Total Commander vs. Salamander: víte, který je lepší?

Je lepší Total Commnader nebo Altap Salamander? Podporují 64b operační systémy a Unicode? Na to se pokusíme odpovědět v článku, který srovnává populární manažery.
Kapitoly článku

Rozdíly hledejte spíše v detailech

Grafické zpracování je u obou programů mírně odlišné, rozdíly lze zpozorovat i v ovládání. Vše je ale o zvyku, ovládání si můžete přizpůsobit dle potřeby. Pokud máte rádi záložky a využíváte je v Total Commnaderu, u Altap Salamanderu si na ně bohužel musíte nechat zajít chuť. Nenabízí je.

Total Commander, Altap Salamander/Total Commander 
7.50a - NOT REGISTERED2.png
 Záložky v Total Commnaderu

Základní funkce a možnosti obou programů jsou shodné. Aplikace rozdělená na dvě poloviny, v horní části menu a u dolního okraje příkazový řádek a lišta s funkčními klávesami. Zásadní rozdíly proto nehledejte, spíše lze zpozorovat tu a tam odlišnosti, kde si danou věc každý program řeší podle svého.

Například zmíněná lišta s funkčními klávesami je v případě Altap Salamander bohatší co se rozsahu týče, navíc pokud na klávesnici stisknete levé alt, zobrazí se další funkce, které souvisí s horním menu.

Kopírování souborů

Pokud se podíváte na dialogové okno s kopírováním souborů, Altap Salamander toho nabízí více. Můžete omezit rychlost přenosu dat, rozhodnout se pro zachování atributů a vyfiltrovat požadované soubory dle daných kritérií, jako jsou čas či atributy.

Total Commander, Altap 
Salamander/Kopírování.png Total Commander, Altap Salamander/Total 
Commander.png
 Kopírování souborů, vlevo Altap Salamander, vpravo Total Commander
Total Commander, Altap Salamander/Upřesnit možnosti.png
  Rozšířené možnosti v Altap Salamanderu

Změna velikosti písmen a kódování

Altap Salamander nabízí příjemné možnosti v podobě změny velikosti písmen u názvu souboru. Změnu lze aplikovat buď na celý název souboru, nebo jen na název či příponu. Total Commander tuto možnost nabízí jako součást funkce pro hromadné přejmenování souborů.

Total Commander, Altap Salamander/Změnit malá a 
velká písmena.png
 Změna velikosti velikosti písmen v Altap Salamanderu

Pokud pracujete se soubory z různých systémů, určitě jste narazili na odlišné ukončení řádků – zde má Altap Salamander také řešení. Umožní vám znaky konce řádku (EOL) změnit na jeden z uvedených: CR/LF (MS-DOS, Windows), LF (UNIX) a CR (MAC OS X).

Total Commander, Altap Salamander/Převést.png
 Altap Salamander: změna kódování a konce řádku

Pomocí stejného nástroje lze změnit kódování souboru, což může pro mnohé být bezesporu užitečná funkce. Škoda jen, že se v nabídce podporovaných znakových sad nenachází UTF-8, je to ale s ohledem na (ne)podporu Unicode pochopitelné.

Velikost adresářů

U souborů se standardně zobrazuje jejich velikost, u adresářů nikoliv. Altap Salamander nabízí šikovnou funkci „Vypočítat velikosti adresářů“ nacházející se v menu „Příkazy“, která vypočítá a zobrazí velikost všech adresářů v právě zobrazené úrovni.

Podobnou funkci v Total Commanderu naleznete pod klávesovou zkratkou Shift + Alt + Enter.

Editor registru a obnova smazaných souborů

Součástí Altap Salamanderu je i editor registru, aktualizační komponenta pro kontrolu nových verzí,  prohlížeč obrázků a doplněk pro připojení pomocí WinSCP. Jeden z dostupných doplňků navíc umožňuje obnovit z disku smazané soubory.

Pokud chcete editor registru nebo připojení přes WebDAV v Total Commanderu, musíte si nainstalovat patřičný doplněk Registry.

Na stránkách Total Commanderu naleznete nepřeberné množství zásuvných modulů. Jen se nezalekněte vzhledu, který je na hony vzdálený moderním webům. Seznam zásuvných modulů je značně nepřehledný, zasloužil by si nový vzhled.

