Total Commander 7.5: První pohled

Na konci minulého týdne byla vydána první veřejná betaverze oblíbeného správce souborů Total commander. Přináší více než 600 změn.

Příznivci Total Commanderu se poslední dobou museli divit, co se děje, že Christian Ghisler již osm měsíců nevydal novou verzi. Čekání je u konce. Po osmnácti týdnech uzavřeného betatestování se totiž na konci minulého týdne na světě objevila první veřejná beta Total Commanderu 7.5. Tato verze, označovaná jako 7.5 pb1, přináší více než 600 vylepšení. Většina jich není viditelná na první pohled – hned si ale všimnete lepšího přizpůsobení uživatelského rozhraní standardním grafickým prvkům rozhraní Windows XP a vyšších a několika nových ikon. Ty nejdůležitější z dalších novinek si zaslouží podrobnější představení.

Systém vnitřních asociací

Přestože v připravovaných Windows 7 již práce s asociacemi souborů není tak otravná, jako tomu bylo v minulosti, jistě leckdo ocení novou možnost Total Commanderu pracovat se svými vlastními asociacemi. Total Commander totiž umí nadefinovat asosicace souborů, které bude používat jedině on sám a toto nastavení žádným způsobem neovlivní nastavení operačního systému. To jistě ocení zejména uživatelé využívající Total Commander jako přenosnou aplikaci na flash disku. Budou si moci nadefinovat asociace přímo s dalšími přenosnými aplikacemi.

Asociace.png

Specialitou tvorby vnitřních asociací je možnost je sestavovat podle jiných pravidel než podle přípony souboru. Využít totiž lze v podstatě jakýkoliv parametr, který každý soubor má: velikost, datum, atributy či data získaná z obsahu souborů pomocí WDX pluginů. Není tak problém vytvořit asociaci například podle ID3 tagu či EXIF informací.

Podpora Unicode

Až do současnosti zobrazoval Total Commander v případě, že v otevřeném adresáři našel soubory s pro něj neznámými znaky v názvu, varovnou hlášku. Navíc měl problém s takovými soubory manipulovat. Jediným řešením tak často bylo jejich přejmenování. Nic takového by se již dít nemělo, protože program nově plně podporuje kódování znaků Unicode. Podpora Unicode by měla být využita ve všech integrovaných nástrojích Total commanderu včetně API pro vývoj zásuvných modulů. Nástroj pro porovnání souborů dle obsahu je nově schopen porovnávat soubory v libovolných kombinacích ANSI, UTF-8 a UTF-16.

Vylepšení Listeru

Na novou podporu Unicode se váží i hlavní vylepšení integrovaného prohlížeče Lister. V jeho hlavním menu je nyní nová položka umožňující přímou změnu použitého kódování znaků. Kromě toho Christian Ghisler vestavěl plnou podporu pro různé orientace textu. K přepnutí orientace z levopravé na pravolevou a naopak postačí podržet klávesu Ctrl a zmáčknout levý či pravý Shift.

Lister - [Ddbt.txt]5.png

Správa souborů

I na samotné správě souborů bylo v Total commanderu ještě co vylepšovat. Tento program totiž často hřeší na své stáří a fakt, že řada funkcí již v nějaké (byť leckdy nedostatečné) podobě existuje. Přestože to je mimo jiné důvodem, proč se v dohledné době nedočkáme 64-bit sestavení Total commanderu, byla vylepšena alespoň kompatibilita 32-bit verze se 64-bit systémy. Vyvolání kontextového menu souboru by tak již nemělo způsobovat problémy. Umožní také volit, která rozšíření shellu Windows (programy, které přidávají do kontextového menu své funkce) se zobrazí a která nikoli.

Upravena byla také podpora NTFS. Čas souborů nyní využívá hodnoty NTFS místo dřívějšího FAT, jsou tedy podporována i data před rokem 1980. Total commander navíc již nemá problémy se soubory, jejichž cesta je tvořena více než 259 znaky. Dialog pro kopírování souborů byl zmodernizován, i když tím ztratil na přehlednosti. Ocenit je naopak třeba přítomnost tlačítka pro pozastavení kopírování nejen v režimu na pozadí.

Copy.png Total Commander (2).png

Velmi rychlé filtrování

Velmi užitečnou pomůckou pro uživatele, kteří potřebují rychle něco vyhledat ve složce plné všelijakého bordelu, je zbrusu nové filtrování. Po stisku Ctrl+S můžete začít psát část názvu hledaného souboru. Total commander okamžitě odfiltruje ze zobrazení všechny soubory a složky, které danému filtru neodpovídají. Funkce je tak podobná vyhledávacímu políčku nabídky Start Windows Vista a 7.

filter.png

FTP bezpečnější

Řada změn se udála také v dlouho zanedbávané funkci FTP klientu. Často kritizované problémy s nezabezpečeným ukládáním hesel v textovém konfiguračním souboru, kde byla volně k dispozici útočníkům i virům, nově řeší hlavní heslo (master password) využívající AES šifrování. Pomocí této funkce lze chránit pouze vybraná či všechna nadefinovaná připojení. Máte-li v Total commanderu nadefinované větší množství připojení, jistě oceníte možnost jejich třídění do složek.

ftp.png

Aktivní cesty

Christian Ghisler se inspiroval ve Windows Vista a cesty do aktuálních složek v řádku s adresou udělal aktivní (breadcrumbs). Kdykoli tak můžete klepnout na název složky na vyšší úrovni, díky čemuž do ní rychle přejdete. Když nad tímto názvem navíc podržíte kurzor myši, zobrazí se stejně jako ve Windows Vista šipka, která otevře kontextovou nabídku s výpisem všech podřazených složek. Rychlé a praktické. Jen bude třeba si zvyknout, že pro označení cesty jako textu už nebude možné klepnout kamkoli do ní, ale pouze na konec.

breadcrumbs.png

Panel nástrojů

Několika změn se dočkal také hlavní nástrojový panel. Pro ty uživatele, kteří mají potřebu si jej přizpůsobovat, implementoval Christian Ghisler podporu až 500 tlačítek do více řádků. Kromě toho je nově možné vytvářet v panelu tlačítka odkazující na jiné panely. Výsledkem takového nastavení bude rozbalení jiného panelu nástrojů v podobě submenu pod daným tlačítkem. Takto si lze přehledně seskupit například odkazy na často používané aplikace.

buttons.png

První veřejnou beta verzi Total Commanderu 7.50 můžete stahovat z naší GigaManie. Upozorňujeme ale, že se jedná o testovací verzi, takže není vhodná pro běžné použití. Pokud chcete Total Commander k běžnému použití, stáhněte si raději poslední stabilní verzi 7.04a.

stáhnout program Total Commander 7.50a Licence: shareware, 3,1 MB
Autor: Christian Ghisler
Web programu: www.ghisler.com


stáhnout program Total Commander 7.56a Licence: shareware, 3,1 MB
Autor: Christian Ghisler
Web programu: www.ghisler.com


Zdroj: Fenixproductions

fsc.jpg

Diskuze (43) Další článek: Ke stažení: Práce s diskovými oddíly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,