Total Commander 7.0pb1: na čtyři sta novinek

Další, již sedmá generace oblíbeného souborového manažera Total Commander o sobě dává stále více vědět. Otestovali jsme první sedmičkovou veřejnou betaverzi. Podívali jsme se, jaké změny nás čekají v uživatelském rozhraní a jaké nové funkce v programu přibyly.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Ignore list, vylepšené hledání a kopírování souborů

Ve starších verzích programu jste si mohli zvolit, zda má klávesa plus na numpadu označovat jen všechny soubory či všechny soubory i adresáře. V nové verzi je možné vybírat obojí, v závislosti na tom, co máte nastaveno – v případě, že plusem označujete jen soubory se v kombinaci Shift+numpad plus označí soubory i adresáře a naopak. S Ctrl+Shift+numpad plus se soubory i adresáře vyberou i bez dialogového okna. Obdobné je to i se zúžením výběru a s inverzním výběrem.

 

Vestavěný prohlížeč je možné nově přepnout klávesou F11 do celoobrazovkového režimu. Přibyl v něm i kurzor, takže už je možné pohybovat se v textu s pomocí klávesnice a pohybovat se v textu podobně jako v poznámkovém bloku či ve wordu.

 

V nastavení přibylo také pár položek. Z těch zajímavějších je to ignorelist, do kterého můžete zadat soubory, které nechcete v panelech při zobrazovat.

Nové je i logování prováděných změn do souboru, které však musíte nejprve zapnout.

V nabídce „označení“ přibyly čtyři nové položky, které zkopírují do schránky seznam vybraných souborů buď samotných, s celou cestou, případně s podrobnostmi:

Ve Start menu, které najdete v menu programu napravo od položky konfigurace můžete nově listovat mezi integrovanými příkazy Total Commanderu pod tlačítkem s lupou – další z funkcí, která měla být už dávno.

Drobnost je podpora aliasů v příkazové řádce. Můžete nadefinovat zkratku, po jejímž zadání do příkazové řádky se spustí některý z vybraných interních příkazů Total Commanderu (ten můžete opět vybrat ze seznamu, který vyskočí po stisku tlačítka s lupou).

U příkazu Vytvoř adresář nahradila jednoduché textové pole rozbalovací roletka s historií vytvořených adresářů.

Nově máte v průběhu hledání možnost prohlédnout nalezený soubor vestavěným prohlížečem přes kontextové menu a poté pokračovat v hledání.

V dialogu pro hledání přibylo i tlačítko, kterým můžete nalistovat adresáře, které chcete prohledávat. Dále je možno nově nastavit hloubku podadresářů, do jaké má hledání podadresáře prohledávat.



Spoustu změn doznalo i porovnání souborů podle obsahu – podobně jako u prohlížeče přibyl kurzor, navíc možnost soubory editovat. Změny potkaly i připojení přes FTP – dá se připojit přes SSL s ověřeným či neověřeným šifrovaním. Přibylo několik nových interních příkazů, k lepšímu se posunula různá technologická omezení a limity, u spousty funkcí přibyla podpora Unicode. 

Co mi u Total Commandera stále citelně schází je zobrazení volného místa na discích v roletce pro výběr disku, funkce, kterou má Servant Salamander a jiné file managery již léta.

 

Těžko zde vyjmenujeme všechny novinky, jen v textové podobě v souboru history.txt najdete od verze 6.55a po verzi 7.0pb1 něco kolem šesti stovek malých, větších i velkých vylepšení a nových funkcí. Pokud vás zajímají podrobně, neváhejte se tímto souborem prokousat.

Total Commander je sice shareware, který můžete legálně používat jeden měsíc po instalaci, ale ke cti autora je nutno dodat, že ani po uplynutí této lhůty není funkčnost programu nikterak omezena. I to je zřejmě jeden z důvodů, proč vás na velkém množství počítačů po spuštění přivítá obrazovka se třemi tlačítky. Na druhou stranu, absence jakýchkoliv omezení vzbudí ve spoustě lidí dojem, že jde o freeware, který je možno zaregistrovat, aby uvítací okno zmizelo. Cena není v době, kdy omezené roční předplatné průměrného firewallu či antiviru vyjde na dva tisíce, nikterak přemrštěná na to, že jde o jeden z nejpoužívanějších programů a soubor s registračním klíčem funguje i v následujících verzích programu. Devět stovek pro první a polovina pro druhou až desátou licenci je docela příjemná cena. Snad tomu tak bude i nadále. Díky těmto vlastnostem rozhodně patří k těm prvním programům, který by ve sbírce legálního softwaru neměly chybět.

 

  • Úvod
  • Ignore list, vylepšené hledání a kopírování souborů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,