Procesory | Rusko | ARM

Tohle jsou ruské procesory Baikal. Rusko si zkouší hrát na Čínu, ale zatím to moc nefunguje

Zatímco Čína si vyvíjí a vyrábí procesory s vlastní architekturou a v lokálních čínských továrnách, Rusko tak daleko není. Snaha o moderní ruské procesory ale stále je a potvrzují to i nejnovější čipy Baikal.

Ruská společnost Baikal Electronics obdržela první várku čipů SoC řady Baikal-M (BE-M1000), které jsou postavené na standardizované architektuře Arm Cortex A57 s 8 jádry na frekvenci 1,5 GHz a s integrovanou grafikou Arm Mali T62, která má rovněž 8 jader. Z pohledu cache paměti má čip 1 MB L1 cache a 8 MB L2 cache.

baikalmunboxing.jpg

Čip je vyráběn u TSMC pomocí starší 28nm technologie a podporuje operační paměti DDR3/DDR4 a frekvencí až 2 400 MHz. TDP čipu je 35 W. V rámci platformy jsou podporovány klasické technologie jako USB 3.0, dva porty ethernet (1 GbE nebo 10 GbE), celkem 16 linek PCI Express 3.0, výstup přes HDMI 2.0 a podobně.

blokshem.png

Výrobce zatím obdržel pouze malou várku 5 tisíc kusů s celkovou hmotností 66 kg a přestože měla dodávka zpoždění kolem čtyř měsíců, od příštího roku firma očekává dodávku 10 až 15 tisíc kusů těchto čipů každý měsíc.

baikal_m.png

Procesory jsou určené pro stavbu „ruských“ počítačů, které budou vybavené i ruským softwarem, včetně operačního systému.

Diskuze (80) Další článek: Nový malware ESPecter útočí přes UEFI. Antivirové programy ho tam nedokážou odhalit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,