Torvalds: použití DRM na Linuxu je v pořádku

Linus Torvalds, otec operačního systému Linux, veřejně podpořil používání Digital Rights Managementu na platformě Linux. Někteří zastánci tohoto open source operačního systému však DRM berou jako omezování svobody.
Linus Torvalds v elektronické diskusní skupině věnované linuxovému kernelu prohlásil, že žádné ze základních pravidel, podle kterých je Linux vyvíjen, nezakazuje vývojářům používat technologie pro ochranu autorských práv. Linux je podle Torvaldse operační systém a ne politické hnutí a tak by měl lidem umožňovat dělat cokoliv, co chtějí. A to i přes to, že v linuxových kruzích bývá používání protipirátské ochrany bráno jako omezování osobních práv jedince. „Já sám nemám DRM nijak v oblibě, ale odmítám hrát politické hry s Linuxem. Myslím si, že Linux můžete používat k čemukoliv chcete, i když to v mnoha případech znamená věci, se kterými osobně nesouhlasím.“ uvedl Torvalds ve svém příspěvku.

Vývojáři proprietárních systémů v čele s Microsoftem a Intelem pracují na systému Trusted computing, který má uživatelům zaručit, že software, který spouštějí, neobsahuje viry nebo zadní vrátka. Tento systém ale počítá se zabudováním autentizačních rutin přímo do HW nebo do jádra operačního systému. Někteří linuxoví programátoři však upozorňují na nebezpečí, že podobné systémy znemožní spouštění open source aplikací nebo jim neumožní spolupráci s ostatními aplikacemi. Další se pak obávají, že autentizační nástroje dají vydavatelským společnostem kontrolu nad tím, co obsahují pevné disky domácích počítačů.

Torvalds sice přiznává, že existuje určité riziko, že se vlastníkům autorských práv prodlouží paže, ale přesto je cíl zajištění bezpečných počítačových systémů krok správným směrem. „Z hlediska technologie zde neexistuje rozdíl, proto odmítám zákaz, byť jen těch „špatných“ použití DRM, protože to by zároveň znamenalo zákaz těch „dobrých“ způsobů.

Torvaldsovo vyjádření je zatím otázkou diskuse. Není ani jisté, nakolik ještě Torvaldsův hlas v linuxové komunitě platí. Torvalds sám se ani nebrání dalším pohledům na celou problematiku. V dopise zaslaném společnosti Cnet News Torvalds napsal, že hlavním motivem pro napsání příspěvku bylo získání zpětné vazby. „Vždycky si vyhrazuji právo změnit názor jako výsledek diskuse.“ uzavřel Tornwalds.

Torvalds se už několikrát vyjadřoval ke sporným otázkám kolem Linuxu. Rozhodl například o tom, že jádro Linuxu bude podporovat volání proprietárních modulů. To je důležité pro výrobce softwaru, kteří chtějí své produkty zpřístupnit pro Linux, ale nechtějí odhalit vnitřní fungování svých produktů. To se týká zejména ovladačů hardware jako jsou zvukové nebo grafické karty.

Diskuze (21) Další článek: Hudební piráti třeste se: Nejlepší protipirátský bojovník 2002

Témata článku: , , , , , , , , , ,