Pevné disky | Toshiba

Toshiba do běžného disku vměstnala 9 ploten. Celková kapacita je 14 TB

Kapacita 14 TB je aktuálním maximem, na které jsou výrobci schopni v případě běžných 3,5" disků dosáhnout. Po Seagate a WD novou řadu s touto kapacitou představila i Toshiba. Nejvýraznějším parametrem nového disku je především počet ploten, kterých je v běžné konstrukci hned devět.

Kromě héliové výplně, která je pro provoz takto vysokého množství ploten nezbytná, musel výrobce zmenšit mezery mezi jednotlivými plotnami až na 1,58 mm. Rovněž samotné plotny jsou tenčí – ze standardních 0,8 mm se stalo 0,635 mm. Každá z ploten, mezi nimiž funguje 18 hlaviček, má kapacitu 1,56 TB.

Toshiba pro zápis používá standardní PMR, tedy kolmý zápis bitů. Ten v discích výrobci používají už od roku 2005. Naopak konkurence v podobě Seagate a WD už přešla u takto velkých disků na SMR, kdy se jednotlivé stopy překrývají. Samozřejmě jde o podnikové disky směřující do velkých diskových polí. Použitá cache má kapacitu 256 MB a sekvenční čtení by mělo dosahovat rychlosti 260 MB/s.

Toshiba kromě modelu s kapacitou 14 TB uvede i menší 12TB disk a naopak na konec příštího roku plánuje 16TB model. Vzhledem k tomu, že by Toshiba měla zachovat PMR zápis, dojde buď ke zvětšení kapacity jedné plotny na 1,8 TB, nebo do standardního disku vměstná 10 ploten.

Diskuze (1) Další článek: Google vydal Oreo i pro Android Wear. Přidává mimo jiné češtinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,