Transmeta a jeho Crusoe: po internetovsku na hardware

Bez ohledů na velká jména a konzervativní obor – může to být velký úspěch i neúspěch, ale průmysl to definitivně probudí.
Postupné odhalování tajemství okolo firmy Transmeta Corp. je zcela jistě výborně naplánovanou public-relations kampaní, stejně jako celá konstrukce společnosti. Pracují v ní skutečně velká jména mikroprocesorového designu, několik v takřka totálním utajení, jediným zdrojem informací byly přihlášky patentů (v USA povinně zveřejňované), kde jsou ale některé potenciálně průlomové technologie skrývány pod kryptickými a zřejmě záměrně mírně matoucími názvy typu. Velkou publicitu firmě pochopitelně dodalo to, že „zaměstnává“ Linuse Torvaldse; první velké oznámení činnosti firmy a jejích plánů bylo odhaleno dvacátého ledna a bylo již na americkém i světovém Internetu důkladně probíráno. Čip Crusoe má být schopen provozovat stejný software jako čipy od Intelu, přičemž bude levný, malý, rychlý (startuje se na 400 MHz, brzy se půjde na 700 MHz) a s velmi nízkou spotřebou energie.

Revolučnost spočívá v nových technologiích zpracování kódu; jak poznamenal jeden analytik, ve skutečnosti nejde o nic nového pod sluncem, ale provedení je mimořádně elegantní. Transmeta se tak skoro jistě vyhýbá minovému poli patentů, které za sebou nechává Intel a které zejména v minulých dobách tolik ztrpčovaly život jeho konkurentům (AMD a Cyrix). Není ale úplně jisté, zda na nějakou minu Crusoe nešlápne, protože Intel má patentovány i některé důležité postupy, které je těžké obejít a které bude muset zřejmě Transmeta používat. Stejně jako v případě dávných soudních válek mezi Intelem a AMD není nutné, aby právo bylo stoprocentně na straně Intelu: Intel kdysi podal na své „klonaře“ řádově stovky žalob a takřka nikdy nedosáhl výsledného vítězství, díky předběžným opatřením naopak často zablokoval činnost těchto firem na dlouhé měsíce.

Poněkud zjednodušeně je Crusoe vnímán jako čip, který „má zhruba čtvrtinové rozměry a bude proto stát podstatně méně“. To první je pravda, druhé tvrzení je spornější: levnější verze čipu má stát někde mezi 70-90 dolary, dražší, která bude na trhu někdy v létě, může stát až přes 300 dolarů, tedy podstatně více než většina dnešních Pentií. Výhoda Crusoe by nepochybně měla být v jeho násobně nižší energetické náročnosti, takže jeho použití v noteboocích je celkem evidentní; zatím ale nejsou známy výsledky nezávislých testů na spotřebu energie. Notebook běžící 24 hodin na běžné baterie – to je samozřejmě sen, kvůli kterému si většina z nás ráda i připlatí. Obdobná nejistota zatím panuje také v otázce hodnocení výkonnosti čipu – i zde jsou k dispozici pouze vlastní „testy“, takže je nutné si počkat na nezávislé analýzy. Na místě se zdá být i vtipné přirovnání architektury čipu Crusoe k Betamaxu: po všech stránkách lepší, ale proti tržnímu gigantovi těžký, přetěžký boj. Proti tomu zní námitka: píše se rok 2000 a ne 1990, jsme v éře internetové ekonomiky a ne „ekonomiky molochů“.

Transmeta a jeho Crusoe jsou skutečně dítka internetové éry a jako taková mohou být úspěšná: především z toho důvodu, že firma zřejmě brzy půjde na burzu, její akcie vylétnou strmě nahoru, investoři se o ni budou prát, strategičtí (hardwaroví, softwaroví) partneři budou stát před jejich dveřmi frontu (protože jejich vlastníci jim řeknou: a jak to, že nepočítáte ve své strategii s tou Transmetou, co má kapitalizaci dvacet miliard? Chcete, aby vám něco uteklo?). Internetová éra a internetové investování skutečně maže základní rozdíl mezi rokem 1990 a 2000. Technologie můžou být jakkoli vzrušující a fascinující, ale jakmile se nenajdou velcí institucionální investoři, jakmile se firma nestane skutečným „hráčem“ z pohledu burzy, vzruchy brzo přejdou. Transmeta je v ideální pozici, aby se investoři našli: skoro stačí říci „tato firma má určitou šanci, že sebere trh Intelu“. Kdyby nic, tak „tržní půvab“ firmě dává i osoba Linuse Torvaldse a z toho vyplývající spojení se světem free software: porážka duopolu Microsoft-Intel na poli osobních počítačů je – pokud k ní vůbec dojde – dlouhodobá a těžká věc, na druhé straně ale „sub-PC“ zařízení, kde je ještě vše ve stádiu zrodu a divokých změn, je zajímavé pole jak pro Linux a další GNU produkty, tak pro „odlehčený“ a energeticky nenáročný čip od Transmety.

Diskuze (2) Další článek: Týden: nižší ceny, nové aféry, nové systémy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,




Aktuální číslo časopisu Computer

Jak používat VR k práci

Megatest 18 levných monitorů

Test lokátorů s Bluetooth

Průvodce nákupem RAM