Trend dneška: Počítač do obýváku, programy typu Media Center

Se svou klesající cenou a rostoucí oblibou se počítače začínají pomalu ale jistě rozpínat i mimo pracovny. Své místo tak nacházejí jako běžné vybavení domácností všude mezi ledničkou a domácím kinem. Dnes se podíváme právě na tento způsob nasazení. Nahradí i u vás počítač domácí kino? Stručné seznámení s mediálními centry.

Počítače, které si pořizujeme pro nasazení jako součást domácí multimediální sestavy (HTPC, Home Theatre Personal Computer), mívají několik specifik. V první řadě to bývá speciální skříň, která vzhledem připomíná běžnou spotřební elektroniku a často obsahuje i různé displeje či pro počítače atypické ovládací prvky.

Typický zástupce HTPC skříní: Antec Overture

Druhou charakteristikou bývá dostatečný výkon takových strojů. To se týká především dostatečně výkonného procesoru, pevného disku (či lépe RAID 0 pole - stripping) a dostatečně velké operační paměti. Nároky na hardware jsou pochopitelné. HTPC musí být schopno nahrávat a přehrávat televizní vysílání zároveň, musí podporovat funkci timeshift (posun v programu zpět a zhlédnutí zbytku s časovým odstupem), mělo by být schopno zaznamenané DVB MPEG-2 video v rozumném čase převést do prostorově úspornějšího MPEG-4 formátu apod. Velmi příjemným doplňkem každého HTPC je dálkový ovladač či speciální bezdrátová klávesnice a myš.

Media Center klávesnice Microsoft. Nevýhodou tohoto staršího modelu je infračervené bezdrátové připojení.

Jedním z požadavků na obsluhu HTPC totiž bezesporu je jednoduchost obsluhy při použití s běžnou televizí. Aby si všichni od pětileté dcery až po devadesátiletou babičku dokázali zapnout oblíbený film a pokud možno se při tom nesetkali s problémem složitějším, než je stisk několika tlačítek na ovladači. Třetím specifikem domácích multimediálních center je tak jejich software. Za účelem maximalizace komfortu ovládání se pro HTPC vyrábí a používá software známý jako Media Center.

Mediální centra z jedniček a nul

Media Centerů existuje celá řada pro široké spektrum platforem. Mezi nejznámější patří asi mediální centra integrovaná do operačních systémů Windows. U Windows XP jde o edici MCE (Media Center Edition), u Windows Vista pak o edice Home Premium a Ultimate. Program tohoto typu najdete i v balíku Nero, kde se nachází pod názvem Nero Home. Svá vlastní mediální centra nabízí InterVideo (WinDVD MediaCenter) i Cyberlink (PowerCinema) coby součásti svých portfolií multimediálních programů. Známé jsou i programy Beyond Media či SageTV. Pro Linux potom MythTV. Velký výběr různých MC pro Windows, Linux i Mac OS najdete na stránkách serveru Eirikso.com.

Použití mediálních center je snadné. Naprostá většina jich je koncipována do podoby hlavní nabídky, která se následně větví. Navigace v tomto typu menu je velmi jednoduchá a to samozřejmě i za použití dálkového ovladače. S různými MC fungují různé ovladače, nejlepší však je použít ovladač přímo určený k ovládání daného programu. Nejširší podporu má v tomto směru asi Microsoft, který jako součást operačního systému Windows XP MCE přímo dodává ovladač vlastní výroby. Mnozí výrobci počítačů potom dodávají ovladače s Media Centerem Microsoftu kompatibilní.

Dálkový ovladač pro Windows Media Center i s externím přijímačem

Windows Media Center

Na Windows Media Center z Windows Vista si můžeme ukázat, jak tyto aplikace vypadají a jak fungují. Media Center může být samozřejmě nastaveno na spouštění po startu operačního systému. Častější je však situace, kdy se HTPC vůbec nevypíná, ale pouze uvádí do některého ze stand-by režimů - čistě pro rychlejší start ve chvíli, kdy se uživatel rozhodne sledovat televizi nebo si poslechnout hudbu. Kromě přímého spuštění Windows Media Center prostřednictvím zástupce v nabídce Start lze ještě použít speciální zelené tlačítko na dálkovém ovladači. Toto tlačítko není jednoúčelové. Přímo v Media Centru totiž slouží pro rychlý návrat do hlavní nabídky.

Několik okamžiků po spuštění již systém nabízí hlavní menu. Vidíme, že nabídka je členěna směrově. Svisle je vedeno hlavní menu, vodorovně potom podnabídky jednotlivých položek. Pohybovat mezi nabídkami se lze jednak pomocí myši, jednak pomocí klávesnice, ale samozřejmě (a tato volba se i očekává) pomocí šipek na dálkovém ovladači.

Hlavní nabídka Windows Media Center ve Windows Vista

Přímo v hlavním menu najdeme možnost přístupu k Obrázkům a videím, kde lze jednotlivě i jako slideshow prohlížet obrázky z galerie v počítači i z webu. Pod položkou Hudba se nachází přístup ke kolekci hudby na disku (podle Windows Media Playeru) ale rovněž k živému vysílání rádií. Těch internetových i těch přijímaných prostřednictvím pro to určené (a s Windows Media Center kompatibilní) karty v počítači (terestrické, kabelové či satelitní vysílání).

Navigací v kolekci hudby se dá proklikat až k jednotlivým písničkám. Po pohybu myší se zobrazí ovládací prvky v rozích obrazovky.

Pod záložkou Televize a filmy najdeme možnost přehrávat disky DVD a živé vysílání televize, opět přijímané buď online či prostřednictvím kompatibilní TV karty. Neméně důležitou je pak položka Úkoly, která nabízí možnosti vypnutí počítače, vypalování na optická média, synchronizace s přenosnými zařízeními apod.

Dobrou noc...

Nějak podobně vypadají všechna mediální centra. Mnohá z nich sází i na osvědčený modrý design. Některá nabízí menší, jiná větší možnosti použití i nastavení, o kompatibilitě nemluvě. Všechna však naplní základní požadavky uživatele. Zasednout, zapnout televizi a dálkovým ovladačem ovládat multimediální funkce HTPC. Již brzy si na Živě.cz blíže představíme ta nejlepší mediální centra jednotlivě.

Diskuze (76) Další článek: Ke stažení: Google Desktop a Movie Organizer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,