Toshiba v září uvede hybridní pevné disky s flash čipy

Klasické pevné disky jsou velké a pomalé, mají ale skvělou cenu za jeden gigabajt kapacity. Pokročilejší SSD neobsahují žádné mechanické části, poskytují špičkový výkon a odezvu, jejich cena za jeden GB kapacity je však stále výrazně vyšší.

Mezifázi přechodu částečně řeší hybridní disky, které kombinují klasický pevný disk s rotujícími plotnami a flash čipy přímo na desce disku. Flash čip má v takovém případě poměrně malou velikost (například 8 GB), ale je schopen významně zlepšit výkon disku z hlediska odezvy a použití často potřebných dat (ve stylu paměti cache).

Společnost Toshiba oficiálně oznámila, že v září představí vlastní hybridní disky a zařadí se tak po bok Seagatu, který již takové modely uvedl (Momentus XT). Novou zkratkou, kterou lze brzy čekat v různých popisech počítačů, tak bude HHD (Hybrid Hard Drive) vedle klasických HDD (Hard Disk Drive) nebo SSD (Solid State Drive). Toshiba má také v plánu velmi brzy dostat na trh novou generaci flash pamětí, které budou mít tranzistory o velikosti menší než 15 nm.

Diskuze (13) Další článek: HP bude propouštět také v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,