Trendy EDM/PDM na výstavě Visions in Design

Zlínská firma Technodat uspořádala v předvečer konference Visions in Design v Praze tiskovou konferenci společně s firmou Eigner + Partner, jejíž produkt CADIM pro PDM dodává.
Společnost Eigner + Partner uvedla svůj CADIM jako první celosvětový produkt pro PDM. V roce 1993 dostal CADIM objektovou repository (repository = popis datového modelu), v roce 1996 odprodala firma Eigner + Partner minoritní část společnosti SAP, a od roku 1997 je její PDM-produkt založen na standardech STEP, ISO, CORBA, OLE a dalších. Eigner + Partner je kótována na kanadské burze v Torontu. Plánuje 50% meziroční nárůst obratu.

Technodat byla založena v roce 1992 jako společný česko-rakouský podnik. Tehdy vypadala nabídka produktu PDM, pracujícím pod OS Unix jako vizionářství až snílkovství, avšak orientace na nářaďovny se ukázala jako perspektivní — rychle vyrobit s minimálními náklady se ukázalo jako perspektivní řešení, které dnes slaví úspěchy. Pro prohlížení a zobrazování výkresů nabízí vlastní produkt Eroiica. Do jejího portfolia dále patří Euclid a Catia.

Od PDM k PDM2
Na úvod stručně — inženýrská práce se v poslední době změnila. Globalizace, zkrácení vývojového cyklu, komplexnost výrobku, požadavek na nízkou cenu výrobku, nárůst odpovědnosti inženýrů, nárůst administrativy v inženýrských pracích, nahrazení sekvenčních procesů paralelními procesy. Inženýři jsou stále více vtahováni do problematiky plánování, logistiky, údržby a recyklace. To vše omezuje kreativní práci, proto potřebují pomoci v přechodu od správy dokumentů (Document Management) k PDM (Product Data Management) a k ještě pokročilejším nástrojům, které by propojily dokument s kusovníkem a procesy — od inženýrského návrhu, přes plánování, výrobu, až po užití produktu, například při jeho údržbě v průběhu životního cyklu. Příkladem může být smlouva o dvouleté údržbě mezi Siemensem, výrobcem lokomotiv, a německými dráhami, uživatelem. Takto pojatý životní cyklus výrobku by se nedal realizovat bez efektivního řízení a sledování stavů v procesech.

PDM2 by tedy měl pokrýt všechny čtyři životní cykly výrobku. V současné době se tento přístup prosazuje v leteckém průmyslu, ve zbrojní výrobě, dopravě, a v potrubních systémech továren. Svoje požadavky již začíná klást také obalová technika.

V podstatě se dá říci, že se začíná objevovat požadavek na rozsáhlý informační systém, který by se dal pojmenovat jako Engineering Warehouse, kde jsou shromážděny informace od technických, přes legislativních až po prodejní a dodavatelské.

Cílem firmy Eigner + Partner není toto vše vyřešit, avšak dodat maximálně příjemné rozhraní, které inženýrské činnosti usnadní.

Váš názor Další článek: Nová kniha Billa Gatesa je už i v elektronickej forme s vylepšenými funkciami

Témata článku: , , , , , , , , ,