TOP 10 akcelerátorů podle MadOnion

Po třech měsících vám znovu přinášíme nový žebříček výkonu dnešních 3D akcelerátorů. Tento, stejně jako i předešlý (z července), je založen na statistickém vyhodnocení dat, sebraných webovým rozhraním oblíbeného benchmarku 3DMark 2000. Vzhledem k tomu, že je tímto způsobem shromážděno obrovské množství informací, zpracovává je firma Mad Onion do pravidelných přehledů a toplistů... Výsledky komentuje joro:

Jednoduchost, přístupnost, skvělé efekty a spektakulární demo jsou hlavními atributy tohoto oblíbeného 3D testu (MadOnion / 3Dmark200)... Škoda jen, že tento benchmark není zcela korektní pokud se týče přesného srovnání 3D akcelerace mezi rozdílnými platformami či procesory.

Vlastní benchmark je pak zaměřen na měření specifické 3D akcelerace pod rozhraním DirectX7 - jsou v něm navíc použity i pokročilejší funkce tohoto rozhraní jako podpora HW urychlovaných funkcí T&L, dynamického osvětlení či EBM bump mappingu...

K sestavení...

Níže uvedený žebříček je, i přes jistou "platformovou nekorektnost", komparativně správný! - ze všech obdržených výsledků jsou totiž vybrány pouze výsledky pro jeden typ procesoru. Tím je znovu (dnes již docela obvyklé) Pentium III 600 Coppermine s 256MB paměti.

Poznámka: Na tomto místě musím říci, že výsledný žebříček zahrnuje pouze měření specifického výkonu ve 3D a nezohledňuje jiné vlastnosti jako je stabilita, kvalita obrazu, integrovaný TV tuner, Video vstup / výstup, Dual Head atd... tyto věci již musíte zohlednit individuálně!

Výsledky:

  1.10.2000 1.7.2000
1. NVIDIA GeForce2 GTS (1.) NVIDIA GeForce2 GTS
2. NVIDIA GeForce DDR (2.) NVIDIA GeForce DDR
3. ATI RADEON DDR (novinka) NVIDIA GeForce SDR
4. NVIDIA GeForce2 MX (novinka) 3dfx Voodoo5 5500
5. NVIDIA GeForce SDR (3. pokles) ATI RAGE FURY MAXX
6. 3dfx Voodoo5 5500 (4. pokles) NVIDIA RIVA TNT2 Ultra
7. NVIDIA RIVA TNT2 Pro (novinka) S3 Savage2000
8. ATI RAGE FURY MAXX (5. pokles) NVIDIA RIVA TNT2
9. S3 Savage2000 (7. pokles) 3dfx Voodoo3 3500
10. NVIDIA RIVA TNT2 Ultra (6.pokles) Matrox G400 MAX

PCtuning komentuje: V TOP10 nyní vítáme tyto nováčky - ATI Radeona DDR který se umísťuje na 3. místě, levného GeForce MX (4. místo!) a vylepšenou TNT2-ku v provedení Pro. Nováčci pak vytěsňují tyto akcelerátory: standardní TNT-2, Voodoo3 3500 a také Matroxe G400 (který si však nikdy nehrál na čistě gamesnícké řešení a kvalitou obrazu je určen pro jiný segment uživatelů).

Jediným akcelerátorem 3dfx v tomto žebříčku je pak dvouprocesorové Voodoo 5 - 5500. Zdá se tedy, že stagnace této firmy pokračuje. Joro: podle mého názoru je tato firma bohužel "zralá" na vlivného a bohatého ženicha. Této legendě bych to jen přál - již z toho důvodu, že zde pomalu začíná chybět konkurence...

Poznámka: Zdá se, že výrobci se snaží optimalizovat své drivery pro co nejlepší výkony v tomto benchmarku. Před uvedením nových ovládačů Detonator (pro GeForce) byl totiž ATI Radeon DDR na druhém místě...

Dporučení PCtuningu

Zde musím podotknout, že nás velmi těší (posledně námi předpovídaný ;-) nástup karet s čipy GeForce MX. Za velmi přijatelnou cenu (5-6 tis. bez DPH) již poskytují velmi dobrou 3D akceleraci a některé mírně dražší typy mají navíc i funkčnost "DualDisplay".

Stále velmi výkonná ATI MAXX-ka již dnes bohužel nepatří mezi příliš podporované typy (problémy s chodem pod Windows 2000) - nemůžeme ji proto doporučit. Naproti tomu Radeon má, díky nejlepší implementaci nových funkcí DirectX 8, před sebou ještě jistě poměrně světlou budoucnost...

Pokud zvážíte neexistenci hardwarové jednotky T&L, pak je zde i stále silná řada TNT2 / Ultra / Pro. Zde se rozhodně vyplatí přidat pár stovek a koupit "plnou TNT2-ku" a nikoliv výkonově omezenou M64 či Vantu.

S3 Savage2000 pak nepatří ani mezi velmi levné, ani výkonné, oblíbené či podporované typy.

Cenová výhodnost

Tento graf ukazuje čtyři pásma podle "výhodnosti nákupu" (ceny s DPH) - nejvýhodnější je řada TNT2 Pro - GeForce SDR - GeForce MX - GeForce DDR (zde dostanete nejvíce výkonu vzhledem k ceně). Dále je zde řada ATI MAXX - Radeon - i zde je poměr výkonu k ceně  dobrý. Poslední skupinou pak "odpovídající řada" TNT2 Ultra (10. místo), Savage 2000 a GeForce 2 GTS (první, avšak velmi drahý akcelerátor). Zcela nevýhodnou koupi se pak zdá Voodoo 5 5500...

Jak číst graf: Vyberte si cenové pásmo, v tomto pásmu je pak výhodnější akcelerátor umístěný nejvíce vpravo - má nejvyšší výkon v této cenové kategorii. Pokud zjistíte jinou cenu (ty se liší v závislosti na prodejci, slevové kategorii, značce atd.), zakreslete si do vytisknutého grafu novou pozici.

P.S. Berte to jako nápovědu - nikoliv smrtelně vážně (ve skutečnosti se tento graf stále mění - s novými typy, drivery, cenami...)

joro

Váš názor Další článek: Týden: Pokles Apple, dírka na Postu a práce v USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,