Trápená Kazaa mění majitele

Holandská firma Kazaa nabízející svého klienta pro výměnu souborů mezi uživateli prožívá těžké chvíle. Na čas pozastavila možnost stahování klienta ze svých stránek, nyní změnila i svého majitele.
Kazaa a její klient KaZaA Media Desktop nabízí přístup k výměnné peer-to-peer síti FastTrack. Tuto síť využívá i několik dalších klientů – Morpheus a Grokster. Kazaa je přitom od stejného autora, jako samotná síť FastTrack.

FastTrack je čistou peer-to-peer sítí bez centrálního serveru, jehož vypnutím by se celá síť položila. Díky tomu není tato síť jednoduše vypnutelná a i se soudním příkazem se toho mnoho nepořídí.

Kazaa právě v současné době takovému soudnímu procesu čelí. Je obviněna z porušování autorských práv a tlačena k vypnutí své výměnné sítě. Kazaa dostala v rámci předběžného soudního nařízení za úkol svou síť vypnout. To ale možné není, takže aspoň pozastavila možnost stáhnout klienta pro svou výměnnou síť. Pochopitelně to bylo v podstatě jen gesto. Samotná výměna souborů zastavena nebyla a kdokoli si mohl stáhnout Morpheus nebo Grokster, kteří vypadají navlas stejně jako Kazaa.

Zřejmě ve snaze uniknout soudu v Holandsku změnila Kazaa svého majitele na australskou společnost Sharman Networks, která vzápětí možnost stahování opět povolila. Jak Kazaa tak Sharman Networks jsou soukromé společnosti, takže výše transakce nebyla zveřejněna. Původní lidé z Kazaa dle tvrzení firemního webu "pracují na novém inovativním softwaru".

V triu Kazaa, Morpheus a Grokster má Kazaa zřejmě nejhorší pověst. Má agresivnější formu reklam a více omezuje možnosti hledání MP3 souborů. Všechny programy jsou vzhledem prakticky identické a všechny se snaží získávat peníze z proužkové reklamy. Všechny programy také čelí obviněním ze strany RIAA, ale právě v případě Kazaa to bylo zatím dotaženo nejdále. Vzhledem k povaze sítě je ale největším možným postihem zrušení jednotlivých firem nabízejících klienty. Samotná síť zrušit nejde a půlmiliónu aktivně v jednom okamžiku připojených uživatelů tu bude nadále. Firmy se prostě poučily z příkladu Napsteru a značně zkomplikovaly případný postih. Na druhou stranu je oblast peer-to-peer programů využívaných v drtivé většině k nelegálním výměnám copyrightovaného obsahu nyní značně nezisková. Doba, kdy si autor Napsteru přišel na desítky miliónů prodejem firmě Bertelsmann, se prostě opakovat nebude.

Diskuze (2) Další článek: AOL Time Warner dementuje snahu o koupi Red Hatu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,