Tohle kolo je téměř nemožné ukrást, chlubí se výrobce. Na zloděje číhá hned několik pastí

Jestli kola patří mezi drahé předměty, pak u elektrokol to platí dvojnásob. Některá se mohou vyšplhat až na cenu ojetých aut a rozhodně o ně nikdo nechce přijít. Systém ochrany tak patří mezi položky, ve kterých se jednotlivé firmy předhánějí. Nizozemský výrobce kol VanMoof tvrdí, že má ten nejlepší - jejich nová elektrokola má být téměř nemožné ukrást. 

Tvrzení se týká dvojice elektrokol Electrified S2 a X2 a výčet toho, co podle firmy umí a jak jsou chráněna, vydá na dlouhý seznam. Podle VanMoof jde o „to nejnovější v ochraně proti zlodějům“ a zahrnuje to například virtuální rozpoznávání jezdce skrze Bluetooth - elektrokolo se samo odemkne, jakmile se jeho majitel přiblíží. 

V opačném případě s ním nemá být možné hnout. To zajišťuje malý integrovaný modul, která firma nazývá „stealth lock“ a který si nechala patentovat. Kromě toho, že elekrokolo udělá nepojízdným, aktivuje alarm a rozbliká ho, tudíž pokud se ho bude snažit zloděj odemknout, rychle na něj bude upozorněno. 

A když náhodou ke krádeži dojde, přidružená aplikace upozorní výrobce a ten se ho vyrazí hledat. Pokud se mu do 14 dní nepodaří najít pachatele, automaticky dostanete nové elektrokolo. Na aplikaci jinak máte k dispozici mapu, kde parkujete a celé nastavení vašeho zabezpečení. Jen předplatné této služby vyjde na 100 dolarů za rok. 

Co se týče nezabezpečovacích charakteristik Electrified S2 a X2, jsou vybaveny 504Wh baterií a 250W motorem, díky kterým se dostanou na rychlost až 32 km/h a na jedno nabití mají dojezd 150 km. Plné napájení tvrvá čtyři hodiny, plus lze využít turbo mód, kdy se nabijí na půlku za 80 minut. 

VanMoof se také chlubí, že celá elektronika je skryta pod snadně odnímatelnou lištou, tudíž servis není komplikovaný. Kola jsou doporučována pro osoby o výšce mezi 155 cm a 200 cm. Do prodeje dorazí v září za cenu kolem 89 tisíc korun (+ DPH). Momentálně je lze předobjednat se slevou. 

Diskuze (12) Další článek: SpaceX zahájila program určený menším satelitním operátorům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,