Továrna na sny Hewlett Packard a laserové vypalování

Z aktuálních výročí světů moderní technologie a výpočetní techniky si můžeme připomenout například úmrtí Davida Packarda, spoluzakladatele významné společnosti Hewlett Packard, pomyslné narozeniny oslaví také patent laseru. Dále si ovšem pozornost zaslouží lokalizace radarem či promítání kinematografem.

David Packard, k němuž se přidal William Hewlett

Společnost Hewlett Packard patří mezi uznávané pojmy na poli hardwarových zařízení, zejména rozličné kancelářské a výpočetní techniky. V neděli 26. března si můžeme připomenout úmrtí, a zavzpomínat tak na jednoho z jejích zakladatelů Davida Packarda, který zemřel roku 1996.

David Packard se narodil 7. října 1912, počátky jeho slavné kariéry se vážou k roku 1939, kdy se svým bývalým spolužákem Williamem Hewlettem založili budoucího giganta názvem Hewlett Packard. Jejich počátečním zaměřením se stala výroba oscilátorů, slavným se stal například model 200A. Díky inovované výrobní technologii jej mohli prodávat za mnohem nižší cenu, než podobné produkty nabízela konkurence. Následující produkt 200B slavil úspěch u Walta Disneyho, který jich koupil osm pro realizaci filmu Fantasia.

Společnost Hewlett Packard pak průchodem desetiletími dvacátého století přinášela další novinky na poli výpočetní techniky. Roku 1968 představila první kalkulátor HP 9100A, o čtyři roky později pak uvedla kapesní kalkulátor HP-35. V roce 1980 společnost Hewlett Packard přispěla uvedením osobního počítače HP-85.



Na svou dobu bezesporu vyspělý kalkulátor HP 9100A (zdroj: HP.com)

Další informace:
archiv.computerworld.cz/cwarchiv.nsf/clanky/92AFB7395279D921C1256D1E003A4B04?OpenDocument
www.hp.com/hpinfo/abouthp/histnfacts/timeline/hist_30s.html

Prvopočátky laseru

Dne 22. března tomu bude přesně 46 let od doby, kdy dvojice Arthur Schawlow a Charles Townes nechala prvně patentovat vynález laseru. Jak se lze dočíst na níže prvně odkazovaných stránkách, původ označení laser sahá do roku 1957 – z této doby pocházejí notářsky ověřené bloky Gordona Goulda, které ukazují základní princip. Tehdejší vláda Spojených států jeho návrh zamítla, a tak se prvenství v podobě patentu ujali právě až Schawlow s Townesem.

Termín laser v původní nezkrácené anglické variantě nahrazuje slovní spojení Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, jeho přímým předchůdcem byl takzvaný maser, neboli nezkráceně Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Laser je ve své fyzikální podstatě optickým zdrojem elektromagnetického záření, světlo je z něj vyzařováno v podobě úzkého svazku, navíc je polarizované, koherentní a monochromatické.

Ve světě počítačů se používají různé druhy polovodičových laserů, které se liší například vlnovou délkou. Klasické CD mechaniky využívají infračerveného laseru s vlnovou délkou 750 nm, v případě DVD se pak tato hodnota pohybuje kolem hranice 640 nm. Odpovídající laserové záření dokáže poškodit zrak, výstrahy uvedené na štítku mechanik proto mají své opodstatnění. Nejmodernější Blu-ray disky využívají ještě kratší vlnové délky, přesněji 405 nm.

Další informace:
www.mujweb.cz/kultura/svetla/historie.htm
www.cdr.cz/a/7469
cs.wikipedia.org/wiki/Laser
en.wikipedia.org/wiki/Compact_disc

Radar – důmyslná lokalizace objektů

Moderní navigační systémy dnes vládnou světu, koncová GPS zařízení již klesla na přijatelnou cenovou hranici. V určitém slova smyslu (a s trochou nadsázky) předchůdcem těchto novodobých vymožeností v minulosti byl například radar, v té době převratný vynález, jenž určoval polohu a vzdálenost objektů pomocí elektromagnetického vlnění.

Dne 20. března 1934 němec Rudolf Kuhnold prvně prakticky otestoval 700W radar, ačkoliv se různé zdroje mírně liší nabízenými fakty. Získal tak ozvěnu v podobě signálů odrazených od bitevní lodi Hesse, zakotvené přes půl kilometru daleko. Radar se měl v nadcházející druhé světové válce stát důležitým přínosem, poněkud paradoxně to však byly Spojené státy a Velká Británie, kdo dotáhl Kuhnoldovo průkopnictví až do plně funkčních a spolehlivých systémů.



Zdroj: www.smdc.army.mil

Původ slova radar je spojen s označením Radio Detection and Ranging. Jak již bylo naznačeno výše, radar vysílá velmi krátké elektromagnetické vlnění, následně poté přijímá vlny odražené detekovanými objekty a pro konečné určení vzdálenosti z takto získaných dat se využívá interference.

Další informace:
en.wikipedia.org/wiki/Radar
www.privateline.com/TelephoneHistory3/radarhistorybuderi.html

Bleskově: průkopník tisku a první kinematografické promítání

Z dalších významných událostí si zmínku zaslouží například výročí narození Angličana Bryana Donkina (narozen 22. března roku 1768). V současné době se výrobci předhánějí v přidávání funkcí do svých již tak dost multifunkčních zařízení, jejichž neodmyslitelným doplňkem je papír – fotografie, grafy, texty knih i článků plní bílé listy. Zmiňovaný inženýr Bryan Donkin použil při výrobě papíru namísto ručního pohonu vodní kolo a v tomto oboru se výrazně angažoval i nadále. Kromě toho se však zapsal také řadou dalších, poněkud exotičtějších vynálezů – například první plechovkou, která doplňovala do té doby výhradně používané sklo a keramiku.

Stejného dne, tedy opět 22. března, si můžeme připomenout první veřejné promítání kinematografem. Jednalo se o hodně vzdáleného pradědečka současných moderních projekčních technologií a uzavřenému, úzce vybranému publiku ho v roce 1895 představili francouzští bratři August a Louis Lumière.

Další informace:
www.papirnik.cz/casopis/041999/historiepapiru.htm
odpady.plzen-city.cz/?cl=45&sou=7zajimavosti&titul=VÍTE,ŽE...
referaty.atlas.sk/prakticke_pomocky/gym/16886/?sort=&order=&page=0

Diskuze (3) Další článek: Cena za NAND flash paměťové čipy by měla klesnout až o 25 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,