TrayIt!: Minimalizujte cokoli do systémové lišty

Některé neustále běžící aplikace jen zabírají svou ikonou či oknem místo v hlavním panelu Windows. Minimalizace do oznamovací oblasti u hodin uspoří prostor a zlepší orientaci.

Přestože v nastavení celé řady aplikací je možné nalézt položku pro jejich minimalizaci do oznamovací oblasti systémové lišty (tray), stále je množství programů, které toto neumožňují a zabírají místo v hlavním panelu. Zde jsou samozřejmě lépe přístupné, ovšem pokud uživateli většinu času postačí pouze jejich běh na pozadí, je efektivnější ikonu uklidit k ostatním vedle hodin. K tomu vám pomůže minimalistická utilitka s příznačným názvem TrayIt!.

Jednoduché okno, jednoduché ovládání

Aplikaci není třeba instalovat a pouhým rozbalením z archivu a spuštěním se dostanete k hlavním funkcím, které vám TrayIt! nabízí. Na úvod sice dojde k otevření uvítacího okna s návodem na obsluhu programu, ovšem zejména po nastavení české lokalizace s tím nebude mít problém ani méně znalý a zkušený uživatel. Vše se ovládá v rámci jednoho malého okénka, které okamžitě zobrazí seznam spuštěných programů, s nimiž lze dále pracovat.

sshot-1.png 
Uvítání do programu.

Pouhým kliknutím na vybranou aplikaci a následným stiskem tlačítka pro umístění do systémové lišty dojde k minimalizaci okna tímto směrem, přičemž i po obnovení a dalším minimalizování bude okno posláno automaticky do rohu obrazovky. Prakticky shodným způsobem se dá toto nastavení zrušit, takže program bude umisťován opět na hlavní panel. Toto je možné určit u každého programu v nabídce, i přestože zvolená aplikace tuto schopnost nativně mít nemusí.

sshot-2.png 
Hlavní okno s výběrem aplikací.

Profily a nastavení

Protože oken aplikací, které hodláte minimalizovat do systémové lišty, může být více, nabízí TrayIt! malého správce profilů. Lze si tak vytvořit více různých profilů s různou kombinací nastavení pro programy a jednoduše jimi ve správci přepínat pro uspokojení aktuálních požadavků. Pokud je TrayIt! spuštěn, je možné bez dalšího a trvalého nastavování přikázat konkrétnímu oknu jednorázovou minimalizaci do lišty za pomoci stisknuté klávesy Shift.

sshot-3.png 
Seznam profilů.

Program ještě nabízí uživateli základní možnosti nastavení, mezi něž patří obligátní spouštění při startu Windows, seskupování podobných ikon dohromady, vypnutí minimalizování a další. Více již od tohoto specializovaného nástroje nečekejte. Jeho bezplatná licence a česká lokalizace ale dávají TrayIt! nemalý potenciál k rozšíření mezi uživateli, přestože od Windows 7 již hlavní panel s okny pracuje mnohem lépe, než tomu bylo u starších verzí.

sshot-4.png 
Nastavení aplikace.

Diskuze (2) Další článek: Dnes se koná konference BUILD. Microsoft se pochlubí s Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,