Komprimace do 7zip a čtení ISO

Altap Salamander vám kromě standardního ZIPu navíc zkomprimuje soubory i do 7zip, který se pyšní relativně kvalitním kompresním poměrem. Na rozdíl od Total Commanderu navíc také v základu podporuje procházení CD a DVD obrazů, takže si jednoduše můžete zkopírovat obsah ISO obrazu.

Pro práci s ISO obrazy je třeba v Total Commanderu doinstaloval zásuvný modul ISO. Za zmínku také stojí Total ISO, který nabízí možnost tvorby ISO obrazů.

Porovnání adresářů a souborů

Oba programy nabízejí porovnání adresářů a souborů podle obsahu. U Altap Salamanderu lze opět nalézt více možností na dialogu s porovnáváním adresářů.

Total Commander, Altap Salamander/Porovnat adresáře.png
 Porovnání adresáře v Altap Salamanderu

Total Commander obsahuje funkci pro synchronizaci adresářů. Pokud máte dvě složky se zdánlivě stejnými soubory, Total Commander může tyto dvě složky sjednotit a ponechat jen novější soubory.

Total Commander, Altap Salamander/Synchronizace 
složek.png
 Synchronizace adresářů v Total Commanderu

Ceny licence a aktualizace

Oba produkty jsou placené, šířené jako shareware. Licence pro jednoho uživatele vás v případě Total Commnaderu přijde na 38 USD, což je v přepočtu přibližně 780 Kč. Za Altap Salamander v základní variantě zaplatíce včetně daně 778 Kč, v rozšířené verzi i s prohlížečem obrázků 1 431 Kč.

Při rozhodování může významnou roli hrát cena budoucích aktualizací. U Altap Salamanderu máte nárok na bezplatný přechod pouze na minoritní verze. Pokud máte licenci na verzi 2.00, můžete zdarma přejít na 2.50, 2.53 atd. Až se objeví verze 3.00, přechod na ní bude zpoplatněn. Jak ale slibuje Jan Ryšavý ze společnosti ALTAP, současným uživatelům pravděpodobně nabídnou výraznou slevu.

Total Commander je v tomto odlišný. Při zakoupení licence máte automaticky nárok na všechny další verze zdarma. Řekněte sami, komu by se to stejně tak nelíbilo u Microsoft Windows nebo Microsoft Office.

Pokud plánujete nákup více licencí, u obou produktů lze využít výhodnějších cen díky tzv. multilicenci. Altap Salamander navíc nabízí zajímavou nabídku pro školy, muzea, knihovny a domy dětí a mládeže. Za cenu jedné licence, tj. 1 431 Kč, lze získat neomezenou licenci pro celou organizaci. Jan Ryšavý dodává: „V případě škol mohou tuto licenci používat zaměstnanci školy a studenti nejen ve škola, ale i doma“.

Který je ten pravý?

Rozhodnout se musíte sami, protože každý uživatel má zcela jiné potřeby a požadavky. U Altap Salamanderu vás může v současné době omezovat absence podpory Unicode, jak již ale bylo zmíněno, autoři ji plánují. Otázkou je kdy. Pokud máte Windows Vista nebo 7, tak s ohledem na UAC nelze Altap Salamander příliš doporučit

Nejlépe ale uděláte, když si stáhnete testovací verze obou programů z naší GigaManie a vyzkoušíte, který vám „sedne“ lépe. Altap Salamader bude plně funkční po dobu třiceti dnů, poté přestane fungovat.

Total Commander je v tomto mnohem benevolentnější. Christian nijak „programově“ neomezuje funkčnost ani dobu použití aplikace, po startu jen musíte zmáčknout jedno ze tří tlačítek. Total Commander můžete zkoušet 30 dnů, poté byste jej dle licence měli odinstalovat, ať už nadále funguje nebo ne.

stáhnout program Altap Salamander 2.54 Licence: shareware, 6,9 MB
Autor: ALTAP, spol. s r. o.
Web programu: www.altap.cz


stáhnout program Total Commander 7.56a Licence: shareware, 3,1 MB
Autor: Christian Ghisler
Web programu: www.ghisler.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,