Tracker TorrentSpy se uzavírá pro přístupy z USA

BitTorrent tracker TorrentSpy.com, který v USA čelí žalobě za porušování autorských práv, se rozhodl omezit přístup ke svým službám. Omezení se týká právě občanů USA, kteří se na tracker již nedostanou. Provozovatelé trackeru k tomuto rozhodnutí přistoupili v očekávání rozhodnutí amerického soudu, které jim pravděpodobně nařídí vydat data uživatelů Americké asociaci filmového průmyslu, známé MPAA.

Podle provozovatelů „nebylo uzavření trackeru pro přístupy za USA motivováno žádným již existujícím soudním rozhodnutím. Vzešlo spíše z právních podmínek v této zemi, především těch, které se týkající soukromí na internetu. Problematické jsou i třenice mezi americkým a evropským právem na ochranu online soukromí.“

Sám právník TorrentSpy Ira Rothken si nemyslí, že by rozhodnutí provozovatelů jakkoli ovlivnilo očekávaný rozsudek. Omezení přítupu je spíše „budíčkem všem občanům, kteří dosud neví, že jejich soukromí není v USA ochráněno tak, jak si možná mysleli. Google, Yahoo a ostatní vyhledávače by se měly začít strachovat. Jednoho dne tento útok na soukromí dopadne i na ně“, dodal Rothken.

Zdroj: CNet News

Diskuze (6) Další článek: Logitech: dvoje sluchátka pro komfortnější komunikaci na PC

Témata článku: , , , , , , , , , ,