Total Control 1.1 – Systém pod palcem

Další nástroj na podrobnou konfiguraci nastavení Windows 9x přináší přes 100 možností úpravy systému. K jeho zajímavým funkcím patří záloha provedených nastavení.
Další nástroj na podrobnou konfiguraci nastavení Windows 9x přináší přes 100 možností úpravy systému. K jeho zajímavým funkcím patří záloha provedených nastavení.

Total Control je utilitkou pro středně zkušené uživatele, v graficky nestandardních oknech nabízí přístup k nastavení v deseti různých oblastech, od vlastností při bootu po zapnutí posouvání ve Wordu 97. Většina z nastavení se týká zápisů do registrů; jsou to vlastnosti, které jsou často k vidění i v jiných programech. Total Control nabízí více ve smyslu prostředí a také zálohování důležitých nastavení. Zatímco samotná Windows zálohují registry, pomocí Total Control můžete zálohovat také parametry DOSu, INI soubory, hesla, nebo ručně specifikované soubory a složky. Tuto zálohu můžete spouštět při každém startu systému a uchovávat několik posledních konfigurací.

Užitečnou utilitkou je i Folder Icons, který – jak název napovídá – umožňuje přiřazovat libovolným složkám vaše ikony. To pochopitelně jde pomocí registrů také, ale s touto utilitkou je to velmi snadné a pohodlné. Musím vás jen upozornit na problémy s českými Windows. Po změně ikony složky se aplikace jakoby zablokuje, je to ale způsobeno tím, že zobrazila chybové hlášení, které je schováno za oknem aplikace; pomůže přepnout pomocí Alt-Tab aplikaci, okénko vyskočí a můžete ho odklepnout. Ta trocha nepohodlí se myslím dá zvládnout.

Pokud používáte TweakUI a další podobné programy, Total Control se s nimi v mnohém překrývá, přesto má několik unikátních funkcí, kvůli kterým stojí za to jej vyzkoušet. Jedná se o shareware s registrací 29 dolarů, ve zkušební lhůtě ale zcela jistě dokážete svůj systém dobře nastavit, a tak si jej zřejmě zaregistrujete jen v případě, že by vás uchvátil jeho systém zálohování.

Instalační program má 1,9 MB a pro svůj běh vyžaduje knihovnu pro Visual Basic 6.0 (msvbvm60.dll), kterou byste měli na počítači mít. Nezkoušejte tento program na Windows NT nebo Windows 2000, ani se nespustí.

Diskuze (2) Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XXVI. – čipové sady Intelu

Témata článku: , , , , , ,