TravelMate 203TX: kancelář v tašce

Notebooky Acer série TravelMate 200 se snaží nahradit kvalitní kancelářský počítač. My jsme měli tu čest s nejsilnějším zástupcem této série – modelem TravelMate 203TX.
Tento článek vyšel v časopise Computer 6/01 dne 5. dubna 2001

Pavel Nygrýn: Notebooky se v současnosti ubírají (minimálně) dvěma směry – některé jsou od základu navrženy jako velmi přenosné a jiné jako velmi univerzální. První jsou tenké a zpravidla vyrobené z kovových slitin, druhé jsou otylejší a plasty na nich převládají. První většinou mívají minimum portů a mechanik, druhé by rády měly téměř vše, co obsahuje stolní počítač.

Na cestách i na stole

A právě mezi ty druhé patří notebooky série Acer TravelMate 200 – snaží se nahradit kvalitní kancelářský počítač. My jsme měli tu čest s nejsilnějším zástupcem této série – modelem TravelMate 203TX. Ačkoliv vypadá poměrně subtilně, najdete v něm vše potřebné pro běžnou práci: obvyklé porty, disketovou a CD mechaniku, homologovaný modem i pozice pro PCMCIA karty. To je při jeho rozměrech i hmotnosti rozhodně příjemné. Nebudete tak nuceni hledat dokovací stanici pro připojení tiskáren, myší, klávesnic, skenerů a kdoví čeho ještě. Dvěstětrojka používá navíc pro zobrazení perfektní 14,1" displej, který pohodlně nahradí běžný monitor.

Do nitra

O pohon se stará 700MHz verze mobilního Intel Celeronu, která bude výkonově určitě stačit. Zamrzí jedině to, že Celerony nepodporují technologii SpeedStep, tedy nastavení frekvence procesoru podle potřeby. Určitě by se tak prodloužila doba provozu na baterie. ATI Rage Mobility je osvědčenou notebookovou grafikou. Má solidní výkon ve 2D a rozumnou podporu 3D – v přenosném počítači snad ani nic jiného nepotřebujete. Podobně je tomu se zvukem – prostě standard, i když v tomto případě výrobce mohl lépe vyladit zvuk reproduktorků. Na přehrávání hudby si proto pořiďte raději sluchátka.

S notebookem jsou dodávána nainstalovaná Windows ME. Ať už si o tomto systému myslíte cokoliv, Acer si s ním rozumí perfektně. Jsou okamžiky, kdy zavedená značka ukáže své přednosti: spolupráce s operačním systémem je jedna z nich. I když jsem nebohý notebook trápil všemožným softwarem od kancelářských programů, přes benchmarky až po náročné hry, choval se stabilně a spolehlivě.

… a zase ven

U každého notebooku (snad s výjimkou skládacích klávesnic u IBM) je klávesnice kompromisem mezi omezeným prostorem a snahou o co nejpohodlnější psaní. U Aceru nezkoušejí žádné „vylomeniny“ a používají osvědčený způsob uspořádání. Standardní vlastnosti má i touchpad, který je navíc doplněn dvojitou klávesou s funkcí podobnou kolečku u myši – zjednodušuje zejména listování v dokumentech.

Nestandardní jsou naopak čtyři malá kulatá tlačítka nad klávesnicí. Dvě z nich slouží ke spouštění internetového prohlížeče a poštovního programu, další dvě jsou k dispozici uživateli. Předefinovat si však můžete i obě „internetová“. Spuštění nejpoužívanějších aplikací se tak velmi zrychlí.

Pro koho?

Notebook si určitě nepořídí špičkoví manažeři – ti hledají něco ultratenkého a pokud možno „ultrastříbrného“. Pro všechny ostatní, kteří potřebují mít na cestách „kompletní“ počítač, je ale TravelMate dobrou volbou. Nicméně pokud se vám jeví i tento kousek příliš drahý, můžete jít s cenou o hodně níž až na 52 450 Kč vč. DPH za model 202T, který má 12,1" displej a procesor Celeron 650 MHz.

Naměřili jsme

CPU 1 863
FPU 928
Multimedia Int. 3 743
Multimedia FP 4 587
Drive index 10 707
Memory Int. 138
Memory FP 143
Naměřeno v programu SiSoft Sandra 2001.

Plusy a minusy
+ rozměry a hmotnost
+ vše v jednom
+ poměr cena/výkon
- horší zvuk reproduktorů

Parametry

procesor Intel Celeron 700 MHz
čipset Ali M1621 Aladin Pro II
paměť 64 MB paměti (rozšiř. na 512 MB)
pevný disk 10 GB
displej 14,1" TFT aktivní, 1 024 × 768
grafika ATI Mobility-M
zvuk integrovaná zvuková karta, reproduktory, mikrofon
síť, modem modem 56 kb
mechaniky CD-ROM 24× (volitelně DVD-ROM), disket. mechanika
vstupy a výstupy 2× USB, 1× VGA, 1× COM, 1× LPT, 1× USB, 2/1× PCMCIA (typ II/III), vstup mikrofon a line-in, výstup sluchátka
rozměry 311 × 260,5 × 36,7 mm, hmotnost 2,9 kg
naměřená výdrž 2 hod. 40 min
software Windows ME
Notebook Acer TravelMate 203TX
Zdroj: Acer Computer ČR, Praha
Telefon: (02) 61 34 14 07
Cena: 67 088 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok mezinárodní, možno rozšířit na 3 roky
Váš názor Další článek: Dell sebral Compaqu královskou korunu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,