Matrix | GitHub

Toto má být nejpovedenější kód Matrixu. Je open-source a pochválila ho i Lilly Wachowski

Od premiéry prvního Matrixu letos uplynulo 23 let a stejně dlouhou dobu jsme čekali na epochální dílo herního vývojáře Jeremy Sachse, který posledních sedm roků programoval nejlepší komunitní zelenkavý déšť – ikonický proud znaků strojového kódu Matrixu.

Během posledního čtvrtstoletí se na scéně objevily stovky – možná tisíce – amatérských interpretací počínaje nezměrným množstvím tapet pro monitor a konče animovanými gify a flashem.

Zelený déšť charakterizoval první dekádu 21. století na internetu stejně sebevědomě jako nezměrné množství mnohdy naprosto úchylných skinů pro Winamp.

Je to možná ještě lepší než originál

Poklony od sester Wachowských se nicméně dočkal před pár dny až Sachs, který v dostupných internetových archivech vyčmuchal staré propagační materiály a dlouhé měsíce překresloval jednotlivé znaky matrixového kódu.

Lilly Wachowski pro Motherboard ocenila Sachsovu práci slovy:

 

Ahhh! Those are cool. Looks as good as (better?) than the original.

 

Na GitHubu najdete desítky živých ukázek i kód

Jeremy Sachs si své dílo nenechal pro sebe a vystavil jej na GitHubu, kde jej dále vylepšuje. Jeho zelený déšť, který se podle Wachowské nejvíce přibližuje originálu – a možná jej i překonává –, je napsaný v Javascriptu, běží ve webovém prohlížeči a pro vykreslování grafiky používá WebGL, anebo novější a teprve vyvíjené technologii WebGPU.

9f20dbf2-88ef-4cdc-827c-cab91e4fa0d1
Na GitHubu autora najdete několik desítek živých ukázek strojového kódu Matrixu 

Autor ke všemu nezůstal pouze u jedné verze, ale připravil několik desítek variant. No, a jelikož je vše na GitHubu a pod svobodnou licencí, fanoušci si mohou vytvořit libovolné množství odvozenin.

Původní zelený déšť znaků pro Matrix vyrobilo v 90. letech kreativní studio Animal Logic.

Diskuze (12) Další článek: Google ochrání soukromí. Upozorní vás, že se na internetu objevilo vaše telefonní číslo nebo adresa

Témata článku: , , , , , , , , , ,