Toustovač v DVD

Recenze kombinované CD-RW a DVD mechaniky Toshiba SD-R1002.
Tento článek vyšel v časopise Computer 24/00 dne 21. prosince 2000

David Řeháček: Mechanika CD-ROM už dávno klesla téměř na úroveň disketové mechaniky. Jenže ani obyčejné cédéčko již není lákavé. Naštěstí si můžeme vybrat mezi mechanikou DVD-ROM nebo vypalovačkou CD-RW, zvlášť když lze i kvalitní značková média pořídit za 30 korun.

Šetřte kanály

Pořídit si obě mechaniky je luxus, protože si obsadíte jedno IDE zařízení navíc, a zbude vám tak místo třeba už jen na mechaniku ZIP a pevný disk. Existují sice základní desky se čtyřmi IDE kanály, a tudíž možností připojení až osmi IDE zařízení, ale kvůli vypalovačce bude asi málokdo měnit základní desku.

Ideální je proto mechanika, která zvládne všechno. Kávu sice neuvaří, ale plastové kotoučky s daty umí na všechny způsoby. Čtyřnásobná rychlost zápisu (CD-R), přepisu (CD-RW) i čtení DVD a 24× čtení v režimu klasické CD-ROM mechaniky je zajímavá kombinace. Toshiba přišla se svým modelem SD-R1002 jako jedna z prvních a v její nabídce je to první model podobné kategorie.

Software v ceně

Součástí dodávky je i potřebný software; dnes už se holé mechaniky v balení „bulk“ takřka neprodávají. Instalace mechaniky samotné i příslušných programů, a to jak pro vypalování, tak pro přehrávání DVD, je triviální a zvládne ji každý šikovný uživatel, který umí zapojit IDE zařízení a nastavit, jestli je master nebo slave. Zkoušel jsem mechaniku i s Easy CD Creatorem. Ten mechaniku ve verzi 4 nepoznal, ale po nainstalování updatů na verzi 4.02 už bylo vše bez problémů.

Vydrží i Tantalova muka

Mechaniku jsem trápil skoro tři týdny. Při nainstalovaných Windows 2000 jsem vypaloval i přepaloval čtyřnásobnou rychlostí za běžného provozu, a to i s aplikacemi, jako je Photoshop, několika spuštěnými Wordy a Excely a samozřejmě současně brouzdaje po Internetu. K mé radosti pálení jedinkrát nespadlo a popravdě řečeno mě mechanika pěkně namlsala. Také přehrávání DVD titulů je bezproblémové – jeho kvalita záleží spíš na použitém hardwarovém dekodéru nebo softwarovém přehrávači.

Přiložený Win DVD 2000 Playback není špatný, ale pokud máte kartu s hardwarovým mpeg2 dekodérem nebo softwarový PowerDVD, který patří mezi nejlepší přehrávače, bude filmový zážitek lepší.

Cena mechaniky je sice vyšší, ale mechanika vám ušetří jedno místo v počítači a rovněž pořízení samostatné kvalitní vypalovačky i DVD nepřijde o mnoho levněji. Pokud ještě nemáte dévédéčko ani vypalovačku a svou starou mechaniku CD-ROM byste rádi vyměnili, je Toshiba SD-R1002 důvodem pro vážné zamyšlení.

Plusy
+ kombinované zařízení „vše v jednom“
+ naprosto bezproblémový chod
+ šetří místo v počítači
kombinovaná CD-RW a DVD mechanika
Toshiba SD-R1002
Zdroj: Servodata, Praha
Telefon: (02) 81 01 43 11
Cena: 13 530 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: 4× DVD-ROM, 4× CD-RW, 4× CD-R, 24× CD-ROM, rozhraní ATAPI, vypalovací program VOB CD, Win DVD 2000 Playback program, software pro práci s mp3, 2× CD-R, 1× CD-RW médium, kabely a šrouby pro připojení mechaniky do počítače

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (7) Další článek: Na divokém telekomunikačním východě

Témata článku: , , , , , , , , , , ,