Transmeta uvádí nové revoluční procesory Crusoe

Tajuplná firma Transmeta, která je známá především svým zaměstnancem Linusem Torvaldsem, po dlouhém utajování uvedla nové procesory dříve známe pod označením Crusoe.
Tajuplná firma Transmeta, která je známá především svým zaměstnancem Linusem Torvaldsem, po dlouhém utajování uvedla nové procesory dříve známe pod označením Crusoe. Crusoe je procesorem nové architektury, zatímco v současnosti musí být veškerá logika a instrukce zadrátovány do návrhu procesoru, Transmeta tento postup obrátila, samotný procesor se neovládá přímo, ale pomocí softwarové vrstvy je nastavena jeho emulace požadovaného standardu.

Procesor Crusoe tvoří základní velmi jednoduchý hardwarový základ využívající VLIW jádro (very long instruction word) a instrukční sadu, která nemá nic společného se současnou instrukční sadou x86. Nad ním je softwarová vrstva, která překládá programové instrukce do kódu procesoru. Procesor má navíc vyrovnávací paměť pro již přeložené instrukce, pokud je tedy instrukce již jednou dekódována a nalézá se ve vyrovnávací paměti, již se znovu nepřevádí. Tento postup převádění instrukcí se nazývá Code Morphing, protože mění instrukce programu do instrukcí procesoru. V současnosti procesor umí takto morfovat x86 instrukce, navenek se tedy chová jako běžný procesor kompatibilní s Pentiem.

Transmeta uvedla dvě verze procesorů Crusoe: TM3120, který pracuje na frekvenci 400 MHz a je určen zejména do přenosných specializovaných zařízení s připojením na Internet, které budou poháněny Linuxem. Díky Linusovi Torvaldsovi vyvine Transmeta i kompaktní verzi Linuxu – Mobile Linux, který bude dostupný spolu s tímto základním čipem. Další je procesor TM5400 který poběží na frekvencích 500 až 700 MHz a je určen do běžných notebooků se systémem Windows. Tento procesor bude mít 128 kB L1 cache a 256 kB L2 cache (předchozí jen 96 kB L1 cache). Oba dva procesory emulují platformu Intelu a co je hlavní, mají proti Intelu desetinovou spotřebu energie. Zatímco procesory Intelu potřebují pro svůj chod průměrně 10 W, Crusoe má příkon maximálně 1-3 W, při běžné práci jen 10 až 20 miliwattů, provoz na baterie tak může být výrazně delší. Jednodušší návrh čipu, který stojí za nízkou spotřebou, také vede k nejvyšším frekvencím dosud viděným v mobilním sektoru. TM3120 se vyrábí technologií 0,25 mikronu, TM5400 pak na současné nejlepší technologii 0,18 mikronu. V současné době budou tyto procesory dostupné jako zkušební vzorky za lákavou cenu od 65 dolarů (333 MHz) po 329 dolarů (700 MHz).

Zatím ale nejsou k dispozici žádné nezávislé testy výkonnosti, takže není jisté, nakolik se frekvenční výhoda promítne do výkonu. Podle testů Transmety je výkon procesoru TM5400 s proměnnou frekvencí 266-533 MHz jen o málo horší než Mobile Pentium III 500 MHz, při desetinových nárocích na spotřebu energie.

Diskuze (23) Další článek: Autodesk podporuje XML v plánování zástavby

Témata článku: , , , , , , , , , ,