AMD | Ryzen

Třetí generace procesorů Ryzen by měla mít až 16 jader a frekvenci 5 GHz

AMD příští rok uvede nové čipsety X570 s podporou PCIe 4.0 a s tím i nové procesory vyráběné 7nm výrobním procesem. Bude se tak jednat o největší skok v rámci celé modelové řady, protože první generace byla vyráběná 14nm a druhá řada pak 12nm výrobním postupem. Proto se od třetí generace očekává velký skok ve výkonu. Jak velký bude, to zatím nevíme, ale díky úniku informací o připravované produktové řadě už víme, jaké konkrétní procesory se chystají a na jakých frekvencích by měly pracovat.

Předběžné informace vypadají slibně, ale prozatím je berte s velkou rezervou. Vypadá to totiž, že AMD po vzoru procesorů Epyc hodlá zdvojnásobit počet jader v procesorech a nejvyšší model Ryzen 9 3850X bude mít 16 jader (32 vláken).

A také se dost se posunou frekvence. Základní frekvence vůči aktuálnímu modelu Ryzen 7 2700X povyskočí na 4300 MHz, což je nyní zhruba frekvence kde současný procesor končí s Turbem. Maximální Turbo pak poskočí na 5100 MHz, což je hodně optimistická frekvence a znamenalo by to, že při přechodu z 12nm na 7nm se maximální frekvence procesorů Ryzen posune až o 700 MHz.

Ryzen.png
Přehled parametrů chystaných procesorů AMD z neoficiálního zdroje

Navýšení jader se ale nebude týkat jenom vyšších modelů, již lowendový Ryzen 3 3300 za 99 dolarů by měl mít 6 jader a 12 vláken, tedy parametry současného modelu Ryzen 5 2600 nebo konkurenčního procesoru Core i7-8700K od Intelu.

Pokud se tedy tyto parametry vyplní, poskočí AMD o notný kus vpřed a konkurenční Intel bude mít celkem problém. Ten plánuje tento rok vydat v běžné řadě procesorů pouze nativní 10 jádro, což asi nebude stačit.

Ale nepředbíhejme. AMD má na veletrhu CES velkou tiskovkou konferenci, kde bychom se měli dočkat již oficiálního představení chystaných procesorů. Za necelý měsíc tedy uvidíme, zda se slibné parametry potvrdí.

Diskuze (32) Další článek: Microsoft překvapil aplikací Hummingbird, je to agregátor zpráv s umělou inteligencí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,