve 3. čtvrtletí roku 1999 o 10 % meziročně, zejména pak u high-end systémů; celkový obrat byl 13,5 miliardy. Podíváme-li na jednotlivé geografie, zdá se, že rok 2000 nebyl jediným ovlivňujícím faktorem: rozdíly jsou mezi nimi totiž velké a rok 2000 začínal na celé planetě vlastně stejně. Západoevropský trh totiž poklesl o 19 % meziročně, Amerika rovněž poklesla, i když jenom o 3 %, ale asijsko-pacifický trh vstoupl o 21 %. Zdá se proto, že svádět celkový pokles na rok 2000 je trošku alibistické; významné příčiny jsou zcela jistě i jinde.

Možná je najdeme i v dalších číslech. Kategorie serverů nazvaná „entry“, tj. nejlevnější stroje vzrostly o 12 % na 7,2 miliardy; naopak, prodeje špičkových serverů poklesly. Je to dáno očekávanými problémy s rokem 2000 nebo tím, že se v serverech všeobecně prodeje posouvají směrem k levnějším strojům? Dokazuje to i Dell, který (prodává jen PC servery) přes všechny slabosti a „rok 2000“ dokázal prodat o 40 % víc než loni; vzrostl i Sun (18 %) a také Compaq (9 %). Tradičně klesají firmy mimo velkou pětku, jako je Fujitsu a NEC; velká pětka už obsazuje 71 % serverového trhu, loni to bylo 67 %. Příští a hlavně až ten další (tj. první letošní) kvartál ukáže, jak se doopravdy serverový trh vyvíjí: zda tento jev byl „anomálií“ vyplývající z přelomu roku 2000, nebo vývojovou charakteristikou.

Váš názor Další článek: Tarif Internet 2000 na VOLný

Témata článku: , , , , , , ,