Třetí generace Internetu od Intelu

Na CeBITu 2000 měl Intel tiskovou konferenci, na níž prezentoval své nové procesory a komunikační produkty pro Internet.
Andrew Grove společně s Barrettem a Moorem přivedli Intel na vrchol počítačového světa. Andy Grove se ve své známé knize netají tím, že firmu může trvale chránit jen paranoidní strach ze změn a z konkurence, spolu s patřičnými protiakcemi. Šušká se, že Intel má právě z Internetu pěkný vítr. Už z televizních reklam se proto Intel snaží, aby bylo každému tupci jasné, že by komunikační médium Internet snad ani nemohl existovat bez něj, největšího výrobce čipů pro PC.

Bez výkonných serverů to nepůjde
Intel si proto schoval některé novinky na CeBIT, kde propagoval svoji architekturu. Především nový 64bitový procesor Itanium (architektura označovaná IA-64) pro servery a nejvýkonnější pracovní stanice. Už dnes je možno vidět na CeBITu prototypy nových osmiprocesorových serverů na stáncích firem Bull, Compaq, Fujitsu Siemens a Hewlett-Packard. Na Itaniu prezentoval jeho sílu také SAP se svým řešením mySAP.com, které má spadat do třetí generace internetového byznysu – první generací je prezence firmy na webu (marketing), druhou generací je už nějaké to propojení e-commerce s back-endem (prodej a transakce) – tj. s informační infrastrukturou firmy (typicky s ERP-systémem), třetí generací má být plný digitální vztah zákazníka v e-businessu s plně integrovaným back-endem. Je jasné, že bez výkonné výpočetní techniky to nepůjde, Intel se i zde snaží porazit riscové procesory.

Pracovní stanice neumřou
Na dotaz, zda Intel nebude ohrožen v oblasti PC nástupem „jakýchkoliv“ zařízení pro přístup k Internetu (mobilní telefon s WAPem apod.), zástupce Intelu odpověděl: „Samozřejmě, tato zařízení už jsou na světě a bude jich stále více. Smrt PC předvídají už delší dobu. Zatím však za námi chodí stále se stejným požadavkem – dejte nám vyšší výkon.“

Stejně jako roste v Internetu hlad po výkonu serverů, rostou i nároky na výkon PC. Demonstrace dvouprocesorové stanice (2xPIII Xeon) s nainstalovaným ProEngineerem od PTC byla působivá, zvláště když bylo vidět, jak lze data sdílet mezi jednotlivými pracovišti – opět přes Internet, se sídlem na serveru s 8 x Pentium III Xeon (nejlépe).

Faktem je, že stručnou zprávu o počasí mohu dostat na mobilní telefon už dnes. Ten však nebude stačit pro pracovníky, kteří jsou tvůrci informací (knowledge workers). Ti budou vždy potřebovat stále výkonnější PC. Málokdo si to uvědomuje, ale už dnes výkon obyčejného PC vysoce převyšuje výkon unixové pracovní stanice včerejška – stačí si uvědomit nejen podporu výpočetních možností takového Excelu, ale také pro hry...

Intel proto prezentoval také pokračování 32bitové architektury, a sice s procesorem Willamette na frekvenci 1 502 MHz.

Něco pro komunikace
O Intelu se málo ví, že dodává řadu produktů pro sítě a ostatní komunikace. Pro tuto infrastrukturu Intel na CeBITu představil aplikace pro rychlou cache, urychlení autorizace a rozpoznání druhu aplikace, pro odlehčení procesoru při provádění zabezpečených transakcí, a další.

A co se týče vlastního e-businessu, Intel se sám staví do role největší firmy i v této oblasti – podle vlastních údajů prodává přes Internet za více než 1 miliardu dolarů.

Váš názor Další článek: Český Telecom a M.I.A.: můžeme jen cvičit svou fantazii

Témata článku: , , , , , , , , ,